Wat is Introductie

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Wat is introductie? Introductie is een term die wordt gebruikt voor het proces van het verwelkomen en integreren van nieuwe medewerkers in een organisatie. Het doel van de introductie is om nieuwe medewerkers een warm welkom te bieden, hen te helpen zich thuis te voelen in hun nieuwe werkomgeving en om hen te voorzien van de informatie die ze nodig hebben om hun nieuwe rol te kunnen vervullen.

Inhoud van dit artikel

Verschil introductie en onboarding

Introductie en onboarding zijn beide termen die worden gebruikt om nieuwe medewerkers te verwelkomen en te integreren in een organisatie, maar er is wel een verschil tussen de twee.

Introductie verwijst meestal naar een kort en formeel proces waarbij nieuwe medewerkers worden voorgesteld aan hun collega’s en de werkomgeving. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit een korte rondleiding door de faciliteiten van het bedrijf en het verstrekken van informatie over de organisatie, zoals de missie, visie en waarden. Dit proces is vaak gericht op het bieden van een eerste indruk van het bedrijf en het leren kennen van de basisinformatie.

Onboarding is daarentegen een uitgebreider proces en is gericht op het integreren van nieuwe medewerkers in de organisatiecultuur en hun nieuwe rol. Onboarding kan weken of zelfs maanden duren en omvat vaak trainingen, mentorship en ondersteuning om de nieuwe medewerker te helpen zich thuis te voelen in de organisatie. Het doel van onboarding is om de nieuwe medewerker effectief en snel inzetbaar te maken, zodat deze een bijdrage kan leveren aan de organisatie en zich op de lange termijn kan ontwikkelen.

Betekenis van introductie

De betekenis van introductie is het voorstellen van iemand aan anderen of het introduceren van iets nieuws aan anderen. Bijvoorbeeld, een introductie kan plaatsvinden wanneer een nieuwe medewerker wordt voorgesteld aan zijn/haar collega’s op het werk, of wanneer een bedrijf een nieuw product lanceert en het aan de markt introduceert. Een introductie kan ook plaatsvinden wanneer iemand een presentatie geeft en de spreker de bijeenkomst begint door zichzelf en het onderwerp van de presentatie te introduceren. Over het algemeen is de betekenis van introductie om iets nieuws of iemand nieuw te presenteren en bekend te maken aan anderen.

Introductie nieuwe medewerker

Introductie van nieuwe medewerkers kan beginnen voordat ze daadwerkelijk starten met hun nieuwe baan. Dit noemen wij ook wel preboarding of pre-onboarding. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail, telefoon of via een interactieve omgeving, waarbij de nieuwe medewerker welkom wordt geheten en informatie krijgt over de eerste werkdag en wat ze kunnen verwachten. Op de eerste dag kunnen nieuwe medewerkers een rondleiding krijgen door het gebouw en de afdeling waar ze zullen werken, worden geïntroduceerd bij hun teamleden en krijgen ze informatie over de bedrijfscultuur, de missie en de visie van de organisatie.

Andere belangrijke aspecten van introductie zijn het verstrekken van informatie over de rol van de medewerker, inclusief taken en verantwoordelijkheden, het bieden van training en ondersteuning om hen te helpen hun taken effectief uit te voeren en hen voorzien van informatie over de voordelen, arbeidsvoorwaarden en andere belangrijke beleidsregels van de organisatie.

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede introductie van nieuwe medewerkers, omdat dit hen kan helpen zich sneller thuis te voelen en efficiënter te kunnen werken. Een goede introductie kan ook bijdragen aan een hogere retentie van medewerkers en een betere algehele prestatie van de organisatie.

Voorbeelden van introductie

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe medewerker te introduceren in een nieuw bedrijf, bijvoorbeeld:

 • Introductie-e-mail
  Een introductie-e-mail kan worden verzonden naar het hele team of specifieke personen met als doel de nieuwe medewerker voor te stellen en te vermelden welke rol hij/zij zal spelen in de organisatie.
 • Persoonlijke introductie
  Een persoonlijke introductie kan plaatsvinden tijdens een bijeenkomst of bijvoorbeeld een lunch met het team. Hierbij wordt de nieuwe medewerker voorgesteld aan zijn/haar collega’s en kunnen er vragen worden gesteld.
 • Onboarding sessie
  Tijdens de onboarding sessie kan de nieuwe medewerker worden geïntroduceerd aan de rest van het team en de organisatie. Tijdens deze sessie kan de nieuwe medewerker informatie krijgen over de bedrijfscultuur, waarden en doelen.
 • Virtuele introductie
  Bij remote werken kan een virtuele introductie plaatsvinden, waarbij de nieuwe medewerker wordt voorgesteld tijdens een videoconferentie. Dit kan een persoonlijkere introductie zijn dan een e-mail en kan het gevoel geven dat de nieuwe medewerker ook echt onderdeel is van het team.

Even samenvattend wat we hier besproken hebben

Introductie is een belangrijk proces voor nieuwe medewerkers en een eerste stap in integratie in de organisatie. Het omvat het geven van informatie over de bedrijfscultuur, de waarden en missie van de organisatie, de rol van de medewerker binnen de organisatie en de verwachtingen die het bedrijf heeft van de medewerker. Introductie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de grootte van de organisatie en de specifieke behoeften van de nieuwe medewerker.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met