Het Belang van Duurzame Werknemers op de Werkplek: Essentiële Strategieën en Voordelen

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Het behoud van werknemers is een hoeksteen van succes en een gezonde werkcultuur. Het kweken van duurzame werknemers beschermt de levensduur van een bedrijf en stimuleert toekomstige successen. 

Groei, Leren en Passie Betrekken Werknemers

Een studie van Gallup uit 2018 onthulde dat 85 procent van de werknemers onder hun potentieel presteert en zich niet betrokken voelt op hun werk. Voortdurende ontwikkeling en groei zijn belangrijk voor een organisatie, inclusief persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent wereldwijd dat de meeste werknemers op de automatische piloot functioneren, ook thuis.

Veel factoren dragen bij aan het gebrek aan interesse en bijdrage van een werknemer op het werk. Ze komen om hun werk te doen en hun loon te ontvangen, maar wat nog meer? Werknemers voelen zich niet geïnspireerd of gemotiveerd door een gebrek aan ontwikkelings- of doorgroeimogelijkheden. Ze ontvangen mogelijk geen erkenning of eerlijke voordelen en lonen. Het is normaal om na verloop van tijd zelfgenoegzaam te worden als men wordt blootgesteld aan dezelfde prikkels en verwachtingen – of het gebrek daaraan.

Het behoud van werknemers is een hoeksteen van succes en een gezonde werkcultuur. Het kweken van duurzame werknemers beschermt de levensduur van een bedrijf en stimuleert het naar toekomstige successen. Zonder de ondersteuning van het team loopt het hele bedrijf achter. De werkcultuur lijdt hieronder.

Employees working in a green office with plants, natural light, and recycling bins. They are engaged in eco-friendly practices, such as using reusable water bottles and reducing paper waste

Het belang van de eerste stap in een dienstverband: onboarding 

De eerste indruk die een medewerker van een organisatie krijgt, is cruciaal. Volgens een rapport van de Aberdeen Group besluiten medewerkers binnen hun eerste jaar bij een bedrijf of ze willen blijven of vertrekken. Daarnaast toont onderzoek van The Wynhurst Group aan dat ongeveer 4 procent van de medewerkers op hun eerste werkdag al ontslag neemt. Het is dan ook niet verrassend dat onboarding van medewerkers steeds serieuzer wordt genomen.

Organisaties kunnen onboarding gebruiken om nieuwe medewerkers zich welkom te laten voelen en hen enthousiast en geïnspireerd te maken over hun rol en hoe deze aansluit bij de bredere bedrijfsdoelstellingen. Onboarding helpt nieuwe medewerkers zich aan te passen aan de nieuwe cultuur, hun taken en verantwoordelijkheden te leren kennen en snel productief te worden. Deze verhoogde betrokkenheid zou het personeelsverloop in het eerste jaar van dienstverband moeten verminderen.

Om effectief te zijn, moet een onboardingprogramma echter duurzaam, schaalbaar, kosteneffectief en gemakkelijk implementeerbaar zijn. Bij RiddleStory weten we hoe belangrijk een goede onboarding is voor het succes van zowel de medewerker als de organisatie. Ons platform biedt oplossingen die nieuwe medewerkers niet alleen helpen zich snel thuis te voelen, maar ook betrokken en gemotiveerd te blijven, wat bijdraagt aan een lager personeelsverloop en een hogere productiviteit.

Groei, Leren en Passie Betrekken Werknemers

Een studie van Gallup uit 2018 onthulde dat 85 procent van de werknemers onder hun potentieel presteert en zich niet betrokken voelt op hun werk. Voortdurende ontwikkeling en groei zijn belangrijk voor een organisatie, inclusief persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent wereldwijd dat de meeste werknemers op de automatische piloot functioneren, ook thuis.

