Leisure

De eerste indruk telt

Preboarding en onboarding in de leisure.

De leisure markt, ofwel de vrijetijdsindustrie, omvat een breed scala aan segmenten die zich richten op producten en diensten die gericht zijn op recreatie, entertainment, sport en toerisme (REST). Deze sector heeft een brede maatschappelijke functie. REST zorgt voor sociale processen en waarde in de leefomgeving. Als de recente pandemie iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat het belangrijk is om mensen in beweging te krijgen, te houden en zinvol en sociaal hun vrije tijd te laten invullen. De vrijetijdsindustrie is een grote onderneming geworden en speelt ook een belangrijke rol in de economie van het land.

Grote veranderingen in de leisure markt

De leisure markt is in de afgelopen jaren sterk veranderd en blijft evolueren. Hieronder lees je enkele van de belangrijkste veranderingen:

 • Technologie heeft een grote impact gehad op de leisure markt. Consumenten maken steeds vaker gebruik van digitale platformen om toegang te krijgen tot recreatieve activiteiten en producten.
 • Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in authentieke en unieke ervaringen.
 • Het consumentengedrag is sterk veranderd, waardoor bedrijven in de leisure markt zich moeten aanpassen aan de veranderende voorkeuren en verwachtingen van consumenten. Denk bijvoorbeeld de toenemende vraag naar duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.
 • Het aandeel van de online verkoop in de leisure markt neemt sterk toe. Bedrijven moeten zich hierop aanpassen door investeringen te doen in e-commerce en digitale marketing.
 • De demografie verandert, waardoor bedrijven zich moeten aanpassen aan de veranderende vraag van verschillende doelgroepen. De vergrijzende bevolking vraagt bijvoorbeeld om aangepaste producten en ervaringen.

Deze veranderingen hebben een grote impact gehad op de leisure markt en vragen dat bedrijven zich continu blijven aanpassen om succesvol te blijven.

 

Ter achtergrond, enkele voorbeelden van bedrijven in de leisure markt:

 • Disney
  Disney is één van de grootste bedrijven in de leisure markt, met een brede portefeuille aan producten en ervaringen, waaronder pretparken, films, televisieprogramma’s, merchandise en reizen.
 • Netflix
  Netflix is een van de grootste spelers in de online entertainment-industrie, met een groot aanbod van films en tv-programma’s die zijn beschikbaar voor streaming over de hele wereld.
 • Universal Studios
  Universal Studios is een bedrijf dat zich richt op de entertainment-industrie, met een breed scala aan producten en ervaringen, waaronder pretparken, films, televisieprogramma’s, merchandise en reizen.
 • Live Nation
  Live Nation is een bedrijf dat zich richt op de muziekindustrie, met een groot aanbod van concerten en evenementen over de hele wereld.
 • TripAdvisor
  TripAdvisor is een bedrijf dat zich richt op de reis- en toerisme-industrie, met een groot aanbod van informatie, recensies en boekingen voor reizen en toeristische attracties.
 • Marriott International
  Marriott International is een wereldwijd hotelbedrijf, dat een groot aanbod van hotels, resorts, spas en restaurants aanbiedt voor reizigers en toeristen.
 • Six Flags
  Six Flags is een bedrijf dat zich richt op de pretparken-industrie, met een groot aanbod van attracties en ervaringen in pretparken over de hele wereld.

 

Deze bedrijven zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven in de leisure markt, die zich richten op verschillende aspecten van de leisure-industrie, waaronder entertainment, reizen, muziek, pretparken en hotelbedrijven.

Sneller op snelheid

Uitdagingen op personeelsgebied

In de leisure markt zijn er meerdere uitdagingen waarmee bedrijven te maken krijgen op het gebied van personeelsbeleid. Een van deze uitdagingen is het vinden van gekwalificeerd en ervaren personeel. Daarnaast zijn er uitdagingen met betrekking tot het behouden van medewerkers en het bevorderen van hun groei en ontwikkeling.

Er is geen specifiek onderzoek beschikbaar over het verloop van medewerkers in de leisure industrie, maar in het algemeen is het verloop in de horeca- en toerisme-sector vaak hoger dan in andere sectoren. Dit komt omdat medewerkers in deze industrie vaak deel uitmaken van een flexibele beroepsbevolking, waarbij de arbeidsomstandigheden soms uitdagend zijn, zoals onregelmatige werktijden en veeleisende klanten.

Onboarding in de leisure markt

Onboarding is een cruciaal proces voor bedrijven in de leisure markt, aangezien het helpt bij het integreren en versterken van nieuwe medewerkers. Het proces omvat een combinatie van formele opleiding en on-the-job training, en moet gericht zijn op het verhogen van de kennis en vaardigheden van nieuwe medewerkers. Aangezien het verloop in een aantal van de leisure markt sectoren relatief hoog is, moet onboarding efficient en leuk zijn.

Gamification in de leisure markt

Gamification kan een effectieve manier zijn om nieuwe medewerkers te betrekken en te motiveren bij het onboarding-proces. Dit kan door er een groepsuitdaging van te maken, erkenning te geven aan de collega die het snelst de onboarding afrondt en een online-ervaring te bieden waarvoor ook in de fysieke ruimte hints moeten worden ontdekt. Bekijk eens onze video over hoe je gamification eventueel kan inzetten.

Voorbeeld inwerkprogramma:

Een voorbeeld van een inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers in de leisure markt kan bestaan uit een combinatie van een online ervaring met de basis kernwaarden van het bedrijf, praktijktraining en job schaduwing. Het programma zou kunnen beginnen met een leuke online uitdaging van RiddleStory over de bedrijfsprocessen en procedures, gevolgd door hands-on training in een specifiek gebied, zoals verkoop of gastvrijheid. Tenslotte zou het programma kunnen eindigen met job shadowing, waarbij nieuwe medewerkers een meer ervaren collega kunnen volgen in het uitvoeren van de dagelijkse taken.

 

De vrijetijdsindustrie heeft de toekomst

De vrijetijdsindustrie is één van de topsectoren van de toekomst. Het is een industrie die niet makkelijk te verplaatsen is en gebonden is aan zijn of haar ‘roots’.  Verdere professionalisering is in de toekomst wel nodig. De wereldwijde concurrentie wordt groter en de gast van de toekomst steeds veeleisender.

Verloop verlagen

Om het verloop te verlagen, zijn er verschillende stappen die bedrijven in de leisure industrie kunnen nemen, zoals het aanbieden van opleidingen en ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers, het bieden van een positieve werkomgeving en het waarderen van medewerkers door middel van beloningen en erkenning. Het implementeren van een goed inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers en het aanbieden van ondersteuning en hulp tijdens de inwerkperiode, kan zeker bijdragen aan het verlagen van het verloop.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met