Biotechnologie

De eerste indruk telt

Preboarding en onboarding in de biotechnologie.

Biotechnologie is een snelgroeiende industrie die steeds belangrijker wordt in onze moderne samenleving. Het is de wetenschap die zich bezighoudt met de toepassing van biologische systemen en organismen voor praktische doeleinden. Biotechnologie maakt gebruik van bacteriën, dieren, planten en andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Biotechnologie heeft een enorm potentieel om verschillende aspecten van ons leven te verbeteren; van gezondheidszorg en landbouw tot milieubescherming en energieproductie.

Biotech bedrijven Nederland

De biotech industrie is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland. Op dit moment zijn er rond de 2500 bedrijven in deze sector. Na de vestiging van de EMA, het Europees Medicijn Agentschap, in Amsterdam heeft de Nederlandse Life Sciences industrie de ambitie uitgesproken de belangrijkste locatie voor biotech bedrijven Nederland en in Europa te worden.

Sneller op snelheid

Vacatures in de biotechnologie sectoren

Een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven in de biotechnologie-industrie, en dan met name in de Life Sciences Industrie, is het aantrekken en behouden van de juiste mensen. Ook in deze sector is een recordaantal openstaande vacatures wereldwijd. In deze snelgroeiende en concurrerende industrie is het van groot belang om hoogopgeleide en ervaren mensen aan boord te krijgen.

Soorten banen in de biotech

Biotech biedt een breed scala aan banen voor mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden. Hieronder enkele voorbeelden van banen in de biotechnologie:

 

 • Wetenschappelijk onderzoeker
  Deze professionals onderzoeken en ontwikkelen nieuwe biotechnologische producten en methoden.
 • Biotechnisch ingenieur
  Deze professionals ontwerpen en bouwen biotechnologische installaties en productielijnen.
 • Klinisch onderzoeker
  Deze professionals onderzoeken de veiligheid en effectiviteit van nieuwe biotechnologische producten en behandelmethoden in klinische trials.
 • Regelgevingsspecialist
  Deze professionals helpen bij het verkrijgen van goedkeuring voor biotechnologische producten door de relevante overheid en gezondheidsinstellingen.
 • Productieoperator
  Deze professionals beheren en bedienen biotechnologische productielijnen en zorgen voor de kwaliteit van het eindproduct.
 • Verkoop- en marketingprofessional
  Deze professionals helpen bij de verkoop en vermarketing van biotechnologische producten.
 • Financiële analist
  Deze professionals analyseren de financiële gegevens van biotechnologiebedrijven en helpen bij de verdere groei en ontwikkeling van het bedrijf.
 • IT-professional
  Deze professionals helpen bij het beheren en ontwikkelen van de technologische systemen en infrastructuur die nodig zijn voor de biotechnologie-industrie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van banen in de biotechnologie-industrie.

Onboarding in de biotechnologie

Onboarding is het proces waarbij nieuwe medewerkers worden geïntroduceerd in het bedrijf en worden voorbereid op hun nieuwe rol. Het is een belangrijk onderdeel van het aantrekken en behouden van talent, en heeft een directe impact op de productiviteit en tevredenheid van nieuwe medewerkers. De biotech industrie wordt gekenmerkt door aanpassingsvermogen en innovatie. Om concurrerend te zijn ten opzichte van andere bedrijven in deze sector, is het belangrijk om ook pre- en onboarding op een innovatieve manier te doen. ”Walk the talk”.

Onboarding in de biotechnologie

Onboarding is het proces waarbij nieuwe medewerkers worden geïntroduceerd in het bedrijf en worden voorbereid op hun nieuwe rol. Het is een belangrijk onderdeel van het aantrekken en behouden van talent, en heeft een directe impact op de productiviteit en tevredenheid van nieuwe medewerkers. De biotech industrie wordt gekenmerkt door aanpassingsvermogen en innovatie. Om concurrerend te zijn ten opzichte van andere bedrijven in deze sector, is het belangrijk om ook pre- en onboarding op een innovatieve manier te doen. ”Walk the talk”.

De biotechnologie vraag om effectieve onboarding

In de biotechnologie-industrie is het bijzonder belangrijk om effectieve onboarding te hebben, aangezien de technologie en methoden snel veranderen en nieuwe medewerkers snel up-to-date moeten zijn met de nieuwste ontwikkelingen. Bedrijven moeten daarom investeren in training en opleidingsmogelijkheden voor nieuwe medewerkers, en hen op de hoogte stellen van bedrijfsdoelen, waarden en cultuur.

Sneller op snelheid

Preboarding voorkomt verloop

Het is bekend dat onboarding en personeelsbehoud nauw met elkaar verbonden zijn – een goede onboarding van werknemers kan het personeelsbehoud met 82% verbeteren. Een groot deel van het onboardingproces (en een deel van het preboardingproces) bestaat uit logistieke en administratieve taken. Medewerkers in deze concurrerende sector zijn hoog opgeleid, enorm in trek, zoeken uitdaging en willen snel aan de gang. Zorg dus voor een preboarding proces om ze al snel te informeren en aan het werk te zetten.

Onboarding met zachte vaardigheden

Veel banen in de biotechnologie vereisen een achtergrond in de biologie, chemie of een vergelijkbare wetenschap, evenals specifieke biotechnologische opleiding en ervaring.

Naast technische vaardigheden zijn ook relevante zachte vaardigheden nodig om in de concurrerende biotech arena te gedijen en kritieke functies effectief uit te voeren.

Denk aan:

 • Complexe probleemoplossing en analytische vaardigheden om te anticiperen op problemen die zich in de praktijk voordoen en deze op te lossen
 • Schriftelijke en verbale communicatievaardigheden om bevindingen te documenteren en uit te leggen aan een divers publiek.
 • Teamwerk en innovatief denken om samen te werken en ideeën uit te wisselen met andere teamleden
 • Organisatorische vaardigheden om te presteren in een tijdgebonden omgeving met veel aandacht voor details.

Wil je effectief onboarden. Zorg dan juist dat ook deze vaardigheden aandacht krijgen in het hele pre- en onboardingsproces.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met