Wat is microlearning?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Microlearning is een onderwijsstrategie die complexe onderwerpen opsplitst in korte, op zichzelf staande studie-eenheden.

De definities van de lengte van microlearning variëren. Gewoonlijk duren microlearningsessies minder dan tien minuten en het kan zelfs slechts één minuut duren.

Hoewel het nuttig is om te weten welke lengte van microlearning als het meest ideaal of effectief wordt beschouwd, stellen veel deskundigen dat microlearning niet aan een bepaalde tijdsduur moet worden gebonden en kan ook in E learning vorm. In plaats daarvan moet het zo lang zijn als nodig is, niet langer en niet korter. Microlearning moet gericht zijn op essentiële inhoud: “moeten weten” in plaats van “leuk om te weten”. Elk microlearning segment moet één of twee leerdoelen behandelen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het leerdoel door microlearning kan worden gedekt. De inhoud mag niet worden geforceerd in microlearningsegmenten als er meer tijd nodig is om het doel te bereiken.

Inhoudsopgave van dit artikel

Hoe is microlearning ontstaan?

Microlearning is ontstaan als antwoord op de Ebbinghaus vergeetcurve. Deze vergeetcurve is ontwikkeld door de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus in 1885 op basis van experimenten met zijn eigen geheugen. Hij concludeerde dat het vermogen van het brein om informatie vast te houden exponentieel achteruitgaat. Mensen verliezen typisch 80% van de kennis die ze leren binnen een maand.

Zijn bevindingen over hoe snel de hersenen nieuwe informatie verliezen zijn sindsdien door neurowetenschappers bevestigd. Het betekent dat effectief leren niet alleen om gaat om de hoeveelheid informatie waaraan je wordt blootgesteld, maar dat het ook belangrijk is hoe vaak deze herinneringen opnieuw worden opgeroepen. Met nieuwe werknemers kan je hier bepaalde elementen in sturen tijdens het onboarding en preboarding proces.

Microlearning als antwoord op de vergeetcurve

Microlearning wordt gezien als antwoord op de vergeetcurve in het geheugen. Door de inhoud in kleine stukjes op te delen en na verloop van tijd verschillende delen ervan op te roepen, kan het behoud van kennis worden verbeterd.

Wat zijn enkele voorbeelden van microlearning?

Veel mensen associëren microlearning met video, een veel voorkomende en vaak doeltreffende vorm van . Video is echter niet het enige bruikbare voorbeeld van microlearning. Andere voorbeelden zijn de uitdagingen in de online verhalen van RiddleStory in Gamification en op maat gemaakte onboarding programma’s in, games, stapsgewijze instructies, blogs, podcasts en  infographics.

Microlearning in de werkomgevig

Vaak is het lastig om tijdens de drukke dagelijkse werkzaamheden toch tijd vrij te maken om te leren. Desondanks ziet bijna 80 procent van de CEO’s dat de behoefte aan nieuwe vaardigheden hun grootste zakelijke uitdaging is. Studies tonen echter aan dat de manier waarop mensen op het werk leren onvoldoende werkt. Bedrijven, psychologen en gedragswetenschappers hebben daarom onderzocht waarom traditionele lesprogramma’s in modules en klassikale sessies niet werken.

Eén reden waarom opleidingsprogramma’s mislukken, is dat ze niet ontworpen zijn voor volwassenen.  In tegenstelling tot kinderen, die afhankelijk zijn en leren om hogerop te komen, leren volwassenen wanneer zij specifieke kennis nodig hebben om hun werk effectiever te doen. Zij zijn onafhankelijk en moeten gemotiveerd zijn om te leren.

Een belangrijk aspect van volwassenenonderwijs is de noodzaak om het leren aantrekkelijk te maken, zodat volwassenen zichzelf kunnen motiveren. Traditioneel leren op de werkplek is gemodelleerd naar het leren van kinderen, maar sommigen van de meer doeltreffende programma’s hebben ook een duidelijke link naar beter presteren in hun functie. Als zelfgekozen programma’s niet worden aangeboden, is het alternatief een programma dat op de achtergrond draait omdat werknemers het zien als een extra taak op hun lijst.

De voordelen van microlearning, ofwel micro-leren

 • Het vraagt minder tijd om de inhoud op te nemen
  De belangrijkste reden waarom werknemers zeggen dat ze niet deelnemen aan werkplekleren is gebrek aan tijd. Microlearning is snel; het duurt hooguit tien minuten.

 • Verhoogt de betrokkenheid
  Zelfs mensen met een grote aandachtsspanne kunnen moeite hebben om betrokken te blijven bij lange leersessies. Wanneer mensen echter weten dat hun training slechts enkele ogenblikken duurt, is het veel gemakkelijker voor hen om te blijven zitten. Microlearning speelt hierop in en houdt werknemers betrokken.

 • Verbetert het behoud van kennis
  Zoals we al zeiden, is de kans groter dat we kennis vasthouden als we die steeds opnieuw oproepen. Microlearning vergemakkelijkt zelfgestuurd levenslang leren, omdat korte leeractiviteiten gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in de dagelijkse activiteiten.

  Kleine leerstappen, met kleine brokjes informatie, kunnen worden gebruikt om tussendoor en op verzoek te leren. Op deze manier stelt microlearning individuen in staat om up-to-date te blijven in de huidige kennismaatschappij. Kleine injecties van informatie om het geleerde te herzien helpen om kennis en geheugen te versterken.

 • Maakt leren onderweg mogelijk (mobiel leren)
  Omdat microlearning gebaseerd is op kleine, hapklare trainingssessies, is het gemakkelijk toegankelijk te maken voor elk apparaat – niet alleen computers.

  Grotere opleidingen kunnen voor werknemers moeilijk te volgen zijn. Misschien moeten ze midden in een cursus pauzeren. Dat betekent dat ze hun plaats verliezen, of eerdere informatie vergeten en opnieuw moeten beginnen voordat ze de rest van de cursus hervatten.

  Microlearning werkt in synergie met mobiel leren, zodat je onderweg kunt leren. Korte, hapklare lessen maken het gemakkelijk om in een drukke agenda te passen. Leer (bijna) overal en altijd.

 • Ondersteunt zelfstudie
  Mensen leren allemaal anders, en microlearning stelt werknemers in staat een manier van leren te vinden die voor hen werkt. In plaats van te moeten voldoen aan een starre, gestructureerde leergang, kunnen ze in microlearning een flexibele oplossing vinden. Werknemers kunnen in hun eigen tempo leren, of het nu gaat om een onderwerp waarin ze uitblinken of om een onderwerp waarvoor ze meer tijd nodig hebben om het onder de knie te krijgen.

 • Maakt gepersonaliseerd leren mogelijk
  Traditionele opleidingen en cursussen kunnen voor werknemers moeilijk door te komen zijn omdat ze vaak informatie bevatten die niet specifiek of relevant zijn voor hun rol. Met microlearning kan je het leertrajecten samenstellen met korte, informatieve stukjes leren, waarin geen vreemde informatie is opgenomen. Het maakt het ook gemakkelijker om verschillende stukken te rouleren en aan te bevelen voor verschillende rollen – waardoor flexibele en gepersonaliseerde leertrajecten mogelijk worden.

Elke microlearningcursus is gericht op één specifiek onderdeel. Dit zorgt er ook voor dat werknemers geen tijd verliezen met het doornemen van een grote cursus om die ene of twee onderdelen te vinden die ze echt moeten leren. Geïnteresseerd wat is E-learning nu echt is in vergelijking met microlearning lees je bij ons in de kennisbank.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met