Multinationals

Multinationals en onboarding

Wat is een multinational

Een multinational is een bedrijf dat actief is in meerdere landen en in elk van deze landen zakelijke activiteiten uitvoert. Multinationals zijn vaak grote en invloedrijke bedrijven die de wereldwijde economie sterk beïnvloeden. Multinationals kunnen zowel publieke als private bedrijven zijn en hebben vaak grote aantallen medewerkers in dienst.

Vanwege hun omvang, reikwijdte en invloed op de economie en de maatschappij, worden multinationals vaak onderworpen aan strikte regelgeving en beperkingen, zoals belastingwetten, milieuregels en arbeidsvoorschriften, die variëren van land tot land. Multinationals zijn dus vaak onderworpen aan verschillende juridische en regelgevende kaders en moeten zich aanpassen aan verschillende culturen en manieren van werken in de landen waarin zij actief zijn.

Multinational als werkgever

Over het algemeen worden multinationals gezien als aantrekkelijke werkgevers vanwege de internationale werkomgeving, de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei, en de mogelijkheid om te werken met diverse teams en culturen. Daarnaast bieden multinationals vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, ziektekostenverzekering, pensioenregelingen, enzovoort.

Echter, er zijn ook geluiden dat multinationals minder populair worden als werkgevers omdat zij geassocieerd worden met onder andere hoge werkdruk, de focus op winstmaximalisatie en gebrek aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Jongere generaties, zoals millennials en Generatie Z, hechten vaak veel waarde aan werk dat een positieve impact heeft op de maatschappij, wat kan leiden tot een afname in populariteit van multinationals als werkgevers, tenzij zij aan deze verwachtingen voldoen. Daarom moeten multinationals zich blijven aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt en de wensen en verwachtingen van hun potentiële medewerkers.

Sneller op snelheid

Multinationals in Nederland

Er zijn veel succesvolle multinationals actief in Nederland. Hier zijn enkele voorbeelden:

·      Royal Dutch Shell

Shell is een wereldwijd energiebedrijf en een van de grootste multinationals in Nederland. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen en heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag.

·      Philips

Philips is een Nederlands technologiebedrijf dat actief is op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en consumentenelektronica. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam.

·      ASML

ASML is een Nederlands hightechbedrijf dat machines maakt voor de productie van computerchips. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven.

Er zijn nog veel meer multinationals die in Nederland actief zijn en bijdragen aan de economie en werkgelegenheid van het land.

Onboarding bij multinationals

Hier zijn enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de onboarding van nieuwe medewerkers bij multinationals

·      Internationale cultuur

Multinationals opereren in verschillende landen en culturen, wat betekent dat nieuwe medewerkers vaak te maken krijgen met verschillende manieren van werken en zakendoen. Het is belangrijk om nieuwe medewerkers te voorzien van informatie over de bedrijfscultuur in elk land en over de verwachtingen ten aanzien van communicatie en samenwerking in verschillende internationale contexten.

·      Juridische en regelgevende kaders

Elk land heeft zijn eigen regels en wetgeving met betrekking tot arbeidsovereenkomsten, belastingen, visa en andere juridische aspecten die van invloed zijn op het werken in het buitenland. Multinationals moeten ervoor zorgen dat nieuwe medewerkers volledig op de hoogte zijn van deze kaders om problemen te voorkomen en om de naleving van regels en voorschriften te waarborgen.

·      Taal- en cultuurtraining

Nieuwe medewerkers moeten vaak communiceren met collega’s en klanten in verschillende landen en culturen. Taal- en cultuurtraining kan helpen bij het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden en het bevorderen van effectieve communicatie en samenwerking.

·      Het netwerk van medewerkers

Voor nieuwe medewerkers kan het opbouwen van een professioneel netwerk bij multinationals vaak lastig zijn vanwege de verschillende tijdzones en locaties. Het is belangrijk om nieuwe medewerkers te helpen bij het opbouwen van hun netwerk, bijvoorbeeld door virtuele netwerkactiviteiten te organiseren en door te zorgen voor mogelijkheden om te communiceren met collega’s in verschillende landen.

·      Mobiliteitsbeleid

Multinationals hebben vaak een mobiliteitsbeleid dat de mogelijkheid biedt voor medewerkers om te werken in verschillende landen. Nieuwe medewerkers moeten worden geïnformeerd over de mogelijkheden en voordelen van het werken in verschillende landen, evenals over de ondersteuning die beschikbaar is voor hun verhuizing en integratie in een nieuw land.

 

Deze aandachtspunten kunnen multinationals helpen bij het opzetten van een effectieve onboarding-strategie die aansluit bij de specifieke behoeften van nieuwe medewerkers in een internationale context. Door te investeren in een goede onboarding kunnen multinationals bijdragen aan de tevredenheid, betrokkenheid en retentie van hun medewerkers, wat bijdraagt aan het succes van de organisatie.

Onboarding en gamificatie bij multinationals met RiddleStory

Onboarding en gamificatie met RiddleStory sluit naadloos aan op de specifieke uitdagingen die nieuwe medewerkers bij multinationals ervaren. In een interactief online-verhaal kan een groep collega’s uit diverse landen aan de slag gaan met de kernwaarden en de code of conduct. Als ze dan ook nog onderweg zelf op ontdekking gaan naar de missie en visie, hebben ze niet alleen elkaar ontdekt en leren kennen, maar ook ervaren waar het bedrijf voor staat.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met