Wat is e-recruitment

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

E-recruitment, ook bekend als online werving, verwijst naar het gebruik van webgebaseerde technologie voor de verschillende processen van het aantrekken, beoordelen, selecteren, werven en aan boord nemen van kandidaten.

Inhoud van dit artikel

Elementen van Erecruitment

Erecruitment bestaat uit de volgende elementen:

 • Website van de werkgever: geeft details over vacatures en verzamelt gegevens over bezoek
 • Job boards: bevatten advertenties en vacatures van werkgevers en tussenpersonen
 • Online testen: een online evaluatie van kandidaten
 • Sociale media: snel bereiken van potentiële kandidaten
 • Applicant tracking: managen van de status van de kandidaat met betrekking tot zijn/haar sollicitatie
 • Online onboarding platform; digitale midddelen om de nieuwkomer in te werken

Voorbeeld van e-recruitment voor het werven van medewerkers

E-recruitment, ook wel bekend als online recruitment, is een proces waarbij bedrijven gebruik maken van digitale middelen om vacatures te plaatsen en sollicitanten te verzamelen en te screenen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende online platformen, zoals sociale media, vacaturebanken en bedrijfswebsites, om vacatures te delen en sollicitaties te ontvangen.

Sollicitanten kunnen de vacatures op een van de platformen bekijken en solliciteren door hun cv en motivatiebrief te uploaden of door een online sollicitatieformulier in te vullen. Bedrijven kunnen vervolgens gebruik maken van e-recruiment software om sollicitaties te screenen en te sorteren, en om geschikte kandidaten uit te nodigen voor een gesprek. Zie ook ons artikel in de kennisbank over social media recruitment.

Voorbeeld van e-recruitment voor het beoordelen van sollicitaties

Bedrijven kunnen een online sollicitatieformulier op hun website of op vacaturebanken plaatsen, waar sollicitanten hun cv, motivatiebrief en andere relevante informatie kunnen uploaden. De sollicitaties worden vervolgens automatisch gescreend en geanalyseerd op basis van bepaalde criteria, zoals vaardigheden, ervaring en opleiding. Sommige bedrijven maken gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) of machine learning om de sollicitaties te analyseren en de meest geschikte kandidaten te identificeren. Bedrijven kunnen ook een online assessment of test toevoegen aan het sollicitatieformulier, zoals een taaltest of een vaardigheidstest, om de vaardigheden van de kandidaten te evalueren.

Na de analyse van de sollicitaties, kunnen de gekwalificeerde kandidaten worden uitgenodigd voor een interview of een vervolgproces. Dit helpt bedrijven om efficiënter en sneller sollicitaties te beoordelen en de beste kandidaten te vinden.

Voorbeeld van e-HRM voor onboarding kandidaten

E-HRM voor onboarding betekent het gebruik van een online onboarding-platform. Bedrijven kunnen een platform implementeren waarop nieuwe medewerkers zich kunnen registreren en toegang krijgen tot informatie over het bedrijf, hun werkomgeving en hun werkzaamheden. Dit platform kan ook worden gebruikt om belangrijke documenten, zoals arbeidsovereenkomsten, te ondertekenen en formulieren in te vullen.

Het platform kan ook educatieve modules bevatten, die nieuwe medewerkers helpen om de bedrijfscultuur, de producten en de diensten beter te begrijpen. Dit kan helpen bij het snel aanpassen van nieuwe medewerkers en hen voorbereiden op hun werkzaamheden.

Sommige bedrijven, zoals bijvoorbeeld RiddleStory, gebruiken ook gamification-elementen in hun online onboarding-platform om het proces leuker en interactiever te maken. Dit kan bijvoorbeeld door de stof interactief te delen, de medewerker te activeren en zijn probleemoplossend vermogen aan te spreken.

De voordelen van e-recruitment voor het aantrekken van nieuwe medewerkers

Het gebruik van e-recruitment kent voor organisaties flink wat voordelen:

 • kosteneffectief omdat het over het algemeen gratis is (geen out-of-pocket kosten) en de arbeidskosten verlaagt
 • je bereikt een groter publiek omdat ook de sollicitant een veel breder publiek kan bereiken zonder extra te betalen. Lees ook het artikel over job aggregator in de kennisbank.
 • gebruiksvriendelijk; maakt dynamische inhoud mogelijk waardoor de advertenties van de organisatie aantrekkelijker worden voor werkzoekenden
 • verkort het wervingsproces
 • real-time;  de meeste berichten en antwoorden verschijnen in real time

De nadelen van erecruitment

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Laten wij dus ook even wat nadelen op een rijtje zetten:

 • niet geschikt voor hogere functies waardoor de pool van potentiële kandidaten op dit niveau veel kleiner is
 • grote hoeveelheid reacties, waaronder een groot aantal ongeschikte kandidaten
 • technologische problemen door standaardisering van de sollicitatieprocedure
 • kandidaten en hr-professionials noemen het vaak te onpersoonlijk.

Lees ook meer over E-learning, assessments, gamification en laat je inspireren door inwerkprogramma voorbeelden.

Wat betekent e-recruitment voor bedrijven?

E-recruitment biedt bedrijven veel voordelen, zoals een groter bereik van sollicitanten, een snellere en efficiëntere wervingsprocedure en lagere kosten. Het maakt het gemakkelijker voor bedrijven om vacatures te delen en te werven voor specifieke posities of specifieke groepen kandidaten. E-recruitment kan ook helpen bij het verminderen van discriminatie bij de werving.

Wat betekent e-recruitment voor kandidaten?

E-recruitment biedt ook voordelen voor kandidaten, o.a.:

 • Toegang tot meer vacatures: Door e-recruitment kunnen kandidaten eenvoudig toegang krijgen tot veel meer vacatures dan  via de traditionele manieren.
 • Snelheid en gemak: E-recruitment maakt het gemakkelijker voor kandidaten om sollicitaties in te dienen en het proces gaat vaak sneller dan het versturen van een traditionele sollicitatiebrief en cv.
 • Meer controle: E-recruitment geeft kandidaten de mogelijkheid om hun cv en motivatiebrief te uploaden en te bewerken voordat ze solliciteren, waardoor ze meer controle hebben over hoe ze zich presenteren.
 • Betere communicatie: E-recruitment maakt het makkelijker voor kandidaten om op de hoogte te blijven van de status van hun sollicitatie en om te communiceren met de werkgever.
 • Discriminatie vermindering: E-recruitment helpt discriminatie te verminderen omdat het proces vaak anoniem is.

Kortom

E-recruitment is het proces van het werven van personeel via elektronische middelen, zoals vacaturewebsites, sociale media en e-mail. Het is een efficiënte en tijdbesparende manier om kandidaten te werven, selecteren en aan te nemen en uiteindelijk ook in te werken.

Het voordeel voor HR-professionals is dat ze snel een grote groep kandidaten kunnen bereiken en het proces van sollicitatiebeoordeling kunnen automatiseren. Dit kan leiden tot een efficiëntere werving van kandidaten, waardoor bedrijven sneller de juiste mensen kunnen aannemen. Ehrm voor onboarding zorgt er voor dat nieuwe teamleden consistent worden ingewerkt.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met