Veel factoren dragen bij aan het gebrek aan interesse en bijdrage van een werknemer op het werk. Ze komen om hun werk te doen en hun loon te ontvangen, maar wat nog meer? Werknemers voelen zich niet geïnspireerd of gemotiveerd door een gebrek aan ontwikkelings- of doorgroeimogelijkheden. Ze ontvangen mogelijk geen erkenning of eerlijke voordelen en lonen. Het is normaal om na verloop van tijd zelfgenoegzaam te worden als men wordt blootgesteld aan dezelfde prikkels en verwachtingen – of het gebrek daaraan.

Duurzame prestaties omvatten een menselijk element, en de hoekstenen zijn passie en leren. Wanneer je deze twee combineert, heb je de drive en knowhow om grote vooruitgang en innovatie te boeken. Leiders moeten ernaar streven beide te cultiveren binnen hun werkcultuur.

Duurzame Werknemers Moeten het Grote Geheel Omarmen

Werknemers moeten zich verbonden voelen met de missie. Vaak is de missie een verklaring op de website en andere bedrijfsdocumenten, maar wat betekent het voor elke werknemer?

Weerspiegelen bedrijfsstrategieën de algehele missie nauwkeurig? Wat zijn de huidige en langetermijndoelen van het bedrijf? Hoe laten leiders zien hoe de inspanningen van werknemers de missie beïnvloeden en bereiken?

Wanneer teams informatie en successen delen, creëert dit een cultuur van positiviteit en vooruitgang gebaseerd op service en samenwerken. Werknemers weten ook dat ze er toe doen op individueel niveau. Het is gemakkelijker voor hen om zich met elkaar en met het bedrijf in het algemeen te identificeren.

Bedrijven communiceren vooruitgang via statistieken en data, maar een meer organische benadering is noodzakelijk. Vind de context. Maak het relevant voor alle teams. Communiceer betekenis. Doe dit door regelmatig vergaderingen te houden, anonieme enquêtes af te nemen en werknemers meer zeggenschap te geven.

Druk een Negatieve Werkcultuur de Kop In

Je zou kunnen denken dat politiek een noodzakelijk onderdeel is van bedrijfsinteractie en werkcultuur. Herzie de loop van je carrière en overweeg hoe veel productiever en innovatiever je inspanningen zouden zijn geweest als je minder negatieve werkcultuur was tegengekomen.

Misschien zijn de gevolgen van een negatieve werkcultuur besproken en zijn workshops gehouden, maar blijft het management de negativiteit onder de mat vegen. Hoe vaak wordt van werknemers verwacht dat ze het accepteren en hun werk doen voordat ze opbranden of het gevoel hebben dat hun bedrijf helemaal niet om hen geeft?

Smoor een negatieve werkcultuur in de kiem. Verwacht hetzelfde niveau van professionaliteit, openheid, positiviteit en transparantie van alle werknemers – van medewerkers op de werkvloer tot management. Negativiteit is besmettelijk, omdat gevoelens fluctueren in patronen die vergelijkbaar zijn met epidemiologische ziektemodellen. Zelfs een kleine mate van negativiteit verwerkt door de hersenen leidt tot een verzwakt immuunsysteem.

Het is beter om je gevechten te kiezen wanneer je geconfronteerd wordt met een negatief georiënteerde persoon, maar een bedrijf heeft een grotere verantwoordelijkheid tegenover zijn werknemers om een positieve omgeving te creëren. Dit leidt tot een duurzame werkcultuur die direct invloed heeft op het personeel. Beleidsregels en grondregels moeten worden uitgedrukt en uitgevoerd zodat werknemers energie en enthousiasme behouden gericht op de missie.

Leiders moeten niet achterover leunen – ze moeten deelnemen in actieve rollen binnen het team als teamleden zelf. Het opbouwen van een meer positieve en duurzame werkcultuur betekent openheid en het creëren van kansen voor professionals om elkaar te leren kennen. Het betekent hun groei en ontwikkeling koesteren en hen constructieve en positieve feedback geven.

