Het verschil tussen onboarden en inwerken

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Onboarding en inwerken zijn twee termen die worden gebruikt in het kader van het aannemen van nieuwe medewerkers, maar ze hebben verschillende betekenissen. Onboarding is dus niet alleen een Engelse term voor inwerken. Lees ook ons inwerkprogramma voorbeeld voor inspiratie.

Inhoud van dit artikel

Wat is onboarden

Onboarden verwijst naar het proces van het verwelkomen van een nieuwe medewerker in een organisatie. Dit omvat vaak administratieve taken zoals het invullen van papieren, het uitzoeken van de benodigde apparatuur en toegang tot systemen, en het geven van een algemene introductie van de organisatie. Het doel van onboarden is om ervoor te zorgen dat de nieuwe medewerker zich welkom voelt en snel geïntegreerd is in de organisatie.

Wat is inwerken

Inwerken daarentegen verwijst naar het proces waarbij een nieuwe medewerker wordt getraind om zijn of haar taken effectief uit te voeren. Dit omvat vaak het uitleggen van de specifieke processen en procedures van de organisatie, het trainen van de nieuwe medewerker in de vereiste vaardigheden en het geven van feedback en ondersteuning om ervoor te zorgen dat de nieuwe medewerker succesvol kan zijn in zijn of haar rol.

Onboarden is strategie, inwerken is de praktijk

Kortom, onboarden is meer gericht op de algemene introductie van de organisatie en het creëren van een gevoel van verbondenheid, terwijl inwerken gericht is op het trainen van de nieuwe medewerker in de specifieke taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Beide processen zijn echter belangrijk voor het succesvol integreren van een nieuwe medewerker in een organisatie.

Sommige partijen gebruiken liever inwerken

Een enkele keer horen wij bij RiddleStory, dat het gebruik van de Engelse term onboarding verschraling is van de Nederlandse taal. Anderen zeggen juist dat blijkt dat wij de materie goed kennen, omdat wij een duidelijk onderscheid erkennen tussen onboarden en inwerken.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke betekenis van de termen onboarding en inwerken kan variëren, afhankelijk van de context en de organisatie die ze gebruikt.

Onboarding en introductie

Onboarding gaat verder dan alleen de introductieperiode van een nieuwe medewerker. Hoewel de introductieperiode een belangrijk onderdeel van onboarding is, omvat het proces van onboarding in het algemeen alle activiteiten die gericht zijn op het effectief integreren van een nieuwe medewerker in een organisatie, zodat deze snel en effectief kan bijdragen aan de organisatie.

Onboarden of inwerken

Hoe wij het ook noemen, wij hebben het over de volgende stappen in het verwelkomen van de nieuwe medewerker:

  • Het verduidelijken van de verwachtingen ten aanzien van de functie en de prestaties van de nieuwe medewerker.
  • Het trainen van de nieuwe medewerker in de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de functie.
  • Het introduceren van de nieuwe medewerker bij de belangrijkste collega’s en belanghebbenden binnen de organisatie.
  • Het creëren van een gevoel van betrokkenheid bij de organisatie en haar missie, waaronder het uitleggen van de bedrijfscultuur, waarden en visie.
  • Het ondersteunen van de nieuwe medewerker bij de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden en competenties die nodig zijn om effectief te functioneren binnen de organisatie.

Het doel is om nieuwe medewerkers effectief te integreren in de organisatie en hen te ondersteunen bij het succesvol uitvoeren van hun taken en verantwoordelijkheden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij RiddleStory

RiddleStory heeft diverse onboarding, reboarding in combinatie met onboardingsprogramma’s om het inwerken van nieuwe werknemers efficiënter en leuker te maken. Dit door middel van E-learning en Gamification oplossingen.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met