Wat is situationeel leiderschap betekenis

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Wat is Situationeel Leiderschap

Situationeel Leiderschap is een flexibele, aanpasbare stijl van leiderschap die bepaalt of een leidinggevende meer directief of ondersteunend is, gebaseerd op de individuele behoeften van hun medewerkers. Simpel gezegd is effectief leiderschap niet voor iedereen hetzelfde: mensen binnen een organisatie verschillen van elkaar. Terwijl sommigen meer steun en richting nodig hebben, hebben anderen juist het tegenovergestelde nodig. In verschillende stadia van iemands loopbaan, zijn verschillende soorten leiderschap nodig.

Inhoud van dit artikel

Wat is het Situationeel Leiderschapsmodel

Het Situationeel Leiderschapsmodel is gebaserd op de Hersey-Blanchard Situationeel Leiderschapstheorie, naar de ontwikkelaars van deze theorie: Dr. Paul Hersey, auteur van “The Situational Leader”, en Kenneth Blanchard, auteur van “One-Minute Manager”.

Leiderschapsstijlen

Hersey en Blanchard stelden voor dat er vier primaire leiderschapsstijlen zijn:

Situationeel Leiderschap: Verteller (S1)

Teamleden met de laagste mate van prestatiebereidheid vereisen de hoogste mate van aandacht. Deze leiderschapsstijl wordt bijvoorbeeld typisch gebruikt wanneer iemand nieuw is in zijn rol, geen zelfstarter is, of niet aan de normen voldoet. Wanneer een werknemer niet zelf beslissingen kan nemen, geeft een leidinggevende de bevelen. Hij/zij stelt duidelijk omschreven doelen en deadlines en controleert ook regelmatig de voortgang.

Deze leiderschapsstijl in de praktijk:

 • Leg in detail uit wat het doel van een taak of project is.
 • Geef specifieke informatie over wie erbij betrokken moet worden.
 • Ga in detail in op de beste praktijken om de klus te klaren.
 • Neem beslissingen voor de werknemer als een manier om hem te laten leren.
 • Doe al het praten (laat weinig of geen ruimte voor conversatie).
 • Stel aanvullende verduidelijkende vragen na het geven van instructies.
 • Leg uit waar teamleden, indien nodig, extra hulp kunnen krijgen.

Situationeel Leiderschap: Verkoper (S2)

Verkopende leidinggevende fungeren als invloedrijke, ondersteunende figuren voor degenen die interesse tonen in het leren hoe zij een taak goed moeten uitvoeren. Deze Situationeel Leiderschap stijl wordt gebruikt voor het geven van motivatie, het kweken van buy-in, en het opbouwen van vertrouwen. In wezen bewijst een verkopende leidinggevende zichzelf als iemand die in staat is zijn teamleden te leiden. Wij hebben deze leidingstijl uitgebreid beschreven in ons artikel over het potentieel ontsluiten met de coachende leider.

Deze leiderschapsstijl in de praktijk:

 • Leg alles wat het teamlid moet doen nog steeds in detail uit.
 • Wees de primaire beslisser.
 • Geef teamleden de kans om vragen te stellen als onderdeel van het gesprek.
 • Voer meer een discussie in twee richtingen over wat er gedaan moet worden.
 • Toon erkenning voor de dingen die het teamlid goed doet.
 • Corrigeer waar nodig, met als doel gestage verbetering na verloop van tijd.

Situationeel Leiderschap: Deelnemer (S3)

Een deelnemende leidinggevende creëert een omgeving waar inbreng welkom is. Hoewel de werknemer in kwestie misschien meer ervaren en bekwaam is dan degenen die de vertel- of verkoopstijl nodig hebben, hebben zij nog steeds steun nodig. Bij het beoefenen van deze stijl laten praktische leiders het teamlid de besluitvorming doen, maar helpen waar nodig.

