Onboarding en storytelling

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Onboarding en storytelling: de magie van verhalen

Verhalen spreken tot onze zintuigen en emoties. Ze trekken niet alleen gemakkelijk onze aandacht, maar laten ook een diepe indruk achter. Denk maar eens terug aan je kindertijd. De verhalen die je toen hoorde, hebben waarschijnlijk een blijvende indruk gemaakt, of ze nu verteld werden door je ouders, grootouders of leerkrachten.

Inhoud van dit artikel

Onboarding en storytelling: Waarom verhalen vertellen zo krachtig is in de onboarding

Stel je voor: Je bent net begonnen met een nieuwe baan en in plaats van te worden gebombardeerd met saaie handleidingen en lange presentaties, krijg je een boeiend verhaal te horen. Dit verhaal laat je niet alleen kennismaken met je nieuwe rol en je collega’s, maar geeft je ook een diepgaand inzicht in de cultuur en waarden van het bedrijf. Welkom in de wereld van onboarding en storytelling.

Waarom onboarding en storytelling zo goed werkt

·      Verhalen leren morele waarden

Verhalen helpen belangrijke lessen over goed en kwaad over te brengen. Verhalen kunnen empathie stimuleren en laten zien hoe je conflicten effectief kunt oplossen.

·      Introductie van nieuwe ideeën

Verhalen openen de deur naar nieuwe werelden. Ze kunnen je denkbeeldig meenemen naar andere landen, culturen en tijdsperioden.

·      Bevordering van creatief denken

Een goed verhaal moedigt aan om verder te denken, om te analyseren en om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

·      Leuk leren

Verhalen zijn een leuke en boeiende manier om te leren en informatie te verwerken.

Tips om Onboarding en Storytelling toe te passen

·      De Geschiedenis van Het Bedrijf

Ga verder dan feiten en cijfers. Vertel over de oprichters, de eerste dagen, de uitdagingen en de triomfen. Maak er een episch avontuur van.

·      Succesverhalen van Werknemers

Laat werknemers hun persoonlijke reizen delen. Hoe zijn ze begonnen, welke obstakels hebben ze overwonnen en hoe hebben ze succes gevonden?

·      Klantverhalen

Deze zijn goud waard. Niets laat beter zien wat een bedrijf kan bereiken dan tevreden klanten. Hun verhalen kunnen werknemers inspireren en motiveren.

De blijvende impact van verhalen

Verhalen zijn van alle tijden. Van het delen van ervaringen rond een kampvuur tot moderne podcasts en audioboeken; de kern blijft hetzelfde. We hebben allemaal die behoefte om te vertellen en te luisteren.

Verhalen hebben een blijvende impact. Ze kunnen generaties lang meegaan en nog steeds relevant blijven. Denk bijvoorbeeld aan oude mythen of volksverhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

In de context van onboarding is het gebruik van verhalen een manier om nieuwkomers zich welkom te laten voelen, ze te informeren en ze te betrekken. Het is een manier om de missie, visie en waarden van een organisatie op een boeiende en memorabele manier over te brengen.

RiddleStory en onboarding en storytelling

In deze moderne tijd, waar technologie en digitalisering domineren, biedt storytelling een menselijke touch die vaak wordt gemist. Het is een oude kunstvorm die vandaag de dag nog steeds zeer relevant is en die organisaties kunnen gebruiken om nieuwe medewerkers op een diepgaand niveau te bereiken. Naast het bieden van een interactieve ervaring, gebruikt RiddleStory storytelling om een onvergetelijk en meeslepend verhaal te creëren, wat zorgt voor een blijvende herinnering bij medewerkers.

Conclusie: Storytelling in onboarding heeft duidelijk meerwaarde

Onboarding en storytelling is niet alleen een effectieve methode, maar ook een die de menselijke behoefte om verhalen te delen en te horen, vervult. Het biedt nieuwe medewerkers een warm welkom en geeft ze een gevoel van verbondenheid met hun nieuwe organisatie.

Dus de volgende keer dat je denkt aan onboarding, zet dan zeker ook storytelling in als hulpmiddel en zie hoe het de ervaring van nieuwe medewerkers verdiept.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met