Soorten communicatiemiddelen

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

communicatie-modellen-pexels-fauxels-3184339
communicatie-modellen-pexels-fauxels-3184339

De wereld van communicatie en communicatiemiddelen is in rap tempo aan het veranderen, en dat betekent dat bedrijven op zoek zijn naar nieuwe manieren om te communiceren met hun doelgroepen en werknemers. Er zijn een aantal innovatieve communicatiemiddelen die bedrijven kunnen gebruiken om de kloof tussen hun bedrijf en hun doelgroep te overbruggen.

Inhoud van dit artikel

Sociale media is een van de meest populaire vormen van communicatie die bedrijven tegenwoordig gebruiken. Platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram stellen bedrijven in staat om direct met hun klanten te communiceren en hun merk te promoten. Bedrijven kunnen hun berichten verspreiden door middel van korte berichten, foto’s, video’s en andere media.

  1. Chatbots zijn een ander innovatief communicatiemiddel dat bedrijven tegenwoordig kunnen gebruiken. Chatbots zijn tools die klanten kunnen helpen met hun vragen en problemen. Ze zijn zeer nuttig voor bedrijven omdat ze 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn om klanten te helpen.
  2. Videoconferenties zijn ook een geavanceerde manier van communiceren. Hiermee kunnen bedrijven op afstand met hun klanten communiceren. Videoconferenties kunnen worden gebruikt om klanten te adviseren, trainingen te geven en contact te onderhouden met klanten en werknemers over de hele wereld.
  3. Ook mobiele applicaties bieden een innovatieve manier van communiceren. Door middel van mobiele applicaties kunnen bedrijven hun werknemers en klanten op de hoogte houden van nieuwe producten, promoties en nieuwtjes.
  4. Ten slotte bieden geautomatiseerde e-mailcampagnes een effectieve manier om met klanten te communiceren. Deze campagnes kunnen gericht zijn op specifieke doelgroepen en kunnen worden gebruikt om werknemers en klanten te informeren over nieuwe producten, promoties en evenementen.

Deze innovatieve communicatiemiddelen stellen bedrijven in staat om directer en effectiever te communiceren met werknemers maar ook met klanten. Ontdek onze uitgebreide kennisbank met meer interessante onderwerpen omtrent communiceren met werknemers of klanten.

Interne communicatie modellen

Interne communicatie modellen zijn een essentieel onderdeel van het succesvol maken van een bedrijf. Deze communicatie modellen helpen bedrijven om een effectief communicatieplan te ontwikkelen dat de betrokkenheid van werknemers en klanten verbetert en een betere relatie met de organisatie opbouwt.

Communicatiemiddelen voorbeelden

De meest voorkomende interne communicatiemodellen zijn het Pull-model, het Push-model en het Interactieve model zoals onboarding en preboarding, E-learning en gamification.

  • Het Pull-model is een communicatiemiddel dat gericht is op het creëren van content die mensen aantrekt en ze verleidt om meer te weten te komen over een product of dienst. Dit model is effectief in het verhogen van de betrokkenheid van mensen omdat het hen de mogelijkheid biedt om actief naar informatie te zoeken. Bijvoorbeeld door het delen van informatieve blogs of video’s over een product of dienst is in dit geval een waardevol communicatiemiddel.
  • Het Push-model is een communicatiemodel dat gericht is op het actief verzenden van informatie naar klanten. Het Push-model kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals het sturen van e-mails, het verzenden van SMS-berichten en het plaatsen van advertenties op sociale media-platforms. Dit model is effectief omdat het bedrijven de mogelijkheid biedt om direct contact te hebben met hun klanten en hen te informeren over nieuwe producten of diensten.
  • Het Interactieve model is een communicatiemodel dat gericht is op het creëren van een interactie tussen bedrijven en hun werknemers maar ook klanten. Het interactieve model maakt gebruik van verschillende tools, zoals chats, forums, polls en discussieborden, om een dialoog tussen bedrijven en de mens te creëren. Het interactieve model is effectief omdat het bedrijven de mogelijkheid biedt om direct contact te hebben met hun werknemers en klanten en te weten te komen wat zij denken over hun organisatie.

Interne communicatie middelen bieden bedrijven de mogelijkheid om hun communicatie met klanten en werknemers te verbeteren. Met behulp van deze modellen kunnen bedrijven een effectief communicatieplan ontwikkelen dat gericht is op het verhogen van de betrokkenheid van mensen en het vergroten van de relatie met hen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven alle voordelen van deze communicatie middelen begrijpen en deze gebruiken om hun organisatie te laten groeien.

Start met een communicatieplan voorbeeld

Een communicatieplan kan een krachtig hulpmiddel zijn om je bedrijf te helpen bij het bereiken van zijn doelen. Het is een document dat een strategie beschrijft voor het gebruik van verschillende communicatiemiddelen om jouw boodschap aan jouw doelgroep over te brengen. Je communicatieplan vormt de basis voor al je communicatie inspanningen, waardoor het belangrijk is dat het goed is opgezet.

Gelukkig hoeft het opzetten van een communicatieplan geen moeilijk proces te zijn. De volgende tips helpen je bij het opstellen van een effectief en nuttig voorbeeld communicatieplan.

Stel je doelen vast

Het eerste dat je moet doen bij het opstellen van je communicatieplan voorbeeld is het vaststellen van je doelen. Wat is het doel van je communicatie? Wil je je verkeer verhogen, je merkbekendheid vergroten of je verkoop verhogen? Je doelen zullen je helpen bij het bepalen van je communicatieboodschap en het selecteren van de beste communicatiemiddelen.

Bepaal je doelgroep

Een ander belangrijk onderdeel van je voorbeeld communicatieplan is het vaststellen van je doelgroep. Wie wil je bereiken met je communicatie? Heb je een specifieke doelgroep, zoals millennials of bedrijfseigenaren, of wil je een breder publiek bereiken? Door te weten wie je doelgroep is, kun je je communicatie op hen afstemmen.

Kies je communicatiemiddelen

Eenmaal je doelen en je doelgroep hebt vastgesteld, is het tijd om je communicatiemiddelen te selecteren. Welke communicatiemiddelen zullen je helpen om je boodschap over te brengen? Denk aan sociale media, advertenties, blogs of e-mailcampagnes. Je kunt verschillende communicatiemiddelen gebruiken of je kunt je richten op één of twee die het beste bij je doelgroep passen.

Stel je boodschap samen

Nu je je doelen en je communicatiemiddelen hebt vastgesteld, is het tijd om je boodschap samen te stellen. Wat wil je overbrengen? Je boodschap moet consistent zijn met je doelen en je doelgroep. Bepaal vervolgens hoe je deze boodschap het beste kunt overbrengen.

Extra tips voor een succesvol communicatieplan voorbeeld

RiddleStory heeft verschillende innovatieve communicatiemodellen ontwikkeld. Denk aan Gamification, E-learning modellen en onboarding maar ook preboarding modellen. Dit zijn innovatieve communicatiemiddelen om intern effectief en speelsgewijs werknemers, klanten en stagiaires kennis te kunnen geven over jouw organisatie.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met