Verzekeringen

De eerste indruk telt

De verzekeringssector is niet langer voorspelbaar

De verzekeringsbranche, die ooit stabiel en voorspelbaar was, is dat niet meer. Groei, zonder de winstgevendheid op te offeren, is een uitdaging. De verzekeringsmarkt heeft al een aantal jaar te maken met stevige veranderingen. De klimaatverandering heeft onherroepelijk gevolgen voor bepaalde risicoprofielen, verzekeraars moeten overstappen van een productgerichte naar een klantgerichte aanpak en ze moeten 24/7 beschikbaar zijn. De daling van het aantal verzekeraars dat in Nederland onder toezicht staat van DNB zet verder door. De digitale transformatie lijkt steeds vaker te bepalen of een organisatie recht op een toekomst heeft en zorgt voor nieuwe initiatieven en agile spelers in de branche.

De verzekeringssector vraagt om een flexibele cultuur

Veranderende verdienmodellen, een krimpende markt, consolidatie, regelgeving, digitalisering, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het centraal stellen van de klant en het nakomen van de zorgplicht domineren de agenda’s. Het zijn stuk voor stuk uitdagende en complexe thema’s waar verzekeraars al een decennium mee te maken hebben. Verzekeraars die hun resources zo weten in te zetten dat ze bijdragen aan het succes van de klant hebben begrepen waar het echt om gaat.

De cultuur in een organisatie wordt gevormd door de mensen die er werken. Wanneer er een mentaliteit heerst van ‘goed genoeg’ of wanneer er interne conflicten zijn, werkt dat niet mee aan het toekomstbestendig maken van de organisatie.

Sneller op snelheid

Personeel is de sleutel tot de toekomst

Het personeel dat de strategie tot leven brengt is de sleutel tot de toekomst van het bedrijf. Verzekeraars voelen zich onzeker in de strijd om talent. Ze denken – vaak terecht – dat ze achterblijven bij andere, meer sexy, sectoren bij het aantrekken en behouden van de beste mensen. Recente veranderingen in wat werknemers van hun werkgevers verwachten en de aard van het werk zelf bieden verzekeraars echter een geweldige kans om het speelveld gelijk te trekken. Bedrijven die proactief en overtuigend blijk geven van flexibiliteit en medewerkers zinvolle carrièrepaden bieden met veel ruimte voor ontwikkeling, laten zien dat de verzekeringssector een even professionele en persoonlijk lonende bedrijfstak kan zijn.

Werken in de verzekeringsbranche

De afgelopen jaren is in de sector veel laag en middelbare werkgelegenheid verdwenen. Dat betreft vooral administratieve backoffice functies. Er is een verschuiving gaande naar beroepen waarvoor een hoog opleidingsniveau wordt gevraagd. Verzekeraars worden in hoog tempo data gedreven organisaties. Om de snelheid en kwaliteit van de dienstverlening te borgen, vormen data analytics en Artificial Intelligence (AI) steeds vaker de basis voor besluitvorming.

Ook de traditionele rol van verzekeraar verandert. Verzekeraars richten zich steeds vaker op een preventieve en adviserende rol. Die nieuwe vormen van verzekeren betekenen dat verzekeraars hun werk uitbreiden naar goed werkgeverschap, vitaliteit en preventie in de zorg. Het leidt ook bij verzekeraars zelf tot veranderingen in de aantallen en samenstelling van het personeelsbestand.

De nieuwe generatie medewerkers in verzekeringen

De nieuwe generatie medewerkers in verzekeringen, millenials en generatie Z, worden aangesproken door de maatschappelijke rol van de organisatie. Als men intrinsiek gemotiveerd is om alles voor de klant te doen, is dat een aansprekende boodschap. Door de groei van de maatschappelijke realiteitszin in de verzekeringsbranche speelt men in op de vraag van de jongere generatie om iets te betekenen in maatschappelijk opzicht.