Deze leiderschapsstijl in de praktijk:

 • Vraag om input van de teamleden.
 • Luister actief om zeker te zijn dat je ze begrijpt.
 • Geef erkenning voor bijzondere prestaties.
 • Laat teamleden belangrijke beslissingen nemen.
 • Merk op in welke vaardigheden en capaciteiten teamleden al uitblinken.
 • Creëer een omgeving waarin mensen zich op hun gemak voelen om risico’s te nemen en iets nieuws te proberen.
 • Voer actieve gesprekken met teamleden over verschillende strategieën.

Situationeel Leiderschap : Delegeerder (S4)

Deze Situationeel Leiderschap stijl wordt beoefend wanneer je te maken hebt met ervaren, competente en gemotiveerde teamleden. Met delegeren krijgen teamleden het hoogste niveau van autonomie, omdat zij hebben bewezen dat zij zichzelf met succes kunnen aansturen. Met dit type medewerker kunnen leidinggevenden zich meer afzijdig houden, maar toch ondersteuning bieden als de persoon dat nodig heeft.

Deze leiderschapsstijl in de praktijk:

 • Geef de primaire controle aan de teamleden.
 • Neem een hands-off benadering van alle besluitvorming.
 • Geef een algemene visie op wat het team moet bereiken.
 • Zorg alleen voor middelen en begeleiding als er een beroep op wordt gedaan.
 • Controleer de vooruitgang zonder je te mengen in de dagelijkse taken.
 • Geef lof en erkenning wanneer doelen worden bereikt.

Situationeel Leiderschap vraagt om aanpassingsvermogen

Wil Situationeel Leiderschap werken, dan moet de leidinggevende altijd rekening houden met wat zijn volgers nodig hebben. In die zin stelt de situationele aanpak de teamleden centraal. Een situationele leider weet dat hij flexibel moet zijn, afhankelijk van met wie hij werkt en wat de omstandigheden zijn. Als zodanig gebruikt Situationeel Leiderschap de meest effectieve methode op elk moment.

Wanneer Situationeel Leiderschap te gebruiken

Situationeel Leiderschap werkt het best wanneer productiviteit telt. Door nauw samen te werken met elk lid van het team, haalt Situationeel Leiderschap het meeste uit hen. In die zin maximaliseer je het potentieel van elk teamlid. Je baseert wat elke persoon kan doen op zijn vaardigheidsniveau. Ook als je een team hebt met aanzienlijke verschillen in vaardigheidsniveau, ervaring, motivatie, en zelfvertrouwen, zal je de voorkeur geven aan een meer flexibele strategie. Situationeel Leiderschap blinkt uit in het op maat maken van de aanpak voor elke persoon.

Wanneer Situationeel Leiderschap niet gebruiken

Situationeel Leiderschap is niet de beste optie wanneer mensen willen werken aan lange-termijn doelstellingen: Situationeel Leiderschap heeft de neiging zich te concentreren op korte termijn kwesties. In veel opzichten zal een situationeel leidinggevende de nadruk leggen op individuele taken die direct moeten worden afgehandeld. Hoewel sommige benaderingen meer langetermijndoelstellingen in gedachten hebben, kijkt Situationeel Leiderschap meestal naar het hier en nu.

Situationeel Leiderschap: Steve Jobs

“Het heeft geen zin om slimme mensen aan te nemen en ze te vertellen wat ze moeten doen; we nemen slimme mensen aan zodat ze ons kunnen vertellen wat we moeten doen.”

Medeoprichter van Apple, Steve Jobs, was een veelzijdig leider, en daarom is het moeilijk om zijn leiderschapsstijl te categoriseren. Op basis van de manier waarop hij anderen leidde, was hij waarschijnlijk een situationeel leider. Zijn gedrag en acties hingen echt af van de situatie en het individu waarmee hij op dat moment te maken had. Hoewel hij een ongelooflijk inspirerende CEO was, miste hij ook een hoge mate van emotionele controle. Wanneer hij de “verteller” leiderschapsstijl gebruikte, kon Jobs met een snijdende directheid spreken. Zijn voorbeeld toont aan dat zelfs uitstekende leiders voor verbetering vatbaar zijn. Het gebruik van deze leiderschapsstijlen is een proces dat toewijding en het voortdurend streven naar groei en ontwikkeling vereist.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met