Overheid

De eerste indruk telt

ONBOARDEN EN PREBOARDEN BIJ DE OVERHEID

Meer decentraal lijkt de trend voor onboarden en preboarden bij de overheid. Zoals men zelf aangeeft, is het door de krapte op de arbeidsmarkt een grote uitdaging om nieuwe medewerkers binnen te halen. Er wordt veel tijd en energie in gestoken, maar tegelijkertijd zien veel diensten ook dat nieuwe medewerkers, vooral jongeren, weer snel uitstromen. Door het delen van kennis en ervaringen van huidige medewerkers, het aanbrengen van structuur in het inwerkprogramma en het toewijzen van buddy’s voor persoonlijke aandacht, vertrouwt men erop tot een onboardingprogramma te komen dat de band met de organisatie vergroot. 

Meer geluk door werken in de publieke sector

Onderzoek van begin 2021 laat zien dat werknemers in de publieke sector hun werkgeluk beoordelen met een 7,2 ten opzichte van een 7,0 in de private sector. Als ambtenaar kun je werken voor gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, Hoge Colleges van Staat, onderwijsinstellingen, regiokorpsen bij de Politie en Zelfstandige Bestuursorganen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wie geluk zoekt in het werk, kan dus het beste kiezen voor een baan bij een van deze instellingen. Overheidsinstanties geven echter aan dat het juiste personeel werven een uitdaging blijft. Voor slechts iets meer dan de helft (zo’n 60%) van de openstaande vacatures lukt het om de juiste medewerkers aan te trekken. 

Sneller op snelheid

Generatie Z en toekomstige werkgevers

Er wordt veel geschreven over de verwachtingen van Generatie Z en toekomstige werkgevers. 

Recent onderzoek laat echter zien dat “het Rijk” en de politie ook door generatie Z als de nummer 1 en 2 genoemd worden als meest favoriete werkgever. Ook de belastingdienst en de GGZ staan in de top 10. De aantrekkelijkheid van scale-ups en nieuwkomers als werkgever, zien wij in dat overzicht niet terug. 

Het laat wel zien dat deze generatie het gevoel wil hebben dat ze waardevol werk doet dat bijdraagt aan de maatschappij. Voldaan thuiskomen na een dag hard werken en het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet. Het werkgeversmerk lijkt ook voor generatie Z doorslaggevend. Zoals de overheid zelf aangeeft, zijn de taken actueel, omdat de problemen die de overheid ervaart dat ook zijn. Dit zorgt ervoor dat de taken bij de overheid vaak vernieuwend zijn. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit, blended werken en een salarisschaal waarbij je elk jaar meer kunt verdienen, completeren het plaatje. 

Cijfers

De top-10 meest favoriete werkgevers onder jongeren 2021/2022

Source:  Intelligence Group 

Preboarding bij de overheid

De eerste stap in een verbeterd onboardingprogramma, is de start van preboarding bij de overheid. 

Preboarding is de eerste stap die de nieuwe medewerker neemt in jullie organisatie. Bij preboarding geef je nieuwe medewerkers alvast een introductie van de kennis, middelen en mogelijkheden die ze nodig hebben om goed te functioneren binnen een overheidsorganisatie. Pre-boarden is de eerste stap nadat de nieuwe geschikte collega is gevonden en het sollicitatieproces formeel is afgerond. De handtekening staat onder het contract en de startdatum is bepaald. Het zorgt ervoor dat de nieuwe medewerker al zoveel mogelijk is voorbereid op zijn nieuwe baan. Dit geeft hem/haar vertrouwen en bevestigt de keuze voor jullie als werkgever. Dus laat hem of haar alvast kennismaken met collega’s, stuur een welkomstcadeautje, laat ze een online avontuur spelen en versnel zo het latere onboardingsproces. 

