Wat betekent de term Workforce?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Workforce wordt vertaald als beroepsbevolking en staat voor het totaal aantal mensen in een land of regio dat fysiek in staat is een functie uit te voeren en beschikbaar is voor werk.

Inhoud van dit artikel

Wat is workforce in een organisatie?

Workforce in een organisatie, wordt over het algemeen aangeduid als “Workforce in Place”. Workforce verwijst dan naar het totaal aantal mensen dat in een bepaald bedrijf werkzaam is of aan een specifieke taak werkt – ofwel om een andere mooie Engelse term te gebruiken, de human resources.

Workforce management, ofwel personeelsbeheer

Personeelsbeheer is cruciaal, omdat het personeelsbestand van een organisatie een van de belangrijkste activa is voor succes. Het is essentieel voor bedrijven om het juiste aantal werknemers met de juiste vaardigheden in dienst te hebben en hen in de juiste functies in te zetten. Alleen op deze manier kan productiviteit en winstgevendheid worden bereikt. Work Force Management omvat alle activiteiten die bedoeld zijn om een productief personeelsbestand op te bouwen en te behouden, en hun efficiëntie en productiviteit te optimaliseren.

Wat is personeelsplanning?

Personeelsplanning is de strategie waarbij de behoeften van de organisatie worden bekeken en geanalyseerd. Er wordt een prognose gemaakt van de kwalificaties, ervaring, kennis, vaardigheden en de kwaliteit van het personeelsbestand dat nodig is om de bedrijfsdoelstellingen te bereiken. In feite gaat het hierbij om het identificeren en aanpakken van de kloof tussen het huidige personeelsbestand en de personeelsbehoeften van morgen.

Personeelsplanning is essentieel in het huidige bedrijfsklimaat. Het helpt de onderneming zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen, de competenties van het personeel te analyseren om ervoor te zorgen dat jullie de doelstellingen kunnen bereiken en de kosten van ineffectieve aanwervingsprocessen kunnen beperken.

Lees ook interessante artikelen omtrent ´de Candidate Journey en Employee Journey´

Welke soorten werknemers zijn er?

Voordat je een nieuw teamlid in dienst neemt, is het belangrijk om de opties met betrekking tot de verschillende soorten werknemers te begrijpen. Daarom gaan wij nog even in op de belangrijkste verschillen tussen fulltime, parttime, seizoensgebonden en tijdelijke werknemers.

Soorten werknemers:

 • Fulltime (voltijdse) werknemers, werken gemiddeld 35-40 uur per week;

 • Parttime (deeltijd) werknemers, hebben geen volledige dag- of weektaak, maar wel een vaste, gebruikelijke arbeidsduur per week. Het zijn geen uitzendkrachten, oproepkrachten, afroepkrachten en invalkrachten. Op basis van het bedrijfsbeleid kan de definitie van deeltijd verschillen. Normaal gesproken werken parttime werknemers minder dan 32 uur per week.

 • Seizoenmedewerkers worden voor een korte periode aangenomen op basis van de behoeften van een bedrijf. Over het algemeen helpen ze bij een verhoogde vraag naar werk of seizoensgebonden werk dat zich in specifieke tijden van het jaar voordoet.

 • Tijdelijke werknemers worden doorgaans voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld zes maanden, in dienst genomen. Ze kunnen ook worden ingehuurd om aan een specifiek project te werken.

De uitgangspunten van workforce planning ofwel personeelsplanning

Hieronder staan enkele uitgangspunten van workforce planning ofwel personeelsplanning.

 • Door een flexibel, veelzijdig personeelsbestand, zijn organisaties beter voorbereid op veranderingen in eisen of behoeften.

 • Door ervoor te zorgen dat de juiste mensen de juiste banen hebben, wordt de capaciteit maximaal benut.

 • Door taken toe te wijzen aan de meest gekwalificeerde werknemers en werknemers in functies te plaatsen waarin zij hun vaardigheden het best kunnen toepassen, voelen zij zich meer gewaardeerd en betrokken. Hierdoor zullen minder werknemers de organisatie verlaten.

 • Goed workforce management draagt bij aan betere resultaten en snellere doorlooptijden.

 • Personeelsplanning helpt bij het opsporen van lacunes in vaardigheden en identificeert gewenste opleidingsgebieden.

 • Workforce Management streeft ernaar de arbeidskosten te verlagen door efficiency binnen het personeelsbestand te bevorderen.

Hoe kan mijn bedrijf een personeelsplan opstellen?

Het opstellen van een personeelsplan wordt steeds meer als een essentieel element gezien. Desondanks worstelen veel bedrijven nog steeds met het opstellen van een strategisch plan dat zowel de huidige als de toekomstige personeelsbehoeften analyseert.

Om te begrijpen wat er precies komt kijken bij workforce management, moet de organisatie de volgende stappen doorlopen:

 1. Bepaal de strategische richting van de onderneming.
 2. Analyseer het personeelsbestand, identificeer lacunes in vaardigheden en voer een personeelsanalyse uit.
 3. Ontwikkel een actieplan.
 4. Actieplan uitvoeren.
 5. Monitoren, evalueren en aanpassen.

De voordelen van workforce management voor de organisatie in het kort

Beter profiteren van je werknemers, vertaalt zich vaak in het operationeel management van medewerkers. Workforce management is vooral succesvol wanneer bedrijven op strategisch niveau nadenken over hun personeelsbestand. Door daar de juiste randvoorwaarden te creëren, kan personeelsplanning bijdragen aan het behoud van werknemers, helpt om toptalent te identificeren en werven, identificeert lacunes in vaardigheden, helpt het personeelsbudget te optimaliseren en nog veel meer.

In het kort, door goed workforce management bereid je het bedrijf optimaal voor op de toekomst door ervoor te zorgen dat je zichtbaarheid en controle hebt over het personeelsbestand zodat je beter op de steeds veranderende markt kan inspelen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij RiddleStory

RiddleStory heeft diverse onboarding, reboarding in combinatie met onboardingsprogramma’s om het inwerken van nieuwe werknemers efficiënter en leuker te maken. Dit door middel van E-learning en Gamification oplossingen.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met