Hoe creëer je eigen quiz voor onboarding

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Wat is een onboarding quiz

Een onboarding quiz is een quiz die wordt gebruikt tijdens het onboarding proces van nieuwe medewerkers. De quiz is bedoeld om de kennis en het begrip van de nieuwe medewerkers over het bedrijf en de bedrijfscultuur te testen. Een onboarding quiz kan bijvoorbeeld vragen bevatten over de geschiedenis van het bedrijf, de missie en visie van het bedrijf, de werkcultuur en de procedures en beleidsregels van het bedrijf.

Inhoud van dit artikel

Waarom een quiz onboarding

Een quiz onboarding kan verschillende voordelen hebben voor het onboarding proces van nieuwe medewerkers, zoals bijvoorbeeld:

 • Het testen van kennis

Een quiz kan worden gebruikt om de kennis van de nieuwe medewerkers over het bedrijf en de procedures te testen. Dit kan helpen om eventuele hiaten in de kennis op te sporen en de nieuwe medewerkers te ondersteunen bij het begrijpen van belangrijke informatie.

 • Interactieve en leuke manier van leren

Een quiz is een interactieve en leuke manier zijn om nieuwe medewerkers te betrekken bij het onboarding proces. Het kan hen helpen om op een positieve manier betrokken te zijn bij het bedrijf en de bedrijfscultuur te begrijpen.

 • Versterken van bedrijfscultuur en waarden

Een quiz kan worden gebruikt om de nieuwe medewerkers te laten kennismaken met de bedrijfscultuur en waarden. Door vragen te stellen over deze onderwerpen, kunnen nieuwe medewerkers beter begrijpen wat belangrijk is voor het bedrijf en hoe zij zich kunnen aanpassen aan de bedrijfscultuur.

 • Evaluatie van het onboarding proces

Door middel van een quiz kan worden geëvalueerd of de informatie die tijdens de onboarding sessie is gedeeld, effectief is geweest. Op basis van de resultaten van de quiz kan worden bepaald of er meer informatie nodig is of dat de informatie op een andere manier moet worden gepresenteerd.

Hoe maak je een eigen quiz voor onboarding

Hier zijn vijf stappen die helpen om je eigen quiz voor onboarding te maken:

 1. Bepaal het doel en de inhoud van de quiz

Het is belangrijk om het doel van de quiz te bepalen. Is het doel om de kennis over het bedrijf te testen of is het doel om nieuwe medewerkers actief te betrekken bij de bedrijfscultuur. Bepaal vervolgens de inhoud van de quiz en de onderwerpen die je wilt behandelen.

 • Maak vragen
  Maak vragen die relevant zijn voor de inhoud van de quiz. Zorg ervoor dat de vragen duidelijk en beknopt zijn en dat er slechts één antwoord mogelijk is. Houd ook rekening met de moeilijkheidsgraad van de vragen.
 • Maak de quiz
  Er zijn verschillende tools beschikbaar om een quiz te maken, zoals Google Forms, SurveyMonkey of Kahoot. Kies een tool en maak de quiz met de vragen die je hebt opgesteld.
 • Test de quiz
  Test de quiz om ervoor te zorgen dat de vragen duidelijk zijn en dat er geen fouten in de quiz zitten. Laat de quiz bijvoorbeeld testen door een collega voordat je deze naar de nieuwe medewerkers stuurt.
 • Deel de quiz
  Deel de quiz met de nieuwe medewerkers en moedig ze aan om deel te nemen. Geef een deadline voor het invullen van de quiz en zorg ervoor dat de nieuwe medewerkers feedback krijgen over hun resultaten en eventuele verbeterpunten.

Voorbeeld onboarding quiz

Hieronder vind je een voorbeeld van een onboarding quiz die gebruikt kan worden tijdens het onboarding proces van nieuwe medewerkers:

Wat is de missie van ons bedrijf?
a. Het leveren van hoogwaardige producten en diensten
b. Het maximaliseren van winst voor de aandeelhouders
c. Het verbeteren van de wereldwijde gemeenschap door middel van innovatie

Hoe vaak vinden er prestatiebeoordelingen plaats?
a. Jaarlijks
b. Maandelijks
c. Elke twee jaar

Wat is de bedrijfscultuur van ons bedrijf?
a. Competitief en individueel gericht
b. Samenwerkend en teamgericht
c. Autoritair en hiërarchisch

Wie is de oprichter van ons bedrijf?
a. Steve Jobs
b. Bill Gates
c. Mark Zuckerberg

Welk soort opleidingsmogelijkheden bieden we aan?
a. Geen opleidingsmogelijkheden
b. Alleen online trainingen
c. Zowel online als klassikale trainingen

Natuurlijk moet de quiz aangepast worden aan de specifieke kenmerken en informatie van het bedrijf waarvoor de quiz wordt gebruikt.

De next level onboarding quiz

Hoewel quizzen al lang bestaan, en soms als ouderwets worden bestempeld, zijn ze nog steeds een effectief middel om informatie te testen en te verwerken.

Een quiz is niet beperkt tot het traditionele formaat met pen en papier. Denk aan interactieve online platforms, apps en games. Deze nieuwe en innovatieve manieren van het presenteren van quizzen maken ze nog steeds een nuttig en effectief middel voor het testen van kennis en het betrekken van mensen bij het leren van nieuwe informatie.

Bovendien zijn quizzen vaak onderdeel van het onboarding proces voor nieuwe medewerkers. Het kan hen helpen om op een interactieve manier de nodige informatie over het bedrijf te begrijpen en te onthouden. Het kan ook bijdragen aan een positieve en leuke onboarding ervaring, waardoor nieuwe medewerkers zich meer welkom en gewaardeerd voelen. Kijk ook eens bij een van de cases van RiddleStory voor inspiratie.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met