De intervisiemethode is gebaseerd op het principe dat je leert van collega’s. Het is een vorm van leren in groepsverband. In een veilige omgeving pak je gezamenlijk een gemeenschappelijke uitdaging of probleem aan. Het doel van intervisie is het creëren van een open en niet-oordelende sfeer waar alle meningen en uitspraken worden geaccepteerd. Intervisie ontwikkelt een leercultuur in de organisatie.
Inhoud van dit artikel
De intervisie methode versus supervisie
Intervisie verschilt van supervisie door de hiërarchie en het niveau van uitwisseling tussen professionals. Supervisie bestaat uit het opleiden van anderen en hen en hun werk van bovenaf bekijken. Intervisie daarentegen is leren van anderen en hen en hun werk van binnenuit zien, samen en wederzijds. Termen als peer learning, peer assistance en groepstoezicht worden ook gebruikt als synoniemen voor de intervisie methode. De intervisie methode wordt meestal uitgevoerd door vier tot zes personen.
De principes van de intervisie methode
De intervisie methode vraagt geen externe deskundige. Alle deelnemers zijn medewerkers, op hetzelfde niveau, en nemen deel aan sessies die erop gericht zijn om elkaar te helpen een probleem te begrijpen en op te lossen. Aan het eind van elke intervisie vinden de deelnemers nieuwe en nuttige manieren om een uitdaging in de werkcontext of -ruimte aan te pakken.
Een uitdaging kan bijvoorbeeld zijn het uitvoeren van betere bruikbaarheidstests of het bepalen van de prioriteiten van de roadmap. Bekijk ook inwerkprogramma voorbeelden of assessments.
De voordelen van de intervisie methode
Intervisie heeft meerdere voordelen voor de deelnemers:
- Verbeterde professionele vaardigheden. Het delen van expertise en het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen om uitdagingen aan te gaan waarmee ze in hun dagelijks leven worden geconfronteerd, helpt deelnemers hun vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Ook wel incident methode intervisie genoemd.
- Emotionele effecten: Intervisie blijkt het risico op een burn-out te verminderen vanwege de emotionele steun die tijdens een intervisiesessie wordt getoond. Deelnemers voelen zich gehoord, waardoor ze zich meer gewaardeerd voelen en gemotiveerd worden om zich meer in te zetten. Dit heeft een positief effect op hun productiviteit.
- Sociale effecten: Intervisie is een sociale activiteit. Het biedt een platform om sociale netwerken en uitwisseling tussen collega’s te versterken. Het helpt de betrokkenen zich een deel van de organisatie te voelen en creëert een sterkere band met de collega’s. Elkaar helpen resulteert in een sterker team.
- Nieuwe perspectieven: Delen tijdens een intervisie helpt deelnemers aan een breder perspectief en meer begrip voor de verschillende uitdagingen waar zij voor staan.
- Ontwikkeling van vaardigheden: meedoen aan een intervisie helpt vaardigheden te ontwikkelen als verbetering in communicatie, actief luisteren, empathie, creatief denken, problemen oplossen, analyse, samenwerking, professioneel netwerken en nog veel meer.
Proces van intervisie
Diversiteit in de groep en de inbreng van verschillende en uiteenlopende perspectieven is de sleutel tot een succesvolle intervisie. Respect en nieuwsgierigheid zijn cruciaal. Het doel is om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. De verschillen tussen de groepen, zoals cultuur, etniciteit, ras, leeftijd en ervaring, maken intervisie zo interessant. Daarom is wederzijds respect essentieel. Diversiteit in de groep is essentieel. De groep moet echter ook veel gemeen hebben, zodat ze zich kunnen verplaatsen in de problemen waarmee ieder van hen te maken heeft.
- Tijdens elke intervisiesessie moet een deelnemer een actueel onderwerp inbrengen dat op een bepaald moment wordt besproken.
- Een aangewezen deelnemer, de casuspresentator moet met een echt probleem komen waarmee hij of zij te maken heeft en het moeilijk vindt om zelf een oplossing te bedenken.
- Vervolgens presenteert de casuspresentator de situatie. Wat is de uitdaging cq het probleem? Hoe voelt hij zich en hoe zou hij proberen dit het hoofd te bieden?
- Na de presentatie stelt het reflectieteam vragen om hun begrip van het probleem te verduidelijken. Het reflecterende team komt samen, zonder de presentator, om te brainstormen, te discussiëren en hun inzichten over het probleem te delen. Het doel is om met oplossingen en suggesties voor het probleem te komen.
- De groep maakt dan een samenvatting van hun reflectie en aanbevelingen terwijl de casuspresentator luistert en aantekeningen maakt.
- De intervisie eindigt met de briefing van de casuspresentator: wat hij gehoord heeft, hoe hij deze aanbevelingen waardeert en wat hij gaat implementeren.
Waarom zou je de intervisie methode gebruiken?
De intervisie methode helpt solidariteit in een groep te creëren en maakt mensen bewust van hun vermogen om van ervaringen te leren. Het bevordert het idee dat deelnemers van elkaar kunnen leren en niet alleen van een externe deskundige. De mentaliteit achter het intervisieproces is gebaseerd op het gevoel bij een groep te horen en bij te dragen aan het gemeenschappelijke doel van het team.
Probeer het eens!
Nu ben je klaar voor je eerste intervisiesessie! Als je van elkaar wilt leren en problemen wilt oplossen waar je beroepsmatig tegenaan loopt, is intervisie een van de meest efficiënte manieren. Je hoeft maar een paar eenvoudige stappen te volgen. Supervisie, teamvergaderingen en casusbesprekingen bestaan ook. Intervisie geeft het team echter een veilige ruimte. Je leert van elkaar terwijl je de band met je collega’s versterkt.
Intervisie is eigenlijk anders leren samenwerken. Wil je meer weten hoe je onboarding en pre boarding in kan zetten met gamification modellen en E-learnings kijk dan rustig verder op RiddleStory.