Reverse Coaching: waarom het werkt en hoe het juist te doen

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Reverse Coaching, ook wel Reverse Mentoring genoemd, is een initiatief waarbij oudere werknemers van een bedrijf worden gekoppeld aan en gecoacht door jongere werknemers over onderwerpen zoals sociale media, technologie en actuele trends.

Inhoud van dit artikel

Waarom Reverse Coaching Implementeren?

Reverse Coaching wordt geïmplementeerd omdat veel bedrijven worstelen om millennial-talent aan te trekken en te behouden. Millennials hebben weinig interesse om in bepaalde sectoren te werken of verlaten bedrijven vaker en eerder dan hun oudere collega’s. Daarom zijn sommige bedrijven begonnen te experimenteren met reverse-mentoring programma’s om dit probleem aan te pakken. Het doel: de retentie verhogen en senior leidinggevenden helpen om meer vertrouwd te raken met sociale media.

Gewoonlijk leveren de meest ervaren werknemers de meeste input, nemen beslissingen en mentoren nieuwere werknemers. Echter, de snel veranderende technologie heeft deze logica in sommige gevallen omgedraaid. Oudere werknemers hebben misschien ervaring en inzicht, maar ze kunnen ook achterlopen op het gebied van nieuwe technologieën.

Reverse Coaching heeft tot doel oudere werknemers te trainen in tools waar ze mogelijk niet bekend mee zijn of aarzeling bij hebben. Het vergemakkelijkt hun toegang tot kennis.

1 + 1 = 3

Naast het pedagogische aspect biedt reverse coaching ook een nieuw perspectief op het bedrijf. Het delen van ervaringen tussen generaties kan tot innovatieve strategieën leiden. Het bevordert de interne samenwerking, waardoor het gemakkelijker wordt voor managers en nieuwkomers om te delen en te streven naar betere oplossingen. Kortom, het resulteert in de ontwikkeling van collectieve intelligentie binnen het bedrijf.

Het combineren van nieuwe tools en kennis met marktervaring kan het potentieel van een strategie maximaliseren. Ook evalueert de werkcultuur van het bedrijf. In plaats van te vertrouwen op samenwerking rond een project, bewegen we naar een cultuur van samenwerking waarin iedereen elkaar helpt en stukjes van antwoorden op een uitdaging inbrengt.

Profiteren de millennials ook?

Reverse Coaching is voordelig voor iedereen. Het geeft jongere mensen meer zelfvertrouwen en vergemakkelijkt de interactie met managers en andere meer ervaren individuen. Er zal minder aarzeling en stress zijn voor uitwisseling van gedachten, ook in de toekomst, en de kans is groot dat de nieuwe generatie een sterk gevoel van vooruitgang ontwikkelt.

Reverse coaching stelt de jonge mentoren ook in staat om een beter aanpassingsvermogen te ontwikkelen. Door samen te werken met mensen met verschillende achtergronden en verschillende activiteiten binnen de organisatie, zullen jonge mentoren op natuurlijke wijze leren zich beter aan te passen aan allerlei soorten mensen.

Reverse Mentoring is meer dan alleen het delen van technische kennis

Moderne reverse mentoring gaat veel verder dan alleen het delen van kennis over technologie; tegenwoordig richten deze programma’s zich ook op strategische kwesties, leiderschap en de mindset waarmee je werk benadert. Het stelt je ook voor uitdagingen: ‘Hoe verbind ik me met de jongere generatie?’ ‘Hoe kan ik jonger talent aantrekken en behouden?’

Voordelen Reverse Mentoring in het kort

·      Verhoogde retentie van Millennials.

Reverse Mentoring programma’s bieden millennials de transparantie en erkenning die ze zoeken van het management. Sommige bedrijven realiseren een retentiepercentage van 96% voor de millennial-mentoren.

·      Delen van digitale vaardigheden.

Hoewel de ontwikkeling van digitale vaardigheden niet het hoofddoel zou moeten zijn van een Reverse Mentoring programma, is het een waardevol onderdeel van de relatie. Seniors die nauwelijks iets met social media doen en nu vaak een van de enthousiaste gebruikers worden  van sociale media.

·      Cultuurverandering stimuleren.

Samenwerking tussen verschillende generaties zorgt ervoor dat belangrijke onderwerpen bespreekbaar worden en geven inzage in wat je als organisatie moet aanpassen in de bedrijfscultuur en strategie voor toekomstig succes.

·      Diversiteit bevorderen.

Een Reverse Mentoring programma kan ook bijdragen aan een beter begrip van seniors over minderheidskwesties, waaronder die van LGBT en etnische minderheden. In de praktijk wordt Reverse Mentoring ook gezien als een stimulans voor diversiteit en inclusiviteit.

·      Zorg voor de juiste match bij Reverse Mentoring

Uiteraard is voor het succes van het Reverse Mentoring programma’s de juiste match cruciaal. Zorg voor diversiteit en match over regio’s, afdelingen en locaties heen. Kijk ook naar diverse persoonlijkheden (bijvoorbeeld is het beter om een introvert te koppelen aan een extravert dan twee introverten te koppelen). Raadpleeg mentoren voordat de koppeling formeel is. Hoewel de meeste Millennial-mentoren elke koppeling accepteren (zolang de leerling betrokken is), zijn leidinggevende mentoren over het algemeen selectiever. Veel leidinggevenden zijn bang om hun gebrek aan kennis aan junior werknemers te onthullen. Maar als de angsten expliciet worden aangepakt, kan open delen ongelooflijk lonend zijn. Veel leerlingen zijn ook bang dat junior werknemers gevoelige informatie met collega’s delen.

De belangrijkste reden waarom reverse-mentoring programma’s mislukken, is dat de leidinggevenden de relatie niet de juiste prioriteit geeft; na een paar geannuleerde sessies neemt het momentum snel af.

Samenvattend

“Vertel het me en ik vergeet, leer het me en ik onthoud het misschien, betrek me en ik leer” – Benjamin Franklin

63% van de millennials wil meer leiderschapstraining, en dit legt een druk op de middelen van het bedrijf, omdat ze de meerderheid van de beroepsbevolking uitmaken. Een Reverse Coaching programma schaalt training op door hands-on leren aan te bieden over hoe te coachen, terwijl het leidt tot diepgaande discussies en resultaten. Dit is waardevoller dan training in een klaslokaal.

Millennials die hebben deelgenomen aan een Reverse Coaching programma rapporteerden een retentie van 96% bij hun huidige organisatie. Dit is verbazingwekkend hoog, aangezien statistieken over het algemeen laten zien dat 43% van de millennials van plan is om hun baan binnen twee jaar te verlaten.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met