Job Crafting: geef medewerkers de regie

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Job crafting laat medewerkers kansen benutten om hun banen aan te passen door actief hun taken en interacties met anderen op het werk te veranderen.

Inhoud van dit artikel:

Voordelen van job crafting voor bedrijven

Voor bedrijfseigenaren en managers kan het beoefenen van job crafting de betrokkenheid van medewerkers drastisch vergroten. Een gemotiveerd en geïnspireerd team zorgt voor een dynamische en veerkrachtige organisatie die in staat is om uitdagingen het hoofd te bieden en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, waardoor het concurrentievoordeel wordt versterkt.

De drie belangrijkste vormen van job crafting

Oorspronkelijk beperkte het concept van job crafting zich tot drie vormen, zoals gedefinieerd door Wrzesniewski en Dutton in 2001:

 1. veranderingen die medewerkers aanbrengen in hun taakinhoud (taak crafting); aanpassingen aan de handelingen die iemands takenpakket vormen. Denk aan het verbeteren van de manier waarop dingen worden gedaan, gebruikmakend van de vaardigheden die je al hebt, of het veranderen van werkmethode zodat je betere resultaten kunt behalen,
 2. veranderingen die medewerkers aanbrengen in de relaties op het werk (relationele crafting), wijzigingen in de mensen waarmee de medewerker op het werk in contact komt. Hierbij kun je manieren ontdekken om meer bevredigende interacties te hebben met anderen gedurende je werkdag,
 3. en veranderingen die medewerkers aanbrengen in de betekenis die ze aan hun werk geven (cognitieve crafting). Een verandering in de mindset met betrekking tot iemands professionele rol en taken. Het draait hier om het herdefiniëren van het werk, zodat het nauwkeuriger weerspiegelt wat jij beschouwt als de werkelijke impact van jouw bijdrage binnen de organisatie.

Aanvullende vormen van job crafting

In latere onderzoeken zijn aanvullende vormen van job crafting geïdentificeerd, zoals:

 • contextuele crafting: dit verwijst naar veranderingen in de werkomgeving of organisatiestructuur die medewerkers aanbrengen om hun baan beter aan te laten sluiten bij hun behoeften en doelen. Bijvoorbeeld het herindelen van werkruimte of het aanpassen van teamstructuren,
 • tijdsbestedingscrafting: dit betreft de manier waarop medewerkers hun tijd verdelen tussen verschillende taken en verantwoordelijkheden in hun baan. Ze kunnen ervoor kiezen om meer tijd te besteden aan taken die ze leuk vinden of waar ze goed in zijn, en minder tijd aan taken die ze als minder waardevol beschouwen.
 • emotionele crafting: hierbij gaat het om het beheren van emoties op het werk, zoals het creëren van een positieve werkomgeving, het omgaan met stressvolle situaties en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans.

Deze aanvullende vormen van job crafting laten zien dat medewerkers op verschillende manieren actief betrokken kunnen zijn bij het aanpassen van hun baan en werkomgeving om meer voldoening en betekenis te vinden in hun werk.

Doelen van job crafting

Job crafting is een bewuste activiteit die mensen ondernemen om hun benadering van werk te personaliseren door elementen van hun rol opnieuw vorm te geven. Het is een van de vele praktische strategieën die organisaties implementeren om welzijn, betrokkenheid en prestaties te verbeteren en om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.

Hoe begin je met het vormgeven van je baan?

De meeste medewerkers geven hun taken vorm op verschillende manieren, en dit gebeurt op alle organisatieniveaus. Moedig je teams aan om deze technieken voor job crafting te integreren:

 1. Brainstormen over manieren waarop ze hun verantwoordelijkheden kunnen aanpassen om beter aan te sluiten bij hun persoonlijke passies en doelen.
 2. Nadenken hoe ze contact kunnen maken met collega’s waarmee ze normaal gesproken niet mee in aanraking komen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.
 3. Oefenen met het geven en ontvangen van feedback om hun vermogen om taken uit te voeren en doelen te bereiken te verbeteren.
 4. Het opbouwen van relaties met mentoren en partners.
 5. Het toevoegen van nieuwe verantwoordelijkheden.
 6. Het delegeren van taken aan anderen wanneer dit passend is.
 7. Het bijhouden van gedachten en emoties terwijl ze hun dagelijkse taken uitvoeren om gebieden te identificeren die klaar zijn voor innovatie en verbetering.
 8. Het delen van uitdagingen en vaardigheden met collega’s, zodat teamleden elkaar kunnen helpen bij het aanpassen van hun rollen op een passende manier.

Hoe ondersteun je job crafting als leidinggevende?

Slimme leiders kunnen een cultuur creëren die dit engagementmodel aanmoedigt met de volgende strategieën:

 • begin het gesprek over job crafting met je medewerkers.
 • creëer ruimte voor job crafting in de functiebeschrijving en dagelijkse activiteiten van de medewerker.
 • evalueer kandidaten tijdens het aanwervingsproces op hun zelfmotivatie.
 • bespreek job crafting tijdens beoordelingsgesprekken en evaluaties van medewerkers.
 • bied geschikte en direct beschikbare trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan.
 • waardeer proactieve actie en innovatie onder je medewerkers.

Voordelen van job crafting

Job crafting biedt medewerkers een effectieve manier om een rol te creëren die overeenkomt met hun interesses en sterke punten en stelt individuen in staat meer tijd door te brengen in en met de mensen, de taken en de omgeving waar ze graag samenwerken. Het toepassen van job crafting in de organisatie kan leiden tot meer betrokkenheid, productiviteit en tevredenheid bij medewerkers.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met