Gamification bij de overheid

Gamification bij de overheid, is gamen met maatschappelijke impact. Steeds meer organisaties, ook binnen de overheid, zetten gamification in om hun doelen te bereiken. Gamen is al lang geen spelletje meer. De overheid haalt voorbeelden aan als games voor navigatie, sociale media en wetenschappelijk onderzoek. De Justitiële ICT Organisatie ontwikkelde een serious game die jongeren helpt bij hun terugkeer naar de maatschappij. Met games ontwikkel je vaardigheden zoals samenwerken en kennis opdoen. Daarom kunnen games prima gebruikt worden om mensen iets aan te leren. Zij zijn veel interactiever dan e-Learning . RiddleStory zet gamification in om preboarding en onboarding bij de overheid leuk en informatief te maken. Wij ontwikkelen een boeiend verhaal, dat spelers stap voor stap ontrafelen en ondertussen ontdekken ze de organisatie, collega’s en de strategie. 

Een goed onboarding programma bij de overheid

Als respect en uitdaging op het werk doorslaggevend zijn, dan moet dit ook blijken in een goed onboarding programma bij de overheid. Onboarden gaat over de juiste mensen vinden én behouden. Cijfers laten zien dat binnen de overheid in 1 op de 5 gevallen na werving alsnog sprake is van een mismatch. Zoals wij allemaal weten, kost een mismatch of snelle uitstroom een overheidsorganisatie veel geld. Het is natuurlijk belangrijk dat de instanties de achterdeur dichthouden en ervoor zorgen dat het verloop beperkt blijft en dat jongeren niet alsnog de overheid verlaten voor een aantrekkelijke functie in het bedrijfsleven. De relatie start bij preboarding of onboarding. Laat zien wie je als overheidsorganisatie bent. Laat zien dat er geen organisatie bestaat met een breder en leuker werkterrein dan de overheid. En zet de nieuwkomer in zijn kracht. Laat ze zelf (gecontroleerd) ontdekken voor wie ze werken en waarom. Zingeving is namelijk enorm belangrijk! 

Sneller op snelheid

RiddleStory ook bij reboarding bij de overheid

Ook bij reboarding bij de overheid, zoals een pandemie, een groot strategisch thema of een verhuizing kan de informatievoorziening via RiddleStory leuk én praktisch zijn. Verhuizen naar een nieuwe locatie? Laat jullie medewerkers zelf actief aan de slag gaan! Hierbij kunnen medewerkers naast virtueel ook fysiek door het gebouw moeten lopen op zoek naar aanwijzingen. Laat teams van verschillende disciplines samenwerken met op maat gemaakte uitdagingen. Zo leren ze elkaar en het gebouw kennen en worden ze gestimuleerd om met elkaar allerlei praktische informatie te delen. 

Voorbeeld van een goed pre-boarding en onboarding programma bij de overheid

Als er wordt gewerkt aan een voorbeeld van een goed pre-boarding en onboarding programma bij de overheid, moeten wij ook rekening houden met thuiswerken. Gedeeltelijk thuis- en gedeeltelijk op locatie werken komt tegemoet aan de voorkeur van veel ambtenaren en draagt bij aan het duurzamer maken van het woon-werkverkeer. Het risico op eenzaamheid voor nieuwe medewerkers is echter vrij groot, en voor nieuwkomers die thuiswerken is dit extra groot. Daarom is het belangrijk om te voorzien in de behoefte van verbinding. Organiseer formeel en informeel contact. In een spel met RiddleStory, kan je als instantie extra aandacht besteden aan ‘wie is wie’, zowel in de organisatie als het netwerk. Nieuwkomers kunnen alleen of in teamverband aan de slag. Op basis van een werknemersreis, ontwikkelen wij een verhaal waarin de nieuwkomer aan de slag gaat met IT en allerlei praktische informatie als vergaderfaciliteiten, maar ook het beleid en de prioriteiten leert kennen. Welke uitgangspunten ook worden gekozen, wij tillen de manier waarop medewerkers bij de overheid leren, creëren en presteren naar een hoger niveau. Bekijk een inwerkprogramma voorbeeld hier.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met