Duidelijke doelen bij onboarding

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Doelen stellen voor een betere start

Voor nieuwe medewerkers is de onboarding-periode vaak een stressvolle en verwarrende tijd. Ze moeten veel leren over hun nieuwe organisatie, team en rol. Zonder enige vorm van structuur kunnen de eerste dagen en weken in een nieuwe baan overweldigend zijn. Hier komt het stellen van (korte termijn) doelen om de hoek kijken.

Inhoud van dit artikel:

Doelen als het fundament

Het stellen van korte termijn doelen is een uitstekende manier om nieuwe medewerkers vanaf dag één op weg te helpen. Deze doelen moeten niet te stressvol of ingewikkeld zijn, maar juist eenvoudige, gemakkelijk uitvoerbare taken om nieuwe medewerkers vertrouwd te maken met de organisatie, hun nieuwe teamleden en hun rol.

Zelf doelen stellen

Het belang van medewerkers die zelf doelen stellen mag niet worden onderschat. Wanneer medewerkers actief betrokken zijn bij het formuleren van hun eigen doelen, voelen ze zich meer verantwoordelijk voor het behalen van deze doelen. Ze hebben een dieper begrip van wat er van hen wordt verwacht en kunnen zich beter richten op de taken en prestaties die het meest relevant zijn voor hun functie. Dit leidt tot een gevoel van eigenaarschap en empowerment, wat op zijn beurt de motivatie en productiviteit van medewerkers stimuleert. Bovendien kan het stellen van persoonlijke doelen helpen om de professionele ontwikkeling van medewerkers in lijn te brengen met de bredere doelstellingen van de organisatie, waardoor een win-win situatie ontstaat waarin zowel individuele groei als organisatorisch succes worden bevorderd.

Doelen stellen bij onboarding; een voorbeeld

Een voorbeeld van dergelijke doelen:

Naam: Jaap de Jong

Functie: Verkoper

Startdatum: 10 januari

  • Nieuw Doel: Een ontmoeting regelen met Willem Alexander en Máxima om erachter te komen wat hun rol in de organisatie is en hoe je in de toekomst met hen zult samenwerken. Voltooien voor: 14 januari
  • Nieuw Doel: De productmarketingmaterialen op onze website lezen om een beter begrip te krijgen van de verkooppunten van het product. Voltooien voor: 17 januari
  • Nieuw Doel: Kennismaken met de kernwaarden van ons bedrijf, deze kan je vinden via de interactieve beleving die wij samen met RiddleStory hebben gemaakt. Voltooien voor: 12 januari
  • Nieuw Doel: 6 klanten bellen op basis van de verstrekte gegevens en proberen afspraken te regelen om contractverlengingen te bespreken. Voltooien voor: 19 januari

Nu heeft de medewerker een duidelijk beeld van wat er van hem wordt verwacht tijdens de eerste dagen in zijn nieuwe functie. Door deze doelen te voltooien, leert hij mensen binnen zijn team kennen, maakt hij kennis met het beleid van het bedrijf en begint hij taken uit te voeren die van hem worden verwacht in zijn rol.

Zelfgestelde doelen: de sleutel tot een succesvolle start

Door doelen te stellen die relatief gemakkelijk te voltooien zijn, zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers succesvol kunnen starten. Dit geeft hen een positieve ervaring in hun eerste dagen. Ook is het belangrijk om deze doelen eenvoudig vast te leggen, zodat medewerkers altijd kunnen terugkijken op wat er moet gebeuren.

Als nieuwe medewerkers geen doelen hebben om te voltooien, kunnen ze zich verloren of verveeld voelen zonder een gevoel van doel. Aan de andere kant, als de doelen te moeilijk zijn of niet duidelijk worden uitgelegd, kunnen ze zich verslagen voelen voordat ze zelfs maar zijn begonnen.

Doelen bewaken

De voortgang tegen deze doelen kan worden gecontroleerd tijdens de reguliere check-in gesprekken tussen de nieuwe medewerker en zijn leidinggevende. Aan het einde van de week zullen de manager en de nieuwe medewerker de doelen doornemen, de voortgang bijwerken en de voltooide doelen afvinken. Als de nieuwe medewerker de taken niet heeft kunnen voltooien, kan dit een teken zijn dat hij moeite heeft of dat hij niet over de benodigde middelen beschikt, waarop de manager stappen kan ondernemen om te helpen.

Zodra de manager er zeker van is dat zijn nieuwe teamlid is ingeburgerd en succesvol alle gestelde doelen heeft bereikt, kunnen zij samen meer uitdagende doelen stellen die enkele weken of maanden in beslag nemen.

Samenvattend

Door de taken van nieuwe medewerkers op te splitsen in duidelijke korte termijn doelen, maak je het onboarding-proces gemakkelijker, soepeler en productiever voor iedereen.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met