Duurzame Inzetbaarheid en Onboarding

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Waarom is duurzame inzetbaarheid zo belangrijk en waarom moet je hiermee beginnen bij de onboarding, op dag 1?

Bij het bespreken van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer, is onboarding wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch biedt het onboardingproces een mooie kans om medewerkers te empoweren en langdurig succes te bevorderen. Door vanaf het begin de principes van duurzame inzetbaarheid te integreren, kunnen organisaties het fundament leggen voor betrokken, toegewijde en succesvolle teams.

Inhoud van dit artikel

Duurzame inzetbaarheid en onboarding; het creëren van een gastvrije omgeving

Onboarding fungeert als de toegangspoort naar de cultuur, waarden en strategie van de organisatie. Het is een kans om nieuwe medewerkers zich gewaardeerd te laten voelen, en ze te motiveren en inspireren over hun rollen. Onboarding helpt nieuwkomers zich aan te passen aan de bedrijfscultuur, hun verantwoordelijkheden beter te begrijpen en sneller te presteren. Verhoogde betrokkenheid vermindert aanzienlijk de kans op verloop in het cruciale eerste jaar van het dienstverband.

Het Begrijpen van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid verwijst naar het vermogen van een individu om gedurende zijn of haar loopbaan productief en effectief te blijven werken, rekening houdend met veranderende omstandigheden, vaardigheden en behoeften van zowel de werknemer als de werkgever. Maar waarom is duurzame inzetbaarheid zo cruciaal?

·      Langere Levensduur, Langere Carrières

In de afgelopen jaren is onze levensverwachting met meer dan 10 jaar gestegen. In 2022 was de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. Langere levens betekent ook een verlenging van de werkcarrière. Bovendien zijn continu leren en het ontwikkelen van vaardigheden van essentieel belang om relevant te blijven in het steeds veranderende banenlandschap. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid en onboarding en de groei van medewerkers te bevorderen, zorgen werkgevers ervoor dat hun personeel gemotiveerd, productief en essentieel blijft voor de organisatie. Dit concept strekt zich uit tot de persoonlijke gezondheid en welzijn van medewerkers.

·      Verhoogd Welzijn

Onderzoek toont aan dat medewerkers in organisaties die duurzame inzetbaarheid prioriteren, hogere niveaus van vitaliteit ervaren in vergelijking met degenen in minder duurzame omgevingen. Bovendien vertonen deze medewerkers minder tekenen van depressie, roken en overmatig drinken, en zijn ze geneigd om regelmatig lichamelijk actief te zijn. Het bevorderen van duurzame inzetbaarheid heeft niet alleen voordelen voor medewerkers, maar draagt ook bij aan de algehele gezondheid van de organisatie. Dergelijke omgevingen ervaren minder intenties van medewerkers om elders carrièrekansen te zoeken en hogere algemene werktevredenheid.

·      Positieve Reputatie

Door te investeren in duurzame inzetbaarheid en onboarding ervaren medewerkers een betere werkomgeving, genieten ze meer van hun werk en zijn ze over het algemeen gezonder. Dit maakt jou als werkgever aantrekkelijker voor anderen!

Het Prioriteren van Leren en Ontwikkeling

Om duurzaam inzetbaar te zijn, moeten medewerkers voortdurend nieuwe vaardigheden en competenties ontwikkelen. Duurzame Inzetbaarheid en onboarding moet daarom een centraal thema zijn. Continue leren en ontwikkelen omvat zowel harde vaardigheden, zoals digitale vaardigheden en branchekennis, als zachte vaardigheden, zoals communicatie, onderhandelen, creativiteit, aanpassingsvermogen en doorzettingsvermogen. Moedig medewerkers aan om deze vaardigheden te verwerven en te verfijnen. Bied begeleiding, coaching en mentoring aan, inclusief mentorprogramma’s tussen verschillende generaties.

Duurzame Inzetbaarheid en Onboarding

Om onboarding effectief te laten zijn, moet het duurzaam, schaalbaar, kosteneffectief en gemakkelijk implementeerbaar zijn. Hier zijn enkele praktische tips om dit te bereiken:

  1. Toon waardering en betrokkenheid: waardering tonen en medewerkers betrekken heeft een aanzienlijke impact. Betrokken medewerkers zijn gemotiveerd, wat leidt tot verhoogde vitaliteit en werktevredenheid. Dit vermindert verzuim en verhoogt de aantrekkelijkheid van je organisatie als werkgever.
  • Bevorder gezondheid: een proactief gezondheidsbeleid heeft een positieve invloed op de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Implementeer maatregelen voor een gezonde werkomgeving, moedig gezonde levensstijlen aan, faciliteer fysieke activiteit en beheer stress.
  • Stem HR-Beleid Af: duurzame inzetbaarheid moet verankerd zijn in de organisatiecultuur. Zorg voor afstemming tussen de behoeften van de organisatie en de medewerker via transparante communicatie, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, flexibele voordelen en op maat gemaakte carrièrepaden.

Conclusie: Duurzame Inzetbaarheid en Onboarding is de basis voor succes

Duurzame inzetbaarheid en onboarding omvat meer dan alleen het welzijn van het individu; het strekt zich uit tot de gezondheid en vitaliteit van de gehele organisatie. Door duurzame inzetbaarheid te prioriteren, vanaf dag 1 bij de onboarding, zorgen organisaties voor blijvend succes, financiële stabiliteit en een veerkrachtige toekomst. Werkgevers die vanaf het allereerste moment aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid tijdens de onboarding, leggen een fundament voor betrokkenheid, groei en prestaties. Het bevorderen van de ontwikkeling, gezondheid en welzijn van medewerkers, en het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving dragen niet alleen bij aan de groei van individuen, maar ook aan het bloeien van de organisatie als geheel. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid en onboarding, investeren organisaties in een robuuste en bloeiende toekomst.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met