Zorg

De eerste indruk telt

Preboarding en onboarding in de zorg belangrijker dan ooit

Het binden en behouden van nieuwe medewerkers is de essentie van een goed preboarding en onboarding programma in de zorg. Met name in de zorgsector, dat kampt met een hoge uitstroom van medewerkers in het eerste jaar, is dit van enorm groot belang .
Een goed opgezet pre boarding en onboarding traject voor zorgmedewerkers kan ervoor zorgen dat de uitstroom binnen het eerste jaar sterk vermindert. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat medewerkers langer blijven en betrokkener en productiever zijn. Misschien is het wel een van de belangrijkste knoppen waaraan zorginstellingen kunnen draaien om personeelstekorten in de sector tegen te gaan. 

Werken in de zorg

In de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg of het ziekenhuis als verzorgende, verpleegkundige of begeleider, in al deze functies en op al deze plekken maakt de zorgmedewerker het verschil in het leven van iemand. Veel zorgverleners geven aan dat ze hun beroep als roeping zien. Zij zijn van nature zorgzaam en gaan graag met mensen om. Ze halen veel voldoening uit het helpen van kwetsbare mensen, het verbeteren van hun kwaliteit van leven of het redden van mensenlevens. 

Sneller op snelheid

Gamification in de gezondheidszorg

Gamification in de gezondheidszorg is een prima manier om medewerkers te onboarden op een manier die aansluit bij hun interesses en hun drijfveer. Geen protocollen op papier, want protocollen gaan verder dan theorie en gaan veel meer over gedrag. Gamification helpt bij het ontwikkelen van de juiste mentaliteit, en draagt bij aan betere borging van het geleerde. De kracht van RiddleStory is de ontwikkeling van een boeiend verhaal dat spelers bezighoudt en aan het werk zet. Hierdoor gaan medewerkers actief aan de slag, bereiken ze ook daadwerkelijk doelen en leren ze waar ze in de toekomst eventueel ook weer de informatie kunnen vinden. 

Preboarding in de zorgsector

Met RiddleStory wordt preboarding in de zorgsector effectief, efficiënt en leuk. Het leren kennen van de cultuur en de sfeer van jullie zorginstantie begint zodra het contract getekend is. Aan de hand van uitdagingen, video’s, foto’s en het zoeken op jullie social media, maak je de nieuwe teamleden enthousiast. Wie zijn jullie als organisatie, waar staan jullie voor, wat zoeken jullie in de medewerkers? En het mooie is, deze virtuele omgeving is makkelijk met vrienden en familie te delen, waardoor de nieuwe medewerker de omgeving in zijn/haar enthousiasme meeneemt. 

Onboarding programma in de zorg voor snellere en sterkere binding

Een onboardingsprogramma in de zorg is van groot belang. In de zorgsector zijn er veel jonge starters. De verwachtingen van deze starters en de realiteit sluiten niet vaak op elkaar aan. Op een goede manier pre- en onboarden, kan de overgang van leren naar werken makkelijker maken en bereidt ze beter voor op de praktijk. Daarnaast helpt een goede onboarding niet alleen jonge mensen goed in te werken en te behouden, maar zorgt ervoor dat álle nieuwe medewerkers zich sneller en sterker verbonden voelen met de organisatie. Daarnaast is standardisatie van de onboarding veel efficiënter voor bestaande zorgmedewerkers. Het inwerken met het onboarding programma van RiddleStory kost minder tijd voor hen én is makkelijk op te zetten voor de afdeling personeelszaken.

Sneller op snelheid

Voorbeeld van goed pre-boarding en onboarding programma in de zorg

Ter inspiratie een van voorbeeld van een goed pre-boarding en onboardingprogramma in de zorg. Na de ondertekening van het contract krijgt de nieuwe collega een leuke videokaart met een persoonlijke videoboodschap van de bestuursvoorzitter. Erbij zit een kaart met allerlei praktische informatie over de eerste werkdag en een uitnodiging om op het moment dat het hen uitkomt vast aan de slag te gaan met de eerste kennismaking. In deze door RiddleStory ontwikkelde omgeving, heten hun collega’s ze met enkele foto’s welkom. Ook worden ze door middel van een quiz uitgedaagd over allerlei praktische zaken. Bijvoorbeeld over welke schoenen ze mogen dragen, wat de regels zijn voor het dragen van de sieraden en de haardracht met het oog op veiligheid en hygiëne en hoe de urenregistratie werkt. Zodra ze alles hebben opgelost, wordt afgesloten met een filmpje waarin ook patiënten en/of cliënten zeggen hoe blij ze zijn dat jij een nieuwe collega wordt! Terwijl de nieuwe medewerkers met de uitdagingen bezig zijn, lopen ze eigenlijk al mee in de omgeving van de zorginstelling en krijgen ze veel nieuwe indrukken van hun nieuwe werkomgeving. Het helpt enorm om met een goed gevoel de eerste dag te beginnen. 

Geef ze een vliegende start

RiddleStory ondersteunt het opbouwen van een relatie met nieuwe zorgmedewerkers op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. Op hun eigen tempo maken ze kennis met hun nieuwe werkgever, collega’s en werk. Ze worden niet overspoeld met informatie, en gaan er actief mee aan de slag. Hierdoor wordt de informatie ook nog eens veel beter onthouden. De interactieve manier waarop dit gebeurt ‒ via uitdagingen, video’s, puzzels, social media, maakt inwerken ook nog eens leuk. 

RiddleStory ook bij reboarding

Ook bij reboarding, zoals strategische veranderingen, een fusie of een verhuizing kan de informatievoorziening via RiddleStory op een leuke manier plaatsvinden. Is de visie aangepast? Laat jullie medewerkers er zelf actief mee aan de slag gaan! Hierbij kunnen medewerkers bijvoorbeeld ook fysiek door het gebouw moeten lopen op zoek naar aanwijzingen. Zijn jullie samengegaan met een andere zorginstelling? Laat teams van de verschillende organisaties samenwerken met op maat gemaakte uitdagingen. Zo leren ze elkaar kennen en worden ze gestimuleerd om met elkaar allerlei praktische informatie te delen. 

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met