Interne communicatie verbeteren

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Wat is communicatie

Communicatie is het proces waarbij informatie of ideeën worden uitgewisseld tussen twee of meer personen of groepen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door middel van spreken, schrijven, gebaren of het gebruik van technologie. Het doel van communicatie is het delen van informatie, het bevorderen van begrip, opbouwen van relaties of oplossen van problemen.

Inhoud van dit artikel

Wat is interne communicatie

Interne communicatie verwijst naar de manier waarop een organisatie communiceert met haar medewerkers. Het omvat alle vormen van communicatie binnen een organisatie, zoals e-mail, nieuwsbrieven, vergaderingen, intranet, sociale media, enz. Het doel van interne communicatie is om informatie te delen, te informeren, te motiveren en medewerkers te betrekken.

Hoe belangrijk is interne communicatie

Interne communicatie is belangrijk omdat het een cruciale rol speelt in het bevorderen van betrokkenheid en het verbeteren van prestaties van medewerkers. Goede interne communicatie kan helpen om een gemeenschappelijk begrip te creëren van de visie en doelen van de organisatie, waardoor medewerkers zich meer verbonden voelen met de organisatie en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan haar succes. In ons artikel over de definitie van leiderschap gaan wij in op het belang van open communicatie.

Interne communicatie bij veranderingen

Interne communicatie helpt om de betrokkenheid van medewerkers bij veranderingen en nieuwe initiatieven te vergroten. Een uitleg over het waarom en de gevolgen voor de medewerkers, draagt bij aan een soepelere implementatie van veranderingen en bevordert een positieve werkcultuur.

Hoe kan je interne communicatie verbeteren

Er zijn verschillende manieren om de interne communicatie binnen een organisatie te verbeteren.

 • Creëer een communicatiestrategie
  Het opstellen van een communicatiestrategie helpt om de communicatie te structureren en te stroomlijnen. Het helpt ook om de doelstellingen en de doelgroepen van de communicatie te bepalen.
 • Gebruik diverse communicatiekanalen
  Maak gebruik van verschillende communicatiekanalen, zoals e-mail, intranet, nieuwsbrieven, sociale media, videoconferenties, enz. Dit kan helpen om de betrokkenheid en de deelname van medewerkers te vergroten en te zorgen dat informatie op de juiste plek terechtkomt.
 • Wees transparant
  Wees open en transparant in de communicatie. Dit kan helpen om vertrouwen op te bouwen en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.
 • Stel prioriteiten
  Communiceer alleen de belangrijkste informatie om te voorkomen dat medewerkers overweldigd worden door te veel informatie.
 • Maak de communicatie interactief
  Maak de communicatie interactief en moedig feedback en input van medewerkers aan. Hierdoor vergroot je de betrokkenheid en borg je dat de communicatie relevant is voor de doelgroep.
 • Maak iemand verantwoordelijk
  Maak iemand verantwoordelijk voor het beheren van de interne communicatie, zoals een communicatiemanager. Dit zorgt ervoor dat de communicatie wordt gestroomlijnd, aansluit bij de doelgroep en op een effectieve manier wordt overgebracht.
 • Evalueer de communicatie
  Evalueer de effectiviteit van de interne communicatie regelmatig om te zorgen dat de communicatie blijft voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de organisatie en de medewerkers.

Hoe kan je interne communicatie binnen een team verbeteren

Er zijn verschillende manieren om de communicatie binnen een team te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

 • Houd regelmatige vergaderingen
  Plan regelmatig overlegmomenten, zowel individueel als in groepen, om belangrijke zaken te bespreken. Dit zorgt ervoor dat alles beter op elkaar is afgestemd en dat belangrijke informatie wordt gedeeld.
 • Creëer open communicatie
  Moedig open communicatie aan door een cultuur te creëren waarin mensen zich comfortabel voelen om hun gedachten en ideeën te delen. Dit kan helpen om vertrouwen en samenwerking te bevorderen.
 • Geef duidelijke instructies en verwachtingen
  Zorg ervoor dat instructies en verwachtingen duidelijk zijn en begrepen worden door alle betrokkenen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en ervoor te zorgen dat projecten op schema blijven.
 • Stel doelen en deadlines
  Het stellen van doelen en deadlines geeft een duidelijk beeld van wat er moet worden gedaan en wanneer. Duidelijkheid bevordert de samenwerking en communicatie tussen teamleden.
 • Luister naar feedback
  Sta open voor feedback van collega’s en wees bereid om te luisteren naar hun suggesties voor verbetering van de communicatie.
 • Investeer in communicatietrainingen
  Overweeg het investeren in communicatietrainingen voor medewerkers om hen te helpen beter te communiceren met collega’s en klanten.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met