Hoe een coachende leider helpt potentieel te ontsluiten?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Toen ik opgroeide, waren enkele van mijn sportcoaches de meest meedogenloze en veeleisende mensen die ik ooit heb ontmoet. Ze gebruikten angst om ons team tot fysieke en emotionele grenzen te drijven, intimideerden ons met ultimatums en leken niet echt om ons als mens te geven. Ze deden er alles aan om te winnen – en we kregen straftraining als we verloren.

Toen ik aan mijn eerste baan begon, verwachtte ik dat mijn managers net zo zouden zijn als mijn coaches. Omdat bedrijven daadwerkelijk geld moeten verdienen, en niet alleen een paar wedstrijden moeten winnen, was ik bang om het te verprutsen. Maar ik besefte al snel, dat ik nooit echt bang was om te falen omdat mijn manager het complete tegenovergestelde was van mijn sportcoach. Hij was geduldig, begripvol en vooral aardig. Het leek alsof hij net zoveel om mij gaf als om zijn baan, ook al staat er op kantoor uiteindelijk veel meer op het spel dan op het sportveld. Lees ook meer over team high performance.

Inhoudsopgave van dit artikel

Werknemerstevredenheid

Volgens onderzoek is 94% van de werknemers die hun leidinggevende aardig vinden, gepassioneerd over hun baan. Omgekeerd hoopt 77% van de mensen die hun manager niet mogen hun baan snel te verlaten.

Een goede manager is essentieel voor de tevredenheid, de prestaties en het behoud van werknemers. Maar wat maakt een goede manager?

RiddleStory geeft de mogelijkheid om onboarding en preboarding van nieuwe werknemer te versimpelen voor leidinggevende. Dit eenvoudig digitaal door middel van gamification en E-learning mogelijkheden

Coachend leiderschap

Coachend leiderschap is een van de leiderschapsstijlen die managers inzetten om werknemers te motiveren en succes te boeken. Het is een stijl waarbij wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten van teamleden, hun drijfveren, en het de inzet is om elk individu te helpen zich te verbeteren.

Coachend leiderschap, dat in de jaren zestig als dusdanig werd gedefinieerd, is zeer gebruikelijk op de huidige werkplek. Het positieve karakter van coachend leiderschap bevordert de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en stimuleert een zelfverzekerde bedrijfscultuur. Leiders die coachen worden vaak gezien als waardevolle mentoren.

Hoe geef ik coachend leiding?

Coachend leidinggeven creëert een cultuur van grote prestaties. Kenmerken van deze cultuur zijn samenwerking, empowerment en tevredenheid. Coachend leiderschap omvat coachende denkwijzen en gedragingen.

Een coachende leiderschapsstijl wordt onderbouwd door duidelijke vaardigheden en ethiek, waaronder:

  • partnerschap en samenwerking
  • geloof in potentieel
  • vertrouwen en veiligheid
  • intentie
  • krachtige vragen
  • actief luisteren
  • feedback
  • leren en ontwikkelen

Hoe verschilt een coachende managementstijl van een traditionele managementstijl?

Een traditionele managementstijl zoals “command and control” is er een waarbij leiders het gevoel hebben dat ze het altijd het beste weten en alle antwoorden hebben. Een coachende managementstijl creëert een samenwerking tussen de leider en de teamleden waarin iedereen de ruimte krijgt. Deze verschuiving brengt mensen aan het stuur van hun eigen prestaties.

Lees ook meer over de ‘ Performance management cyclus

Welke leiderschapsstijlen zijn er?

In het algemeen worden er zes verschillende managementstijlen erkend

Coachende leiderschapsstijl

Een coachende manager streeft ernaar de professionele ontwikkeling van zijn werknemers op lange termijn te verbeteren. Coachende managers hebben een passie voor lesgeven en zien hun medewerkers graag groeien. Ze hebben veel geduld met korte termijn falen, zolang het team er maar van leert en erdoor verbetert.

Democratische leiderschapsstijl

De democratische manager betrekt actief de mensen aan wie leiding wordt gegeven. Democratische leiders zoeken vaak feedback en input van ondergeschikten. Zij moedigen conversatie en participatie in het besluitvormingsproces aan.

Mensgerichte leiderschapsstijl

Dit is een leiderschapsstijl waarbij mensen op de eerste plaats komen. Waar taakgerichte leiders sterk gericht zijn op het klaren van een klus, leggen mensgerichte leiders meer de nadruk op de ontwikkeling en betrokkenheid van hun team. Het welzijn van werknemers staat centraal. Democratische en participatieve besluitvormingsprocessen worden gebruikt om bijdragen van personeelsleden te borgen, en hun persoonlijke ontwikkeling – en het succes van de organisatie – staat bij alle activiteiten voorop.

Autoritaire leiderschapsstijl

Deze leiders neigen ertoe keuzes te maken op basis van alleen hun eigen ideeën. Zij luisteren niet naar hun team of zoeken geen input van anderen.

Visionaire Managementstijl

Een visionaire manager communiceert een doel en richting waarin medewerkers geloven, wat het team overtuigt om hard te werken en zijn/haar visie uit te voeren. Visionaire managers laten hun medewerkers meestal aan het werk op hun eigen voorwaarden, zolang ze maar productief zijn. Managers zullen hun team vooral controleren om er zeker van te zijn dat ze op het juiste spoor zitten of om nieuwe inzichten te delen.

Elon Musk, Tesla Technoking and SpaceX Chief Engineer

“People work better when they know what the goal is and why. It is important that people look forward to coming to work in the morning and enjoy working.”

Competitieve managementstijl

De competitieve leider richt zich op het continue verbeteren van prestaties; altijd gericht op sneller en beter. Deze leider verwacht deze inzet ook van zijn teamleden. Hij/zij werkt hard en ziet zichzelf als voorbeeld.

Leider-coach

Een effectieve leider kan vanaf de voorkant leiden en duidelijke aanwijzingen geven. Tegelijkertijd wekt hij of zij vertrouwen, eigenwaarde en betrokkenheid bij zijn werknemers.

Een goede manager moet zowel coachende competenties hebben als leidinggevende capaciteiten. Dit komt omdat coachen en managen complementaire vaardigheden zijn.

Leiders die een coachende aanpak hanteren, worden ” leider-coach ” genoemd. Zij vergroten de verantwoordelijkheid en het zelfvertrouwen van hun mensen door hen waar mogelijk keuzes te geven en tegelijkertijd een goed evenwicht te bieden tussen ondersteuning en uitdaging.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met