Inwerken online met onboarding

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Wat is online onboarding?

Online onboarding is het proces van het integreren van nieuwe werknemers in een bedrijf via een virtueel platform. Het omvat het gebruik van verschillende digitale tools en bronnen om nieuwe werknemers te helpen de bedrijfscultuur, beleidslijnen, procedures en vereisten voor de functie te begrijpen. Het doel van online onboarding is om nieuwe werknemers effectief en efficiënt te integreren in het bedrijf.

Bij RiddleStory faciliteren wij online onboarding met een op maat gemaakt interactief verhaal of verschillende verhalen waardoor nieuwe medewerkers jullie historie, toekomst en kernwaarden echt ervaren.

Inhoud van dit artikel

Welke mogelijkheden zijn er voor online inwerken personeel?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor online inwerken personeel, denk bijvoorbeeld aan:

 • Virtuele rondleidingen: door gebruik van videoconferencing of live stream-technologie krijgen nieuwe medewerkers de gelegenheid om kennis te maken met het bedrijf en de werkomgeving.
 • Digitale introductie: een digitale introductievideo waarin de belangrijkste aspecten van het bedrijf worden uitgelegd, zoals de missie, visie en bedrijfscultuur. Dit kan ook worden gedaan door middel van een presentatie.
 • Online trainingsprogramma’s: creëer online trainingsprogramma’s waarin nieuwe medewerkers kunnen leren over de bedrijfsprocessen, de systemen en procedures. Hiermee doen ze de belangrijkste vaardigheden en kennis op die nodig zijn om hun functie uit te voeren.

Voordelen online onboarden

Er zijn verschillende redenen waarom online onboarden steeds populairder wordt. Hieronder staan enkele voordelen:

 • Flexibiliteit: online onboarden geeft de mogelijkheid om nieuwe medewerkers op afstand te laten werken en te onboarden. Dit is vooral handig als er meerdere vestigingen zijn, of als de nieuwe medewerker niet fysiek aanwezig kan zijn op het kantoor.
 • Efficiëntie: het gebruik van digitale tools en technologie kan het onboardingsproces versnellen en vereenvoudigen. Nieuwe medewerkers kunnen bijvoorbeeld online trainingsprogramma’s volgen en digitale introductievideo’s bekijken, wat tijd bespaart.
 • Kostenbesparing: online onboarden kan kosten besparen, doordat er minder papierwerk, drukwerk en fysieke materialen nodig zijn. Ook hoeft er minder gereisd te worden voor trainingen of bijeenkomsten.
 • Consistentie: een gestandaardiseerd online onboardingsprogramma zorgt voor consistentie in de informatie die wordt gegeven en in de manier waarop het wordt gegeven. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alle nieuwe medewerkers op dezelfde manier worden onboarded en dezelfde basisvaardigheden en kennis opdoen.
 • Veiligheid: in sommige gevallen kan online onboarden veiliger zijn dan persoonlijk onboarden, zoals bijvoorbeeld tijdens de COVID-19 pandemie. Door de fysieke afstand te bewaren, kon de verspreiding van het virus worden verminderd.

Al met al biedt online onboarden voordelen en kan het een effectieve manier zijn om nieuwe medewerkers op een efficiënte, consistente en veilige manier in te werken in hun nieuwe functie en bij het bedrijf.

Nadelen online inwerken nieuwe medewerker

Naast de voordelen, zijn er ook verschillende nadelen verbonden aan het online onboarden van nieuwe medewerkers, waaronder:

 • Beperkte interactie: online onboarden beperkt de persoonlijke interactie tussen de nieuwe medewerker en de rest van het team. Dit kan het moeilijker maken voor de nieuwe medewerker om zich op zijn gemak te voelen en zich snel aan te passen aan de bedrijfscultuur.
 • Technische problemen: online onboarden vereist technologie en een goede internetverbinding. Als de technologie niet goed werkt, kunnen er problemen ontstaan bij het trainen van de nieuwe medewerker. Dit kan leiden tot vertragingen in het onboardingsproces en extra stress voor de nieuwe medewerker.
 • Beperkte mogelijkheden om vragen te stellen: tijdens het online onboarden kan het moeilijker zijn voor nieuwe medewerkers om vragen te stellen. Dit kan ertoe leiden dat ze belangrijke informatie missen of zich niet volledig begrepen voelen.
 • Beperkte sociale interactie: online onboarden kan het sociale aspect van het werk verminderen, omdat de nieuwe medewerker niet persoonlijk kan kennismaken met zijn collega’s en andere medewerkers van het bedrijf. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en een gebrek aan betrokkenheid bij het bedrijf.
 • Gebrek aan betrokkenheid: het online onboarden kan ervoor zorgen dat nieuwe medewerkers zich minder betrokken voelen bij het bedrijf. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit en een hoger verloop van personeel.

Al met al kan het online onboarden van nieuwe medewerkers dus ook nadelen met zich meebrengen. Het is belangrijk om deze nadelen te erkennen en te proberen ze waar mogelijk te verminderen.

Concluderend: online onboarden personeel ja of nee?

Over het algemeen kan het online onboarden van personeel effectief zijn als het goed wordt gepland en uitgevoerd. Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan het online onboarden, zoals het beperken van persoonlijke interactie en het verminderen van sociale interactie en betrokkenheid bij het bedrijf.

Onze tip: RiddleStory combineert de voordelen van online onboarden en heeft de nadelen ondervangen in haar concept. Het stimuleert interactie, gebruikt gebruiksvriendelijke technologie en biedt de mogelijkheid om samen met collega’s het verhaal te verkennen. Niet voor niets waarderen gebruikers van RiddleStory het product met een ruime 8!

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met