Wat is de definitie van e Learning

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Volgens de definitie van e Learning, gaat het om een leersysteem dat is gebaseerd op geformaliseerd onderwijs met behulp van elektronische middelen. Hoewel het leren zowel in als buiten de klaslokalen kan plaatsvinden, vormt het gebruik van computers en internet de belangrijkste component van e-learning.

Inhoudsopgave van dit artikel

Synoniemen eLearning

Wanneer je zoekt naar eLearning, kom je tientallen synoniemen voor de term tegen. Deze omvatten, om er een paar te noemen: leersysteem, online opleidingssysteem, digitaal leren, online opleidingsplatform voor bedrijven, afstandsonderwijs, webles, teleleren en digicursus.

Wat zijn de toepassingen van eLearning software?

In de loop van de pandemie zijn veel leidinggevenden zich gaan realiseren dat de vaardigheden die hun organisaties in de toekomst nodig zullen hebben, niet dezelfde zijn als die zij in het verleden nodig hadden. Er zijn drie belangrijke manieren waarop bedrijven een tekort aan vaardigheden kunnen aanpakken: nieuw talent aannemen, het huidige personeel omscholen of de werknemers bijscholen.

Daarom is de vraag naar boeiende en informatieve onlinecursussen nog nooit zo groot geweest. Maar het is niet eenvoudig om dit soort inhoud op grote schaal te produceren. Vandaar dat er veel interesse is in eLearning-software; een digitaal hulpmiddel dat een bedrijf, organisatie of individu kan gebruiken om online lesmateriaal te creëren. Hoe? Door middel van Onboarding en Preboarding oplossingen gecombineerd met gamification.

Hoe werkt eLearning software?

Het produceren van een onlinecursus omvat twee stappen: de creatie (of het schrijven) en de distributie. eLearning software biedt cursusontwerpers een virtuele omgeving voor elk van beide.

 • In de beheersomgeving beheren de platformbeheerders de cursussen, de producten en het platform. De omgeving is ook ontworpen om de organisatie die het platform beheert een optimale gebruikers- en leermanagementervaring te bieden.
 • De frontend-omgeving (de voorkant) is waar de eindgebruikers, zoals docenten, opleiders en werknemers zich bezighouden met de inhoud en cursussen, en met elkaar. Het ontwerp van deze omgeving is gericht op een positieve gebruikerservaring voor degene die de cursus volgt.

Soorten eLearning-software

Hoewel er tientallen aanbieders van eLearning software zijn – elk met hun eigen specialisatie – passen ze allemaal in vier algemene categorieën.

1. Uitgebreide of alles-in-één software

Uitgebreide eLearning software levert zowel creatie- als distributiefunctionaliteiten in één enkel pakket. Zo kan je de hele leerervaring creëren, leveren en beheren; van het begin tot de interactie met de eindgebruikers. All-in-one software is populair geworden omdat je de voordelen van twee platforms krijgt voor de prijs van één, zonder verlies van functionaliteit.

Een geavanceerde alles-in-één oplossing moet de mogelijkheden bieden van zowel een learning management system (LMS) als een learning experience platform (LXP), afhankelijk van de individuele eisen en wensen van de gebruikers.

2. Online auteurstools

Online auteurstools zijn uitsluitend bestemd voor de creatie van eLearning-inhoud. Ze kunnen de inhoud niet aan de eindgebruikers leveren. Ze kunnen echter wel inhoud exporteren via API (zoals xAPI en SCORM) of door rechtstreeks te publiceren naar een aangesloten leerplatform.

Authoring tools hebben drie belangrijke gebruiksmogelijkheden:

 • Uitgevers gebruiken ze om hun educatieve inhoud te digitaliseren en meer interactieve digitale inhoud te creëren.
 • Bedrijven gebruiken ze om hoogwaardige opleidingen voor hun werknemers te creëren en te onderhouden.
 • Bureaus gebruiken ze om inhoud te creëren die ze vervolgens kunnen verkopen aan uitgevers of bedrijven.
 • Leerbeheersysteem

3. Een Learning Management System (LMS)

Een LMS is een softwaretoepassing voor het beheer en levering van educatieve cursussen en opleidingsprogramma’s. Eenvoudig gezegd helpt een LMS bij het beheer van elke fase van het leveren van een leerervaring aan een publiek. Er zijn op zichzelf staande leermanagementsystemen op de markt, maar in veel opzichten vertegenwoordigt een LMS een reeks functionaliteiten die andere toepassingen bieden. Een all-in-one oplossing kan bijvoorbeeld LMS-functies bieden.

4. Platforms voor leerervaringen

Een Learning Experience Platform (LXP) is een nieuw type toepassing dat een enorme impact heeft op de manier waarop de sector denkt over leerinhoud. Een LXP is in wezen all-in-one publishing software, maar met een hoger niveau van functies en functionaliteit dat een betere gebruikerservaring bevorderen. LXP’s helpen gepersonaliseerde leerervaringen te creëren door middel van een aantal innovatieve functies, waaronder gepersonaliseerde ervaring of zelfs gamification.

Voordelen van eLearning

Niet alleen bespaart E learning het bedrijf geld in vergelijking met training door een instructeur. Als je een business case maakt voor de ontwikkeling van E-learning, zijn dit de belangrijkste voordelen van e Learning voor de werknemers zijn ‘ Employee journey ‘ en de onderneming:

 • Bespaart het bedrijf geld
 • Overal leren – niet beperkt door plaats of tijd
 • Effectieve leertijd
 • Eerlijker – het maakt het leren toegankelijker voor meer mensen
 • Past bij de flexibele levensstijl van werknemers
 • Schaalbaar voor elk aantal werknemers
 • Geeft werknemers en managers feedback
 • Zorgt voor consistente en gestandaardiseerde training

In de praktijk, blijkt Elearning echter ook wel de nodige nadelen te hebben:

 • Gebrek aan sociale interactie
 • Ontoegankelijk voor anderen
 • Spieken is onvermijdelijk
 • Makkelijk concentratie verliezen
 • Vereist zelfmotivatie en een goed tijdsbeheer
 • Richt zich meer op de theorie

Nieuwsgierig? Bekijk gerust hier eens voor een inwerkprogramma voorbeeld of het onboarding programma van RiddleStory.

Het beste van twee werelden

eLearning-software biedt de mogelijkheid om online inhoud en leerervaringen te creëren of te verspreiden. Door deze te vertalen in een onlineverhaal, waar werknemers ook met andere collega’s (wereldwijd) samen aan de slag kunnen, combineren wij het beste van twee werelden.

In onze interactieve gesimuleerde desktop, in de cloud, krijgen jullie – de nieuwe werknemers – een e-mail met de kop “BIG ISSUE”. De president van de VS staat vast op een vliegveld in Parijs. En alleen jullie zijn beschikbaar voor hulp. Controleer de website van het bedrijf voor de juiste procedure, gebruik de handleiding om te zien welk onderdeel ze nodig hebben en vind de leveringslocatie. Nu, was dat saaie documentatie? Of hebben jullie zojuist de president van de VS gered?

Lees ook ons handige artikel over ‘ coachend leiderschap en zijn echte definitie ‘.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met