AI voor het schrijven van content voor effectieve onboarding

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

De wereld van onboarding is constant in beweging, en kunstmatige intelligentie (AI) speelt een belangrijke rol speelt in deze transformatie. HR-managers geven aan voorzichtig te zijn met het implementeren van AI-gestuurde tools vanwege vraagtekens rondom privacy van gegevens, vooringenomenheid en ethiek. Echter, ondanks deze aarzelingen, wordt AI in hoog tempo ingezet binnen HR-processen. Uit een benchmarkingsessie van Gartner in januari 2024 blijkt dat maar liefst 34% van de HR-managers bezig is met het verkennen van mogelijke toepassingsmogelijkheden en kansen op het gebied van AI. Daarom hierbij tips hoe AI ingezet kan worden voor het schrijven van effectieve onboarding content.

Voordelen gebruik AI voor boeiende onboarding-content

AI kan je helpen om boeiende, gepersonaliseerde en consistente onboarding-ervaringen te creëren die aansluiten bij uw nieuwe medewerkers. Het is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt! Bovendien bieden we enkele waardevolle tips om AI effectief te benutten voor het produceren van overtuigende content.

Of jullie nu al plezier hebben gehad met het experimenteren met OpenAI’s ChatGPT, of net beginnen aan de ontdekkingsreis in de fascinerende wereld van door AI gegenereerde inhoud… Ongeacht jullie ervaringsniveau zijn we er om jullie te helpen bij het creëren van onboarding content. Maar voordat we beginnen, laten we eens kijken waarom het gebruik van AI nuttig is voor het onboarding-traject.

Samenvatting

 • AI kan bijdragen aan boeiende en gepersonaliseerde onboarding ervaringen
 • Effectief gebruik van AI tools kan helpen bij het samenstellen van overtuigende content
 • ChatGPT biedt zowel voor ervaren gebruikers als beginners voordelen in het creëren van onboarding materiaal

Waarom AI gebruiken voor het maken van introductiemateriaal

Bespaar kostbare tijd en middelen met snelle contentcreatie

Laten we eerlijk zijn, niemand heeft eindeloos de tijd om aan contentcreatie te besteden. Het kan behoorlijk tijdrovend zijn om informatie te verzamelen uit verschillende bronnen binnen jullie organisatie en deze om te zetten in boeiende content voor nieuwe medewerkers.

Met de hulp van een AI-assistent kun je in enkele seconden introductiemateriaal genereren, waardoor het HR-team waardevolle tijd bespaart waardoor jullie je meer kunnen richten op de strategische aspecten van het onboardingproces.

Bovendien ben je dan niet langer afhankelijk van marketing- of communicatieteams. Hebt je op het laatste moment een tekst nodig? Geen probleem, want met AI kun je zelf aantrekkelijke content creëren – wanneer het uitkomt, waardoor het proces van het maken van introductiemateriaal efficiënt wordt en kostbare uren en middelen worden bespaard.

Geen gebrek aan inspiratie meer

En laten we die momenten niet vergeten waarop je vastzit en niet weet wat je moet schrijven. Elke schrijver ervaart op een gegeven moment een writer’s block. Het is eigenlijk een natuurlijk onderdeel van het proces. Gelukkig heeft een AI-tool nooit te maken met dergelijke problemen, dus de inspiratie voor nieuwe AI-teksten is eindeloos. Vaarwel writer’s block!

Behoud consistentie in jullie content

Een AI-assistent zorgt ervoor dat jullie merkboodschap consistent blijft over verschillende kanalen en platformen. Door content te genereren op basis van vooraf gedefinieerde richtlijnen en merkstem, helpt de AI-assistent een uniforme toon en stijl te handhaven in jullie introductiematerialen.

Bovendien kan content die door niet-native sprekers wordt geproduceerd, dankzij AI sterk lijken op die van native sprekers. Dit is vooral handig als je niet bepaald een grammaticagoeroe bent (zowel in uw moedertaal als uw tweede taal). ChatGPT kan fungeren als een extra beoordelaar om ervoor te zorgen dat de grammatica correct is.

Verbeterde werknemerservaring

Als het gaat om de introductie, kunnen traditionele materialen wat saai en overweldigend zijn voor nieuwe medewerkers. Daar komt AI-gestuurde content om de hoek kijken en biedt een boeiende benadering voor het verwelkomen van werknemers.

Wanneer je nieuwe medewerkers verbindt met de organisatie door middel van creatieve en boeiende content, prikkelt dit hun nieuwsgierigheid, ontsteekt het enthousiasme en voedt hun verlangen om meer te weten te komen. Dit verhoogt de betrokkenheid en helpt hen een beter begrip te krijgen van de organisatie als geheel.

7 Tips voor het Schrijven van onboarding content met AI

Bij het gebruik van ChatGPT is het belangrijk om duidelijke instructies te geven voor nauwkeurige en relevante antwoorden. Hier zijn enkele tips om de kwaliteit van de prompts te verbeteren en betere teksten te genereren.

 1. Begin met een werkwoord: Start prompts met actiewoorden zoals “creëer,” “schrijf,” “maak,” of “genereer” om duidelijkere en nauwkeurigere resultaten te krijgen.

 2. Wees duidelijk en specifiek: Geef vragen of instructies duidelijk aan door alle noodzakelijke details en context te bieden zodat het AI-model begrijpt wat je vraagt.

 3. Houd het kort: Hoewel duidelijkheid belangrijk is, probeer de prompts beknopt te houden om verwarring of irrelevante antwoorden te voorkomen.

