Financiëlesector

De eerste indruk telt

Online Pre- en Onboarding neemt toevlucht in de financiële sector

In de financiële sector zijn pre- en onboarding een cruciale stap in de integratie van nieuwe medewerkers en het verbeteren van hun prestaties. Het is een sector die continue verandert en ontwikkelt. Online Pre- en Onboarding biedt veel voordelen in vergelijking met traditionele methoden van onboarding. Het is bijvoorbeeld flexibeler, waardoor nieuwe medewerkers kunnen leren wanneer het hen uitkomt, en het kan ook kostenefficiënter zijn omdat er geen reiskosten of uitgaven voor cursusmateriaal zijn. Bovendien kunnen bedrijven een online omgeving gebruiken om medewerkers op te leiden over specifieke producten en diensten, en om hen te helpen bij het begrijpen van de regelgeving en compliance-eisen waaraan zij moeten voldoen.

Werken in de financiële sector

De financiële sector is één van de grootste werkgevers in de wereld. Er werken miljoenen mensen in de sector variërend van bankiers en verzekeringsagenten tot vermogensbeheerders en financieel analisten.

 

Volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) werkten er in 2020 ongeveer 359.000 mensen in de Nederlandse financiële sector, waaronder banken, verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen. Dit is ongeveer 4,5% van de totale beroepsbevolking in Nederland.

 

Een van de grootste problemen in de financiële sector is de hoge werkdruk en de lange werkuren die worden verwacht van werknemers. Dit kan leiden tot stress en uitputting, evenals problemen met de work-life balans. Er zijn ook zorgen over de diversiteit en inclusie in de sector, met kritiek op de grote aanwezigheid van witte, mannelijke leiders. Er zijn inspanningen om deze problemen aan te pakken, zoals het aanmoedigen van een cultuur van work-life balans en het stimuleren van de diversiteit en inclusie in de werknemerspopulatie. De financiële sector wordt ook geconfronteerd met een groot aantal aanstaande pensioenen van werknemers, waardoor er een groot tekort aan ervaren medewerkers ontstaat. Daarnaast heeft de digitale technologie geresulteerd in een groot aantal veranderingen in de financiële sector, waardoor werknemers vaak moeten bijleren om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Mede door de opkomst van fintech bedrijven is de concurrentie voor talent groot en het is lastig om gekwalificeerde werknemers te vinden en te behouden. Als laatste is de financiële sector zwaar gereguleerd en moeten werknemers zich aan een groot aantal regels en wetten houden, waardoor de administratieve lasten groot zijn.

Onboarding in de financiële sector is cruciaal

Een goede onboarding is cruciaal voor de financiële sector, aangezien de sector sterk afhankelijk is van gekwalificeerd en gedreven personeel. Door online leren te implementeren in onboarding, kunnen bedrijven hun nieuwe medewerkers sneller en efficiënter opleiden en hen voorbereiden op de uitdagingen waarmee zij in hun nieuwe rol te maken zullen krijgen. Daarnaast kan goede onboarding ook helpen om het verloop onder personeel te verminderen, omdat het medewerkers in staat stelt om zich sneller te ontwikkelen en hun vaardigheden up-to-date te houden. Dit kan bijdragen aan een hogere tevredenheid en een grotere binding van medewerkers aan het bedrijf.

Sneller op snelheid

Preboarding in de financiële sector wint terrein

Preboarding in de financiële sector helpt om de nieuwe medewerkers beter voor te bereiden op hun nieuwe rol en het bedrijf. Het helpt om de overgang van sollicitatie naar werknemer soepeler te maken en kan bijdragen aan een positievere eerste indruk van het bedrijf bij de nieuwe medewerkers.

Bij preboarding kunnen de nieuwe medewerkers bijvoorbeeld worden voorgelicht over de organisatie, haar cultuur en haar producten en diensten. Dit kan worden gedaan door middel van een leuk interactief verhaal van RiddleStory, waarin de nieuwkomer al voor de start zelf aan de slag gaat en uitdagingen kan oplossen. Het kan ook helpen om de nieuwe medewerkers te betrekken bij de organisatie voordat ze daadwerkelijk beginnen door ze bijvoorbeeld uit te nodigen voor een evenement of een afdelingsborrel.

Preboarding kan ook helpen om de administratieve taken zoals het invullen van formulieren en het delen van de noodzakelijke identificatiebewijzen vooraf te regelen, zodat de nieuwe medewerkers de eerste werkdag enthousiast aan de slag kunnen en niet verzanden in veel geregel op papier.

Preboarding zorgt er ook voor dat de verwachtingen van de nieuwe medewerkers beter zijn afgestemd afstemmen met de realiteit van het werk, en dit draagt bij aan een hogere tevredenheid en een lager verloop. En dat laatste bespaart veel geld, want volgens Harvard kost het aannemen van een medewerker zo’n 20% van het jaarsalaris!

Gamificatie in de financiële sector

Gamificatie wordt steeds vaker toegepast bij pre- en onboarding in de financiële sector. Gamificatie motiveert, helpt complexe informatie te verduidelijken en verbetert de retentie van de geleerde informatie.

Gamificatie wordt door RiddleStory bijvoorbeeld toegepast door het creëren van een interactieve beleving en met een uitdaging die het teamlid stimuleert zelf actief naar de antwoorden op zoek te gaan. Daarbij kan de online wereld worden gecombineerd met de fysieke wereld. Medewerkers gaan zelf problemen oplossen, zien hun progressie naar het einde, hebben directe interactie met het systeem en/of andere collega’s en er wordt gevierd wanneer de uitdaging tot een goed einde is gekomen. Zie ook onze pagina wat is gamification?

De toepassing van gamificatie bij pre-, on- en/of reboarding in de financiele sector moet worden gedaan met een doelgerichte en strategische benadering. Het moet zorgvuldig worden gepland en ontworpen om te garanderen dat het bijdraagt aan de doelstellingen van het bedrijf en de verbetering van de prestaties en betrokkenheid van de medewerkers.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met