Taken van een buddy

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Het aanstellen van een buddy voor een nieuwe medewerker kan zeer nuttig zijn om de start te vergemakkelijken, de inwerkperiode soepeler te laten verlopen en de nieuwe medewerker sneller op zijn gemak te laten voelen.

Inhoud van dit artikel

Taken buddy bij preboarding

Een buddy kan een waardevolle rol spelen in de preboarding fase en helpen om de nieuwe medewerker voor te bereiden op zijn/haar nieuwe functie. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Contact opnemen met de nieuwe medewerker
  De buddy kan contact opnemen met de nieuwe medewerker en zichzelf voorstellen. Hij/zij kan de nieuwe medewerker vertellen wat hij/zij kan verwachten tijdens de (pre)boarding fase en welke informatie en middelen beschikbaar zijn.
 • Informatie delen
  De buddy kan informatie delen over de bedrijfscultuur, missie en visie, en andere belangrijke bedrijfsinformatie. Hij/zij kan ook informatie verstrekken over de afdeling of het team waarin de nieuwe medewerker zal werken en hen kennis laten maken met collega’s.
 • Voorbereiding op de eerste dag
  De buddy kan de nieuwe medewerker helpen bij de voorbereiding op de eerste dag door informatie te verstrekken over de dresscode, de locatie en de reisroute. Hij/zij kan ook informatie geven over de benodigde apparatuur en software waarmee de nieuwe medewerker aan de slag gaat.
 • Beantwoorden van vragen
  De buddy kan vragen beantwoorden die de nieuwe medewerker heeft over de functie, het bedrijf en de (pre)boarding fase. Hij/zij kan de nieuwe medewerker ook helpen bij het oplossen van eventuele problemen of zorgen.
 • Een virtuele rondleiding geven
  Als de nieuwe medewerker op afstand begint, kan de buddy een virtuele rondleiding geven van het kantoor en de omgeving om de nieuwe medewerker een idee te geven van de werkplek.

Door deze taken uit te voeren, kan de buddy helpen bij het opbouwen van een positieve relatie tussen de nieuwe medewerker en de organisatie voordat hij/zij begint. Dit kan bijdragen aan een soepele en succesvolle start van de nieuwe medewerker.

De verschillende taken van een buddy tijdens het inwerken

Ook tijdens het inwerken, kan een buddy verschillende taken hebben, zoals het geven van een rondleiding door het gebouw, het introduceren van de nieuwe werknemer bij collega’s, het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning bij het leren van nieuwe taken. De buddy kan ook fungeren als een mentor voor de nieuwe werknemer en hen helpen bij het opbouwen van een professioneel netwerk binnen de organisatie.

Hier zijn enkele taken die een buddy kan uitvoeren tijdens de inwerkperiode:

 • Kennis delen
  De buddy kan de nieuwe medewerker helpen bij het leren van de bedrijfsprocessen, systemen, en procedures en de nieuwe medewerker voorstellen aan collega’s en belangrijke contactpersonen binnen de organisatie. Ook kan de buddy informatie geven over de geschiedenis van het bedrijf en de cultuur.
 • Beantwoorden van vragen
  De buddy kan de nieuwe medewerker helpen bij het beantwoorden van vragen die hij/zij heeft over de functie, de afdeling, het bedrijf en de werkzaamheden. De buddy kan ook eventuele zorgen of problemen die de nieuwe medewerker heeft bespreken en helpen bij het vinden van oplossingen.
 • Feedback geven
  De buddy kan feedback geven op de werkzaamheden van de nieuwe medewerker en hem/haar tips geven over hoe deze verbeterd kunnen worden. Dit kan helpen om de prestaties van de nieuwe medewerker te verbeteren en eventuele problemen op te lossen voordat ze groter worden.
 • Mentorschap bieden
  De buddy kan fungeren als een mentor voor de nieuwe medewerker en hem/haar helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de functie. Ook kan de buddy helpen bij het opstellen van persoonlijke doelen en loopbaanontwikkeling.
 • Sociale steun bieden
  De buddy kan de nieuwe medewerker helpen om zich thuis te voelen in de organisatie en kan sociale steun bieden. Dit kan bijvoorbeeld door samen te lunchen of te koffiedrinken, deel te nemen aan bedrijfsevenementen of het introduceren van de nieuwe medewerker aan collega’s.

De buddy heeft een duidelijke rol bij de integratie van de nieuwe medewerker in de organisatie en levert een positieve bijdrage aan het succes van de nieuwe medewerker.

Voordelen buddy-systeem

Een buddy-systeem kan verschillende voordelen bieden voor het verbeteren van het onboarding programma van nieuwe medewerkers, denk bijvoorbeeld aan:

 • Snellere integratie
  Een buddy helpt nieuwe medewerkers zich sneller te integreren in de organisatie en de bedrijfscultuur. Dit kan bijdragen aan het verminderen van stress en onzekerheid bij nieuwe medewerkers.
 • Meer betrokkenheid
  Een buddy draagt bij aan het vergroten van de betrokkenheid van nieuwe medewerkers bij het bedrijf en de werkomgeving. Hierdoor voelen nieuwe medewerkers zich meer op hun gemak en kunnen ze sneller hun draai vinden.
 • Kennisdeling
  Een buddy deelt kennis en ervaring met nieuwe medewerkers en helpt hen bij het opbouwen van de juiste vaardigheden en kennis om succesvol te zijn in hun nieuwe functie.
 • Feedback
  Een buddy geeft nieuwe medewerkers feedback over hun prestaties en helpt hen bij het verbeteren van hun werk. Dit draagt bij aan het vergroten van de productiviteit en het verbeteren van de kwaliteit van het werk.
 • Sociaal netwerk
  Een buddy kan nieuwe medewerkers helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk binnen de organisatie en introduceert hen bij collega’s en belangrijke contactpersonen.

Een buddy-systeem verbetert de integratie

Door het implementeren van een buddy-systeem in het onboarding-proces kunnen bedrijven bijdragen aan het verbeteren van de integratie, betrokkenheid, kennisdeling, feedback en sociale netwerken van nieuwe medewerkers. Dit kan bijdragen aan het vergroten van de retentie van medewerkers en het verminderen van de tijd die nodig is om nieuwe medewerkers volledig productief te maken.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met