 4. Gebruik heldere taal: Vermijd dubbelzinnigheden en vage termen in de prompts. Gebruik in plaats daarvan duidelijke en gedetailleerde taal om de bedoeling over te brengen. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Vertel me erover”, specificeer je wat je wilt weten, zoals “Leg het onboardingproces uit.”

 5. Gebruik voorbeelden of scenario’s: Voorbeelden of hypothetische situaties opnemen helpt context te bieden en verbetert het begrip van het AI-model over uw inhoudsbehoeften.

 6. Specificeer het gewenste formaat of de lengte: Als je een voorkeur hebt voor hoe je het antwoord wilt laten formatteren of hoe lang het moet zijn, informeer ChatGPT via de prompt. Geef bijvoorbeeld aan hoeveel tekens, woorden of alinea’s je wilt. Je kunt ook vragen om een “Titel…” of “Een korte alinea…”. Houd rekening met jullie publiek en streef naar kortere inhoud om de betrokkenheid te vergroten.

 7. Pas de taal en toon aan: Stem de woorden af op de situatie en de gewenste stijl. Kies voor formeler taalgebruik bij formele vragen of professionele discussies. Als je echter een informele en vriendelijke sfeer nastreeft, kies dan voor een ontspannen en informele taal.

Voorbeelden van AI-aanwijzingen voor het onboardingstraject

Hier zijn enkele aanwijzingen die je kunt proberen met AI om boeiende onboarding-inhoud voor jullie traject te creëren:

 • Schrijf een korte en informele welkomstboodschap voor een nieuwe medewerker bij [naam bedrijf]. Gebruik maximaal 100 woorden.

 • Beschrijf de bedrijfscultuur en -waarden in drie bondige zinnen. Meer informatie: [voeg link van uw Over ons-pagina toe]

 • Schrijf een korte alinea om GDPR uit te leggen, maar gebruik eenvoudige en leuke voorbeelden om het begrijpelijk te maken voor onze nieuwe medewerkers.

 • Maak een samenvatting van ons arbeidsvoorwaardenpakket met de nadruk op gezondheidszorg, pensioenregelingen en werknemersvoordelen. [voeg input toe]

 • Kun je deze tekst over ons bedrijf [voeg tekst toe] herschrijven? Maak het leuker en voeg een paar emoji’s toe.

 • Schrijf een titel voor een pagina over diversiteit, inclusie en saamhorigheid.

 • Vermeld en beschrijf de 3 goed gewaardeerde lunchplekken rond ons kantoor [naam kantoor] in [locatie].

De mogelijkheden van door AI gegenereerde inhoud zijn eindeloos. Aarzel niet om te experimenteren met verschillende aanwijzingen en ontdek hoe AI jullie content voor onboarding kan optimaliseren.

Zijn er beperkingen bij het gebruik van een AI-schrijfhulpmiddel?

Hoewel ChatGPT een krachtig hulpmiddel is, zijn er enkele beperkingen. AI-algoritmes kunnen het moeilijk hebben om de subtiele nuances van menselijke creativiteit en emotie in het schrijven te vangen. Hierdoor kan de gegenereerde inhoud die persoonlijke toets missen waarnaar we met elkaar toch vaak streven.

Bovendien kunnen AI-schrijfhulpmiddelen het volledige verband van een geschreven tekst misschien niet begrijpen, wat kan leiden tot mogelijk onnauwkeurige resultaten. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet alles wat je online tegenkomt per se waar is. Daarom is het essentieel te erkennen dat niet alle AI-gegenereerde inhoud volledig betrouwbaar (of origineel) is.

Het is altijd een goed idee om de inhoud zorgvuldig te controleren voordat je deze met anderen deelt.

AI in HR

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in human resources (HR) groeit gestaag. Momenteel maken veel organisaties al gebruik van AI in verschillende HR-processen, zoals werving en selectie, talentmanagement, training en ontwikkeling, en prestatiebeheer. AI wordt ingezet om het wervingsproces te optimaliseren door middel van geautomatiseerde screening van cv’s en het identificeren van geschikte kandidaten. Daarnaast helpt AI bij het personaliseren van trainingen en ontwikkelingsprogramma’s voor medewerkers, waardoor hun vaardigheden beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van de organisatie. De verwachting is dat het gebruik van AI in HR de komende jaren verder zal toenemen, waarbij meer organisaties zullen profiteren van de mogelijkheden die AI biedt om HR-processen efficiënter en effectiever te maken, en tegelijkertijd de ervaringen van medewerkers te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoe integreer ik AI-tools in het onboardingsproces voor nieuwe gebruikers?

Om AI-tools te integreren in het onboardingsproces, begin je met het identificeren van je doelen en behoeften. Selecteer vervolgens een geschikte AI-tool, zoals ChatGPT, die voldoet aan je vereisten. Implementeer de AI-tool door deze te integreren in je bestaande onboardingsplatform en ontwerp gepersonaliseerde leerervaringen voor nieuwe gebruikers.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van AI in HR?

Efficiëntie en tijdsbesparing zijn belangrijke voordelen van het gebruik van AI in HR. Door automatisering van tijdrovende taken zoals cv-screening, interviewplanning en het beantwoorden van veelgestelde vragen, kunnen HR-professionals meer tijd besteden aan strategische activiteiten zoals talentmanagement en strategische planning

Wat is een prompt binnen ChatGPT om een verhaal over onze organisatie te maken?

Een geschikte prompt om een verhaal over jullie organisatie te genereren, zou als volgt kunnen zijn:

“Beschrijf alsjeblieft het verhaal van onze organisatie, inclusief onze missie, onze belangrijkste prestaties en hoe we het verschil maken in de wereld. Laat het verhaal levendig en inspirerend zijn, zodat het onze waarden en cultuur weerspiegelt.”

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met