De meeste werknemers voelen zich niet betrokken bij hun werk omdat ze een duurzame werkcultuur missen. Het ontbreken hiervan heeft aanzienlijke invloed op de werkethiek, prestaties en potentieel van werknemers. Wanneer een duurzame werkcultuur wordt gekoesterd, komen werknemers op om het bedrijf actief richting de missie te sturen met passie en innovatie, wat de levensduur en het succes ervan bevordert.

Positieve Werkcultuur

Een positieve werkcultuur is essentieel voor duurzaamheid. Als negatieve attitudes en gedrag de overhand krijgen, vertraagt dit niet alleen de voortgang, maar vermindert het ook de algehele tevredenheid van werknemers. Het bevorderen van een cultuur van transparantie, vertrouwen en samenwerking zorgt ervoor dat werknemers zich op hun gemak voelen om hun ideeën te delen en samen te werken.

Werkgevers kunnen dit bereiken door frequente open gesprekken te faciliteren en een ondersteunende omgeving te bevorderen waarin werknemers zich veilig voelen om hun zorgen uit te spreken zonder angst voor vergelding.

Voordelen van Duurzaamheid in de Werkplek

Duurzaamheid op de werkplek biedt vele voordelen. Ten eerste verbetert het de betrokkenheid van werknemers doordat zij zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dit leidt op zijn beurt tot hogere productiviteit en een lager personeelsverloop.

Conclusie

Een duurzame werkplek omvat een bredere benadering van het zorgen voor je mensen, cultuur en bedrijfswaarden. Door werknemers te betrekken, een positieve cultuur te creëren en duurzaamheidsinitiatieven te bevorderen, kan een organisatie niet alleen haar prestaties verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Veelgestelde Vragen

Employees gather around a green office space, discussing sustainability. Charts and graphs line the walls, emphasizing the importance of eco-friendly practices

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor medewerkers?

Duurzaamheid speelt een cruciale rol in het welzijn en de tevredenheid van medewerkers. Duurzame activiteiten verbeteren niet alleen het milieu, maar zorgen ook voor betere arbeidsomstandigheden zoals een gezonde werkomgeving, eerlijke beloning en inclusiviteit. Werknemers voelen zich meer gewaardeerd en betrokken bij een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke en duurzaamheidsinitiatieven.

Welke voordelen biedt het creëren van duurzame werkplaatsen?

Het implementeren van duurzame werkplaatsen levert verschillende voordelen op:

 • Kostenbesparingen: Vermindering van energie- en materiaalkosten.
 • Hogere productiviteit: Gezonde en gelukkige medewerkers presteren beter.
 • Betere merkreputatie: Aantrekken van milieubewuste klanten en partners.
 • Loyaliteit van medewerkers: Vermindering van verloop door een aantrekkelijke werkcultuur.

Wat is de relatie tussen duurzaam gedrag van werknemers en de bedrijfsduurzaamheid?

Wanneer werknemers zelf duurzaam handelen, dragen zij direct bij aan de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf. Dit verlaagt de ecologische voetafdruk van de organisatie en verhoogt de algehele efficiëncy. Bovendien zorgt het voor een cultuur van verantwoordelijkheid en betrokkenheid, wat essentieel is voor langdurig succes.

Op welke manieren kunnen bedrijven voldoen aan de vraag van werknemers om duurzamer te worden?

Bedrijven kunnen verschillende stappen ondernemen om aan de duurzaamheidswensen van werknemers te voldoen:

 • Feedbacksystemen: Implementeer systemen voor medewerkers om suggesties te geven.
 • Flexibele werkuren: Moedig thuiswerken of hybride werkmodellen aan om de CO2-uitstoot te verminderen.
 • Samenwerkingsverbanden: Werk samen met duurzame leveranciers en partners.
 • Transparantie: Communiceer duidelijk over de doelstellingen en voortgang van het bedrijf.

  Whitepaper: Storytelling in HR

  Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
  gratis

  Whitepaper: Storytelling in HR

  Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
  gratis

  Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

  Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

  Download hier gratis de Whitepaper

  Ga de uitdaging aan

  Neem contact op

  Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

  Meer informatie

  Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met