Wat betekent quiet quitting (je niet voor 100% inzetten)?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Quiet quitting is de laatste tijd populair geworden bij werknemers die alleen een baan hebben voor het salaris en niet echt emotioneel of intellectueel betrokken zijn. Het gaat om het doen van het minimale, en niet om “het extra stapje zetten”. Medewerkers zeggen hun baan niet op, maar verminderen in plaats daarvan de hoeveelheid werk die ze doen. Het is een buzzword geworden dat de krantenkoppen haalt en viraal gaat op TikTok en Twitter. The hashtag #quietquitting is op TikTok al bijna 400 miljoen keer bekeken.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn de tekenen van quiet quitting?

 • Aan de volgende signalen kan je herkennen dat een van de teamleden aan het quiet quitting is:
 • Alleen het minimale doen
 • Isolatie van andere leden van het team
 • Terugtrekken uit niet-noodzakelijke gesprekken, activiteiten of taken
 • Aanwezig bij vergaderingen, maar niet spreken of actie ondernemen
 • Teamgenoten melden een hogere werklast doordat de betreffende collega minder doet

Is quiet quitting een nieuwe trend?

Ongeacht wat de Gen Z influencers op TikTok zeggen, is quiet quitting niets nieuws. Volgens Gallup (een adviesbureau uit de Verenigde Staten) is het percentage werknemers dat zichzelf tegenwoordig als afhakers beschouwt, de afgelopen 20 jaar stabiel gebleven tussen 13 en 18 procent.

Wat is de oorzaak van quiet quitting?

Zoals gewoonlijk zijn er meerdere verklaringen mogelijk. Sommigen beweren dat werkgevers hun eisen steeds verder aanscherpen en automatiseren. Dus wanneer de werkloosheid daalt, denken meer werknemers: “Als ze me ontslaan, geen probleem. Het is makkelijk om een andere baan te vinden.”

Nog een andere mogelijke verklaring om af te haken, is dat veel mensen het gevoel hebben dat de droom van een huis met een hekje, een mooie auto en het opvoeden van twee kinderen in een middenklasse levensstijl niet langer haalbaar is. Ondanks loonstijgingen zorgen de hogere inflatie en de huizenprijzen ervoor dat steeds meer mensen moeite hebben om de huur te betalen of een huis te kopen. Je extra inspannen loont onvoldoende.

Werknemers zetten zich niet voor 100% in wanneer zij een gebrek aan motivatie en doelgerichtheid voelen in wat zij doen. In het hedendaagse bedrijfsleven worden werkgevers zich er steeds meer van bewust hoezeer zingeving en een heldere missie en visie van invloed zijn op de prestaties van hun mensen. Volgens een analyse van LinkedIn is de short tenure rate, of STR, die kijkt naar posities die minder dan een jaar zijn bekleed, de afgelopen jaren in alle sectoren toegenomen. Werknemers verlaten functies sneller dan in voorgaande jaren, en organisaties blijven worstelen met het behoud van werknemers in de huidige concurrerende omgeving.

En er zijn nog talrijke factoren die kunnen bijdragen tot quiet quitting.

 • Werknemers voelen zich ondergewaardeerd
 • Het evenwicht tussen werk en privéleven is een belangrijker prioriteit geworden.
 • Werknemers voelen dat ze geen eerlijke vergoeding krijgen
 • De werkcultuur is giftig
 • Medewerkers voelen zich niet gehoord
 • De taken zijn overweldigend of niet afgestemd op waarvoor ze zijn aangenomen.
 • Ze ervaren een burn-out

Oordeel niet direct en zoek wat verder

Op het eerste gezicht ziet het profiel van alle “quiet quitters” er hetzelfde uit. Maar het is belangrijk dat werkgevers voorzichtig zijn met het beoordelen van de motieven. Een ontevreden werknemer, die over het hoofd wordt gezien voor een promotie of loonsverhoging, kan opereren vanuit passieve agressie en zich uit boosheid bewust terugtrekken.

En soms doet een betrokken werknemer het absolute minimum om de balans tussen werk en privé in stand te houden. Ze doen hun werk en bereiken hun doelen, maar gaan niet verder dan wat wordt verwacht, omdat ze hun mentale en fysieke gezondheid voorrang geven boven hun werk. Veelal gedreven door de vorige generatie waar werk het leven zo opslokte, en ellendig voelen aan de orde van de dag was.

Hoe betrokken zijn werknemers uberhaupt?

Uit een recent onderzoek onder 1.989 Britse werknemers die beweren voltijds te werken, bleek dat zij in werkelijkheid slechts twee uur en 23 minuten per dag productief werk doen. De rest van de dag wordt besteed aan activiteiten als het bezoeken van websites en praten met vrienden. En uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van Gallup blijkt dat meer dan 50 procent van de werknemers toegeeft alleen het minimale te doen.

De relatie tussen quiet quitting en onboarding

Steeds meer bedrijven beseffen dat onboarding de sleutel is tot werknemersbetrokkenheid. Wanneer nieuwe werknemers het gevoel hebben dat ze een goede inwerkervaring hebben die een gevoel van verbondenheid creëert, is de kans groter dat ze zich op lange termijn aan het bedrijf verbinden. Goede onboarding kan de retentie van werknemers met 82% verbeteren.  Onboarding is de kans om een goede eerste indruk te maken en dé link tussen tevreden werknemers en werknemers die net genoeg doen om rond te komen. Bekijk ook eens onze pagina onboardingsprogramma of op onboarding en preboarding en bekijk de statistieken die het belang van een inwerkprogramma onderbouwen.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met