Wat is staff turnover?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Staff turnover, of eenvoudig gezegd personeelsverloop, is het aantal werknemers dat het bedrijf verlaat en binnen een bepaalde tijd moet worden vervangen. Lees ook ons artikel “wat is turnover rate” over hoe je staff turnover berekent. 

Inhoudsopgave van dit artikel

Wat vertelt staff turnover over een bedrijf?

Staff turnover moet in de juiste context worden gezien, aangezien bepaalde sectoren, zoals horeca en detailhandel, traditioneel een hoger dan gemiddeld personeelsverloop kennen. Daarom moet een bedrijf haar personeelsverloop vergelijken met soortgelijke bedrijven in de sector om een idee te krijgen van hoe goed men talent vasthoudt.

Is er een ideaal percentage personeelsverloop? 

Er is geen magisch percentage dat wijst op een laag personeelsverloop. Maar personeelsverloop vergelijken met het Nederlandse gemiddelde en de sector waarin jullie actief zijn is een goed begin. Het gemiddelde personeelsverloop in Nederland is ongeveer 17% per jaar. 

Is personeelsverloop ongewenst?

Er is niets mis met een laag personeelsverloop. Wanneer een klein aantal medewerkers vertrekt, kan dat zelfs gunstig zijn omdat het nieuwe mensen aanbrengt die barsten van enthousiasme en frisse ideeën. Het is vooral belangrijk om te kijken wie het bedrijf verlaat. Waardevolle werknemers die het bedrijf verlaten hebben een grotere impact dan wanneer onproductief personeel vertrekt.

Een hoog personeelsverloop betekent niet perse dat het bedrijf een vreselijke plek is om te werken. Werknemers gaan misschien met pensioen, gaan reizen of veranderen van carrière pad. In dat geval kan je als organisatie niet veel doen aan deze vertrekkers.

Staff turnover en offboarding

Offboarding is cruciaal bij staff turnover, zeker als jullie waardevolle werknemers verliezen aan een concurrent of omdat ze ongelukkig zijn op het werk. Organiseer exitgesprekken om te begrijpen waarom ze vertrekken. Vertaal dat in een plan om het personeel aan te moedigen om te blijven. Elke keer dat een werknemer het bedrijf verlaat, moet er geïnvesteerd worden in het aannemen en opleiden van een nieuwe werknemer en het duurt gemiddeld drie maanden voor iemand volledig productief is. 

Wat is het ideale personeelsverloop?

Tien procent of minder is een algemeen aanvaard verlooppercentage waaraan in elke bedrijfstak moet worden voldaan. Maar een “goed” verlooppercentage is afhankelijk van het  bedrijf en haar retentiedoelstellingen. Ook hier is het belangrijk te kijken naar het gemiddelde personeelsverloop in de bedrijfstak. Bij een kledingwinkel is bijvoorbeeld vaak veel jong personeel in dienst. Jonge werknemers hebben de neiging om te blijven totdat ze naar de universiteit gaan of een andere baan krijgen, wat de reden kan zijn waarom deze sector een relatief hoog personeelsverloop heeft.

Als jullie personeelsverloop hoger is dan het branchegemiddelde, is het belangrijk na te waarom. Maar blijf niet te veel hangen in de cijfers. Een laag verloop in vergelijking met de industriestandaards lijkt op het eerste gezicht geweldig, maar wat als het alleen de beste werknemers zijn die vertrekken? Om te voorkomen dat je aannames maakt en verbeterpunten over het hoofd ziet, moet je de context van het verloop bekijken.

Wat is de belangrijkste reden dat medewerkers vertrekken?

Verschillende onderzoek laten zien dat de belangrijkste redenen waarom medewerkers vertrekken, zijn:

 1. Slechte beloning
  Compensatie en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ongelooflijk belangrijk voor werknemers.
 2. Gebrek aan carrièremogelijkheden
  Een andere belangrijke reden waarom werknemers vertrekken is het gebrek aan carrièremogelijkheden. Werknemers willen leren, groeien en zich ontwikkelen. Ze willen een toekomst kunnen zien bij de organisatie. 
 3. Zich niet gerespecteerd voelen op het werk 
  Dit is een interessant onderwerp, maar een top reden waarom werknemers (vooral veel vrouwen) hun baan verlaten.
 4. Problemen met kinderopvang
  De pandemie leidde ook tot een crisis in de kinderopvang. Opeens werden werkende ouders leraren, kindermeisjes, adviseurs, verpleegsters en werknemers – alles in één. De pandemie legde barsten in de sector bloot wat betreft werkende ouders en aanbieders van kinderopvang. Veel werknemers hebben betere opties nodig. 
 5. Niet genoeg flexibiliteit 
  Sommige werkgevers hebben hybride of remote werkomgevingen volledig omarmd, waar anderen blijven vasthouden aan de kantooromgeving. 87% van de werknemers wil dat enige flexibiliteit wordt geboden. 
 6. Slecht evenwicht tussen werk en privéleven 
  De pandemie vermengde werk en privé tot één grote brij. Mensen bleven tot laat werken vanaf keukentafels en banken. Net als flexibiliteit willen werknemers een harmonie kunnen vinden tussen hun werk en hun privéleven. 
 7. Burnout 
  Het aantal burn-outs neemt toe en het welzijn van werknemers stagneert. Als werknemers het einde van hun brandstoftanks bij een organisatie hebben bereikt, is het waarschijnlijk dat ze elders betere kansen zoeken. 
 8. Een slechte manager 
  Werknemers verlaten managers, niet bedrijven. 57% van de werknemers verlaat hun baan vanwege hun baas. 
 9. Een nieuw doel vinden 
  Een gebrek aan doel in het werk kan een andere reden zijn waarom werknemers een nieuwe baan hebben gevonden. Vooral tijdens de pandemie hebben werknemers hun prioriteiten opnieuw bekeken en geëvalueerd. 
 10. Bedrijfscultuur 
  Tot slot de bedrijfscultuur. Cultuur speelt een grote rol in de ervaring van werknemers. En als een giftige bedrijfscultuur de ervaring van een werknemer beïnvloedt, is het een belangrijke reden om te vertrekken. 

Staff turnover en onboarding

Richt de aandacht op het behouden van loyale, hardwerkende werknemers. En realiseer je dat de kans dat werknemers lang blijven voor een belangrijk deel afhankelijk is van de eerste weken. Wanneer werknemers zich verbonden voelen met de cultuur van hun werkplek, neemt de betrokkenheid van werknemers toe. Dus investeer in goede pre- en onboarding, bijvoorbeeld met RiddleStory. 

Nieuwsgierig naar meer informatieve artikelen van RiddleStory zoals:
Wat is Onboarding
Wat is Gamification

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met