Gamification in hr

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Gamification is een populair buzzword geworden in de wereld van human resources (HR). Het gaat bij gamificatie om het gebruik van game-ontwerp principes en mechanismen in niet-game contexten met als doel betrokkenheid, motivatie en productiviteit te verbeteren. HR-afdelingen maken gebruik van gamificatie technieken om een ​​verscheidenheid aan doelstellingen te bereiken, van werving en onboarding tot medewerkerstraining en prestatiebeheer.

Inhoud van dit artikel

Toepassing gamificatie in HR

Een manier waarop HR-afdelingen gamificatie gebruiken, is door game-achtige elementen toe te voegen aan het wervingsproces. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een virtuele speurtocht of quiz creëren die kandidaten moeten voltooien als onderdeel van het sollicitatieproces. Deze interactieve activiteiten maken het proces niet alleen boeiender, maar stellen werkgevers ook in staat om te evalueren hoe kandidaten omgaan met de verschillende aspecten van de taak.

Lees ook meer over de betekenis van E-HRM

Onboarding met gamificatie

Een ander gebied waar gamificatie in HR wordt toegepast, is in onboarding. Nieuwe medewerkers worden vaak geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid informatie, wat kan leiden tot desoriëntatie en desinteresse. Door gamificatie toe te passen op onboarding, kunnen bedrijven de informatie opdelen in hapklare stukjes en deze presenteren op een interactieve, speelse manier. Dit kan de betrokkenheid en retentie van nieuwe medewerkers verbeteren.

Gamification voor betere prestaties

Gamification kan ook worden gebruikt om de prestaties van medewerkers te verbeteren. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld gamification gebruiken om medewerkers te stimuleren om bepaalde doelen te bereiken, zoals het behalen van verkoopdoelen of het voltooien van trainingen. Door punten, beloningen of badges toe te kennen aan medewerkers die bepaalde doelen bereiken, kunnen werkgevers hun prestaties verbeteren en de betrokkenheid bij het werk vergroten.

Voordelen en nadelen

Het toepassen van gamificatie in HR kan vele voordelen opleveren, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen:
  • Verbeterde betrokkenheid: het kan de betrokkenheid van medewerkers vergroten door het werk leuker en uitdagender te maken.
  • Verhoogde motivatie: het gebruik van game-elementen, zoals scores, badges en beloningen, kan medewerkers motiveren om beter te presteren.
  • Verhoogde retentie: het kan de retentie van informatie verbeteren, omdat medewerkers de informatie op een speelse manier leren en onthouden.
  • Meer data over prestaties: het stelt werkgevers in staat om data te verzamelen over de prestaties van medewerkers, wat kan worden gebruikt om toekomstige prestaties te verbeteren.
  • Verbeterde werving: het gebruik van gamificatie in het wervingsproces kan de betrokkenheid van kandidaten vergroten en helpen om betere kandidaten aan te trekken.
Nadelen:
  • Kosten: het kan duur zijn om te implementeren, vooral als er op maat gemaakte gamification software nodig is. De prijsstelling van partijen als RiddleStory zijn daarbij zeer competitief.
  • Mogelijk negatieve reacties: sommige medewerkers kunnen gamificatie als kinderlijk ervaren en anderen kunnen het als manipulatief beschouwen.
  • Mogelijke focus op korte termijn doelen: het kan ertoe leiden dat medewerkers zich meer richten op korte termijn doelen, in plaats van op de lange termijn strategie van het bedrijf.
  • Mogelijkheid tot vals spelen: als het beloningsysteem niet goed is ontworpen, kunnen medewerkers proberen om de gamificatie te manipuleren om beloningen te krijgen zonder de prestaties te leveren die daarvoor nodig zijn.
  • Mogelijke afleiding van kernactiviteiten: te veel gamificatie kan leiden tot afleiding van de kernactiviteiten van het werk, waardoor de productiviteit en efficiëntie van medewerkers afneemt.

Bedrijven moeten zorgvuldig overwegen of gamificatie geschikt is voor hun specifieke organisatie en doelstellingen en een helder beeld krijgen over de benodigde investering.

Gamificatie en de nieuwe generatie medewerkers

Gamificatie kan een effectieve manier zijn om de nieuwe generatie medewerkers, millennial- en Generatie Z, te betrekken en te motiveren. Deze generatie is opgegroeid in een omgeving waarin gaming en technologie een grote rol spelen.

Millennials en Generatie Z-medewerkers zijn op zoek naar een baan die hen voldoening geeft en waarin ze kunnen groeien en ontwikkelen. Gamification kan hierbij helpen door het werk leuker en uitdagender te maken, wat kan leiden tot meer betrokkenheid en motivatie. Door het gebruik van game-elementen, zoals scores, badges, beloningen en directe feedback, kunnen werknemers hun voortgang volgen en beloningen verdienen, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij hun werk en meer gemotiveerd zijn om beter te presteren.

Bovendien zijn millennials en Generatie Z-medewerkers opgegroeid met technologie en zijn ze vaak goed thuis in het gebruik van digitale tools. Gamificatie is daarom een aantrekkelijke manier om hun digitale vaardigheden te gebruiken en te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd hun werkprestaties verbeteren.

Gamification en RiddleStory

RiddleStory heeft de kennis en ervaring om gamification op een effectieve manier in te zetten voor reboarding, preboarding en onboarding in combinatie met onboardingsprogramma’s om het inwerken van nieuwe werknemers efficiënter en leuker te maken.

Kijk ook eens naar de masterclass onboarding van een van onze oprichters, Dexter Versluis.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met