Inwerken Nieuwe Medewerkers: de Do’s en Don’ts voor Elke Manager

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Het inwerken van nieuwe medewerkers is cruciaal. Het is meer dan alleen maar een formele procedure; het is de basis leggen voor toekomstig succes en groei. De inwerkperiode kan variëren van enkele weken tot meerdere maanden, afhankelijk van de complexiteit van de rol en de doelstellingen van het bedrijf.

Inhoud van dit artikel

Onboarden is strategie, inwerken nieuwe medewerkers is de praktijk

Terwijl onboarden zich richt op een algemene introductie en verbondenheid binnen de organisatie, focust inwerken zich op de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de functie.

Onboarden is het proces waarbij een nieuwe medewerker wordt verwelkomd en geïntroduceerd in de organisatie, inclusief administratieve taken en algemene oriëntatie, met als doel dat de medewerker zich welkom en snel geïntegreerd voelt.

Inwerken nieuwe medewerkers gaat over de training van een nieuwe medewerker om zijn of haar functie effectief te vervullen, met inbegrip van uitleg over organisatorische processen, het bijbrengen van nodige vaardigheden en het bieden van feedback voor succes.

Zowel inwerken als onboarden zijn essentieel voor een succesvolle integratie van nieuwe medewerkers. Lees ook ons kennisbankartikel: het verschil tussen onboarden en inwerken.

Het belang van inwerken nieuwe medewerkers

Volgens onderzoek is inwerken nieuwe medewerkers en training van essentieel belang. Dit werd ook bevestigd in een enquête van Indeed onder 438 medewerkers van diverse bedrijven. Hieruit bleek dat 39% van de werknemers die binnen zes maanden vertrokken, aangaf dat een effectiever onboarding- en trainingstraject hen wellicht langer aan het bedrijf had gebonden. Het voordeel van een goede training ligt voor de hand: het verhoogt het zelfvertrouwen van medewerkers, maakt hen vertrouwder met bedrijfsprocessen en -procedures en geeft hen de hulpmiddelen die ze nodig hebben om te slagen in hun nieuwe rol.

Effectieve inwerkstrategieën

Om het meeste uit je inwerkprogramma te halen, is het belangrijk om bepaalde best practices te volgen. Hier zijn enkele uitgebreide suggesties:

 • Voorbereiding
  Voordat een nieuwe medewerker begint, moet je al een duidelijk trainingsplan hebben. Dit plan moet gedetailleerd de doelen, methoden en evaluatieprocessen beschrijven.
 • Buddy
  Het toewijzen van een buddy of een mentor aan nieuwe medewerkers kan het leerproces versnellen. Deze mentors kunnen hun ervaringen delen, vragen beantwoorden en als een vertrouwde bron van advies dienen.
 • Ondersteuning
  Maak wat tijd vrij in je agenda om ondersteuning te bieden voor het inwerken nieuwe medewerkers. Geef ze een rondleiding door het kantoor en introduceer ze bij belangrijke leden van je team. Als je de tijd hebt, maak dan een spiekbriefje waarop de rol van elke persoon binnen de afdeling staat beschreven, inclusief hun contactgegevens. Probeer nieuwe medewerkers mee uit lunchen te nemen tijdens de eerste week, zodat ze op een meer ontspannen manier kennis kunnen maken met jou en andere teamleden.
 • Regelmatige check-ins
  Check regelmatig in bij je nieuwe medewerkers gedurende hun eerste weken. Zodra je begint met trainen, check dan zelfs meerdere keren per week in bij je nieuwe medewerkers. Dit zorgt ervoor dat ze de gewenste voortgang maken en maakt het mogelijk snel bij te sturen als een medewerker van het juiste pad afwijkt. Zorg ervoor dat je deze check-ins op geplande tijden inroept, zodat zowel jij als de nieuwe medewerker kunnen plannen en voorbereid kunnen zijn
 • Bedrijfscultuur
  Zorg ervoor dat de onboarding ook een introductie bevat over de bedrijfscultuur. Het kennen en begrijpen van de waarden en normen van het bedrijf is net zo belangrijk als het beheersen van de technische aspecten van een baan.
 • Stel haalbare doelen voor nieuwe medewerkers
  Het stellen van duidelijke en realistische doelen kan nieuwe medewerkers helpen zich op hun gemak te voelen in hun nieuwe functie en hen ook laten weten wat er van hen wordt verwacht gedurende de eerste weken. Bepaal de huidige vaardigheden en de ervaring van elke medewerker en gebruik dit als leidraad voor het vaststellen van korte termijn doelen die ze kunnen bereiken tijdens hun eerste weken in de functie.
 • Constructieve feedback is essentieel
  Het helpt medewerkers om hun prestaties te begrijpen en hoe ze kunnen verbeteren. Zonder regelmatige feedback hebben medewerkers een grotere kans om fouten te maken en diezelfde fouten te blijven maken. Hoe langer medewerkers een taak op de verkeerde manier uitvoeren, hoe moeilijker het kan zijn om dit te corrigeren. Regelmatige feedback zorgt ervoor dat de nieuwe medewerkers hun taken correct uitvoeren en op schema liggen om hun vastgestelde doelen te bereiken.
 • Teambuilding
  Organiseer activiteiten die nieuwe medewerkers helpen om hun collega’s te leren kennen en banden te smeden. Zoek naar manieren om ervaren medewerkers en nieuwe werknemers samen te brengen, bijvoorbeeld door middel van speciale evenementen zoals workshops en vrijwilligerswerk.
 • Erken en beloon de voortgang en prestaties van nieuwe medewerkers
  Vier succes. Wanneer nieuwe medewerkers de doelen bereiken die je voor hen hebt gesteld, zorg er dan voor dat je deze prestaties erkent en hen aanmoedigt. Hierdoor worden nieuwe medewerkers gemotiveerd om door te gaan met leren en zorgt ervoor dat ze zich opgemerkt en gewaardeerd voelen op hun nieuwe werkplek.

Wat te vermijden bij inwerken nieuwe medewerkers

Zoals bij elk proces zijn er valkuilen die je moet vermijden:

 • Favoritisme
  Het is cruciaal om alle medewerkers gelijk te behandelen. Geef geen voorkeur aan het ene individu boven het andere.
 • Informatie-overload
  Hoewel het belangrijk is om nieuwe medewerkers te trainen, moet je oppassen dat je ze niet overweldigt met te veel informatie in een korte tijd.
 • Eenzijdige communicatie
  Training moet interactief zijn. Laat ruimte voor vragen, discussies en feedback.

Conclusie

Het effectief trainen van nieuwe medewerkers is niet alleen een investering in hen, maar ook in de toekomst van het bedrijf. Het aannemen van nieuwe medewerkers is ook een uitstekende kans om de organisatie en haar functies vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Doe je best om te luisteren naar ideeën of suggesties die door nieuwe medewerkers worden aangedragen en vermijd het afwijzen ervan vanwege hun onervarenheid in de organisatie of positie.

Door een grondige en weloverwogen aanpak te volgen, kunnen bedrijven zorgen voor een soepele integratie van nieuwe talenten, wat leidt tot betere resultaten en hogere retentiepercentages.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met