PRE- en onboarding

De eerste indruk telt

Het belang van pre- en onboarding

Je bouwt aan een succesvol team. Nu je eindelijk de beste kandidaten hebt gezocht, geselecteerd én gevonden, is het tijd voor de volgende belangrijke stappen: preboarding en onboarding.

Wat is preboarding

Preboarding omvat de tijd vanaf het tekenen van het contract tot de eerste werkdag.

De nieuwe medewerker is nog niet begonnen, maar als het goed is wel heel enthousiast om bij jullie aan de slag te gaan. Wanneer de communicatie stopt, is de kans reëel dat kandidaten blijven evalueren of de keuze voor jullie wel past binnen het carrièrepad. Als het alsnog niet helemaal voldoet aan de verwachtingen, dan wel wanneer zich een betere kans voordoet, doen ze er niet moeilijk over om te stoppen. En dat gaat niet altijd op een nette manier.

Met een juiste preboarding strategie kun je dat enthousiasme vasthouden door de medewerker alvast kennis te laten maken met het bedrijf.

Wat is onboarding

Wat is de betekenis van onboarding? Het belangrijkste doel van een onboarding traject is ervoor zorgen dat nieuwe collega’s zich direct thuis voelen in de organisatie. Dat ze een positief gevoel ontwikkelen bij jou als werkgever. Dat gevoel dragen medewerkers namelijk ook uit naar hun omgeving.

Hoe de nieuwe werknemer de eerste dagen en maanden ervaart, bepaalt of jullie medewerkers zich in de toekomst echt zullen verbinden. De manier waarop het onboarden verloopt, is bepalend of jullie gevonden kandidaten productieve en tevreden werknemers zijn …. en blijven.

Bekijk hier een uitgebreid inwerkprogramma voorbeeld.

Sneller op snelheid

Employer branding

De employee journey, relatie tussen organisatie en medewerker start al bij het sluiten van het contract. Maak van het tekenen van het contract een feestelijk moment. Laat zien dat hij/zij ook echt welkom is in je organisatie. Stuur een kaartje of een bos bloemen. Vertel de nieuwe medewerker vanaf het eerste moment het verhaal van de organisatie. Nodig ze uit voor het online avontuur. Óf zoals wij bij RiddleStory zeggen; laat de nieuwe medewerker jullie verhaal ervaren. “Een warm welkom, een goede indruk van de cultuur én je zet medewerkers in hun kracht. Wat wil je nog meer?”

RiddleStory en onboarding

Onboarding nieuwe medewerkers is integratie tussen de nieuwe medewerker en het bedrijf met haar bedrijfscultuur. Maar ook het uitwisselingsproces van alle informatie en tools die de nieuwe medewerker nodig heeft om als een volwaardig en productief teamlid te kunnen functioneren. Wat is het ergste van een nieuwe baan beginnen? Precies, de administratieve rompslomp. Documenten doornemen, nieuwe systemen en werkprocessen leren. Niet het leukste begin. 

RiddleStory creëert van jullie bedrijfsverhaal een online-ervaring waar taaie en saaie documentatie effectief en consistent aan nieuwe medewerkers wordt geleerd. En dit doen wij op een leuke, uitdagende manier. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken!

RiddleStory en pre boarding

Een goede preboarding kan voorkomen dat werknemers twijfelen in de cruciale periode voorafgaand aan de start. Wij maken van een introductie van het bedrijf een interactief verhaal waarin de nieuwe collega zelf op zoek gaat naar de missie, visie en de directie. Door gebruik te maken van jullie film- en fotomateriaal, social media en website, geven wij direct de cultuur en sfeer van het bedrijf mee. 

Zo speel je in op de behoefte van de nieuwe medewerker om jullie vast beter te leren kennen. Hij/zij kan zelf met dit avontuur aan de slag op een moment dat het hem/haar past.

Cijfers

Preboarding en onboarding in cijfers

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van pre boarding en onboarding programma en de cijfers zijn indrukwekkend.

Een derde van de organisaties investeert niets in het onboarden van nieuwe medewerkers.

Een nieuwe medewerker is na het volgen van een goed onboarding traject meer dan 50% productiever.

Zonder een onboarding proces verlaat een derde van de nieuwe medewerkers de organisatie binnen zes maanden.

90% van alle medewerkers besluit binnen het eerste jaar of ze wel of niet bij een organisatie blijven.

Medewerkerstevredenheid is 50% hoger bij medewerkers die een goed onboarding proces hebben doorlopen.

Een onboarding programma verhoogt de opbrengsten van een fulltime medewerker met 17%.

De medewerker als ambassadeur

Medewerkers ambassadeurs maken wordt vaak gezien als een actie. Dat is een verkeerd uitgangspunt. Medewerkers zíjn namelijk al je ambassadeurs. Altijd. Alleen stralen ze misschien niet uit wat jij als werkgever wilt.

Sneller op snelheid

Maak van jouw pre boarding en onboarding een ervaring

Door krachtige verhalen voelen medewerkers zich sterker verbonden aan jouw organisatie. Daarbij heb je maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Jouw verhaal is uniek. Kies voor RiddleStory en laten wij samen een uniek online verhaal maken, waarin jouw bedrijf centraal staat! Preboarding en onboarding, reboarding maar ook E-learning in combinatie met gamification, is met RiddleStory ervaringen opdoen die bijblijven.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met