Onboarding in de verzekeringssector

Onboarding in de verzekeringssector kan op veel manieren bijzonder zijn, afhankelijk van de specifieke bedrijfscultuur en het type verzekeringsproducten dat wordt aangeboden. Hier zijn enkele van de aspecten die onboarding in de verzekeringssector bijzonder maken:

·      Compliance

In de verzekeringssector is het van cruciaal belang dat alle medewerkers zich houden aan de wettelijke voorschriften en regelgeving. Bij de onboarding wordt daarom vaak extra aandacht besteed aan deze regels en hoe ze moeten worden nageleefd.

·      Productkennis

Om effectief te zijn in de verzekeringssector, moeten nieuwe medewerkers uitgebreide kennis hebben van de verschillende soorten verzekeringen die worden aangeboden en hoe ze werken.

·      Klantrelatie

Verzekeringsproducten zijn vaak complex en klanten kunnen veel vragen hebben. Daarom is het belangrijk dat nieuwe medewerkers goed zijn in het opbouwen van relaties met klanten en communicatieve vaardigheden ontwikkelen.

·      IT-systemen

De verzekeringssector maakt veel gebruik van IT-systemen om gegevens te beheren, claims te verwerken en klanten te bedienen. Nieuwe medewerkers moeten zich snel vertrouwd maken met deze systemen om hun werk goed te kunnen doen.

·      Teamwork

In de verzekeringssector werken mensen vaak in teams om klanten te bedienen. Een goede samenwerking is daarom essentieel.

Onboarding bij onboarding in de verzekeringsbranche

Gamification is het gebruik van spelelementen en gametechnieken in een niet-spelcontext om gedrag te stimuleren, motivatie te verhogen en betrokkenheid te vergroten. Gamification kan helpen het uitgebreide onboarding proces in de verzekeringsbranche effectiever en leuker te maken.

·      Motivatie en betrokkenheid

Gamification kan helpen bij het verhogen van de motivatie en betrokkenheid van nieuwe medewerkers tijdens de onboarding periode. Door het gebruik van gamificatie elementen kunnen nieuwe medewerkers gemotiveerder zijn om deel te nemen aan de onboarding activiteiten en meer betrokken te raken bij het bedrijf en de cultuur.

·      Productkennis

Gamification kan helpen bij het verbeteren van de productkennis van nieuwe medewerkers. Door middel van interactieve uitdagingen kunnen nieuwe medewerkers op een leuke manier kennis maken met de verschillende verzekeringsproducten, hun eigenschappen en voordelen.

·      Teamwork

Gamification kan bijdragen aan het verbeteren van de samenwerking tussen nieuwe medewerkers en hun collega’s. Door middel van team challenges kunnen nieuwe medewerkers beter leren samenwerken en elkaar beter leren kennen.

·      Compliance

Gamification kan helpen bij het verbeteren van de naleving van de regels en voorschriften. Door medewerkers aan de slag te zetten met de regels, kunnen nieuwe medewerkers beter leren begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze zich moeten houden aan de regels en voorschriften. Kijk voor inspiratie naar het Edge-verhaal waar wij medewerkers langs diverse compliance uitdagingen de regels ook daadwerkelijk laten toepassen. 

·      Evaluatie en feedback

Gamificatie elementen kunnen helpen bij het verbeteren van de evaluatie en feedback tijdens de onboarding periode. Nieuwe medewerkers krijgen direct feedback op hun kennis en prestaties en kunnen op een leuke manier hun vooruitgang bijhouden.

 

Kortom, gamification kan bijdragen aan het verbeteren van het onboarding proces in de verzekeringssector door het verhogen van motivatie, betrokkenheid, productkennis, teamwork, naleving van regels en evaluatie en feedback.

De verzekeringssector en onboarding met RiddleStory

Een voorbeeld van onboarding met RiddleStory in de verzekeringssector, kan een verhaal zijn waarbij medewerkers, gezamenlijk, direct aan de slag gaan met een claim. Een klant geeft bijvoorbeeld aan dat zijn fotocamera gestolen is, terwijl op social media de mooiste foto’s van zijn hand blijven verschijnen. Door ze daarbij te laten ervaren welke producten er zijn, wat de voorwaarden zijn, samenwerking te stimuleren en teamgevoel te creëren, komt saaie compliance tot leven en ontstaat een ervaring die gedeeld wordt met collega’s.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met