Wat is talent acquisition

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Talent Acquisition is een proces van het identificeren, aantrekken en werven van gekwalificeerde kandidaten om aan de behoeften van een organisatie te voldoen. Het is een belangrijk onderdeel van Human Resources (HR) en heeft tot doel om de beste kandidaten te vinden en aan te nemen voor een bepaalde functie.

Lees ook meer over wat is E-HRM en Workforce

Talent Acquisition gaat verder dan alleen het vinden van geschikte kandidaten. Het omvat ook het ontwikkelen van een sterk employer brand, het definiëren van duidelijke functie-eisen, het gebruik van geavanceerde selectietechnieken en het bieden van een goede kandidaatervaring.

Inhoud van dit artikel

Employer Brand als sleutel in talent acquisition strategies

Een sterk employer brand is cruciaal voor het aantrekken van kandidaten van hoge kwaliteit, en dus een van de belangrijkste talent acquisition strategies. Zoals je in ons artikel over employer branding kunt lezen, omvat een sterke employer brand de reputatie van een organisatie als werkgever, de cultuur en waarden van de organisatie en de ervaringen van de huidige en voormalige werknemers. Organisaties met een sterk employer brand kunnen vaak de meer gekwalificeerde kandidaten aantrekken en hebben doorgaans een lager personeelsverloop. Door het ontwikkelen van een aantrekkelijke werkplek en -cultuur kan een organisatie gekwalificeerde kandidaten aantrekken en de beste talenten behouden. Dit kan onder meer betekenen dat je flexibele werkregelingen aanbiedt, een duidelijke missie en visie hebt en de ontwikkeling van werknemers ondersteunt. Het is ook belangrijk om actief deel te nemen aan sociale media en om positieve feedback van huidige werknemers te promoten.

Talent acquisition vraagt om heldere functie-eisen

Het definiëren van duidelijke functie-eisen is een belangrijk onderdeel van talent acquisition. Het bepalen van de juiste kwalificaties, vaardigheden en ervaring voor een bepaalde functie helpt om de beste kandidaat te vinden. Het is belangrijk om niet alleen harde vaardigheden, zoals opleiding en werkervaring, maar ook zachte vaardigheden, zoals teamwerk, communicatie en probleemoplossing, op te nemen in de functie-eisen.

Talent Acquisition en selectietechnieken

Talent Acquisition is een voortdurend evoluerend vakgebied, waarbij nieuwe selectietechnieken worden ontwikkeld om de beste kandidaten aan te trekken en te selecteren. Enkele van de nieuwe en opkomende bijzondere selectietechnieken die momenteel worden gebruikt zijn:

  • Video-interviews: Met video-interviews kunnen werkgevers kandidaten op afstand screenen en interviewen, waardoor het wervingsproces efficiënter en effectiever wordt.
  • Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning: Deze technologieën kunnen helpen bij het analyseren van gegevens om potentiële kandidaten te identificeren, waardoor het wervingsproces efficiënter en nauwkeuriger wordt.
  • Gamification: Gamification kan worden gebruikt als een manier om de betrokkenheid van kandidaten te vergroten en hun vaardigheden en capaciteiten te evalueren.
  • Augmented Reality (AR): AR kan worden gebruikt om kandidaten een virtuele rondleiding te geven van een werkplek, waardoor ze een beter beeld krijgen van de werkplek en de bedrijfscultuur.
  • Predictive analytics: Door het gebruik van gegevens en analyses kunnen werkgevers voorspellen welke kandidaten waarschijnlijk de beste prestaties zullen leveren en wie het beste bij de organisatie past.

Deze geavanceerde selectietechnieken dragen bij aan effectieve talent acquisition. Deze technieken bieden een gestructureerde aanpak voor het evalueren van kandidaten en helpen bij het voorspellen van hun prestaties. Het gebruik van deze technieken kan de efficiëntie van het wervingsproces verbeteren en helpen bij het vinden van de beste kandidaten voor een bepaalde functie.

De talent acquisition manager

Een talent acquisition manager is een persoon binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het werven van nieuwe werknemers en het beheren van het sollicitatieproces. Deze persoon is verantwoordelijk voor het identificeren en aantrekken van kandidaten die passen bij de behoeften van de organisatie en die kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf.

Grote organisaties hebben vaak hele afdelingen die zich richten op talentacquisitie, terwijl kleinere bedrijven deze verantwoordelijkheid vaak toewijzen aan een enkele medewerker of een klein team.

Enkele voorbeelden van bedrijven die een talent acquisition manager hebben, zijn: Accenture,

Amazon, Deloitte, Google, McKinsey & Company, Philips, Shell en Unilever.

Bijna elk bedrijf dat nieuwe werknemers werft, heeft in de regel iemand in dienst die de verantwoordelijkheid voor het wervingsproces op zich neemt.

Talent acquisition vraagt om een goede kandidaatervaring

Tenslotte is het bieden van een goede kandidaatervaring ook belangrijk bij talent acquisition. Denk aan het tijdig en duidelijk communiceren met kandidaten, het bieden van feedback over de sollicitatie en het zorgen voor een positieve sollicitatie-ervaring, zelfs als de kandidaat niet wordt aangenomen. Dit versterkt de reputatie van de organisatie als werkgever en draagt bij  aan het aantrekken van toekomstige kandidaten. Lees ook ons artikel over de optimale candidate experience voor tips hoe je een geweldige candidate experience kan creëren.

Het is belangrijk om de functie-eisen niet te beperken tot harde vaardigheden, zoals opleiding en werkervaring. Zachte vaardigheden, zoals teamwerk, communicatie en probleemoplossing, zijn net zo belangrijk en moeten ook worden opgenomen in de functie-eisen. Dit zal helpen om een kandidaat te vinden die niet alleen over de juiste kwalificaties beschikt, maar ook past bij de cultuur en waarden van de organisatie. Ontdek ook meer van RiddleStory onboarding en preboarding en onboardingprogramma´s, gamification, e learnings.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met