Wat is diversity and inclusion in the workplace?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Diversity and inclusion in the workplace, ofwel een diverse en inclusieve werkplek, is een werkomgeving waar iedereen, ongeacht wie ze zijn of wat ze voor het bedrijf doen, zich op alle gebieden van de werkplek even betrokken en gesteund voelt.

Inclusie en diversiteit zijn de laatste jaren modewoorden geworden, maar ze zijn meer dan een modegril. Het zijn vitale elementen voor het succes van een bedrijf. Een divers, inclusief personeelsbestand maakt gebruik van de kennis en ervaringen van een bredere dwarsdoorsnede van de samenleving en brengt de organisatie dichter bij de mensen aan wie zij hun producten en/of diensten leveren.

Inhoud van dit artikel

Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

Diversiteit en inclusie zijn twee onderling verbonden concepten, maar ze zijn niet uitwisselbaar.

Het verschil tussen diversiteit en inclusie is dat diversiteit de vertegenwoordiging is van verschillende mensen in een organisatie, inclusie is ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft om bij te dragen aan en invloed uit te oefenen op elk onderdeel en niveau van een werkplek. Inclusie zorgt ervoor dat iedereen zich veilig voelt en zijn volledige, unieke zelf naar het werk kan brengen.

Hebben jullie diversiteit in de werving, in elk van jullie afdelingen en in jullie leiderschap? Of hebben jullie een werkomgeving waar 50% van de werknemers vrouw is, maar 0% van de vrouwen manager is? Hebben jullie een goede vertegenwoordiging van werknemers van kleur in het algemeen, maar zijn ze allemaal in dezelfde afdeling?

Een omgeving waar veel verschillende geslachten, rassen, nationaliteiten en seksuele geaardheden en identiteiten aanwezig zijn, maar waar alleen de perspectieven van bepaalde groepen worden gewaardeerd of enige autoriteit of invloed hebben, is misschien divers, maar niet inclusief.

Wat is tokenisme?

Diversiteit zonder echte inclusie wordt vaak “tokenisme” genoemd. Op een inclusieve werkplek is niet alleen een diversiteit aan mensen aanwezig, maar is er sprake van een diversiteit aan mensen die betrokken, ontwikkeld, bevoegd en vertrouwd zijn door het bedrijf.

Waarom is diversiteit en inclusie op de werkplek belangrijk?

Onderzoek heeft vele voordelen aangetoond van een diverse en inclusieve werkplek:

 • Hogere omzetgroei
 • Grotere bereidheid tot innovatie
 • Meer mogelijkheden om divers talent aan te trekken
 • 5,4 keer hoger personeelsbehoud

Kortom, inclusie op de werkplek is een van de belangrijkste sleutels tot personeelsbehoud. Wanneer werknemers niet het gevoel hebben dat hun ideeën, aanwezigheid of bijdragen werkelijk worden gewaardeerd of serieus worden genomen, zullen zij uiteindelijk de organisatie verlaten.

Onderzoek naar bedrijfscultuur toont aan dat wanneer werknemers erop vertrouwen dat zij, en hun collega’s, eerlijk worden behandeld, ongeacht ras, geslacht, seksuele geaardheid of leeftijd, zij

 • 9,8 keer met meer plezier naar hun werk gaan
 • 6,3 keer meer trots zijn op hun werk

Een inclusieve werkcultuur zal dus niet alleen helpen bij het aantrekken van gevarieerd talent, maar ook bij het behouden van het gevarieerde talent. Werknemersbetrokkenheid is een van de pijlers van talent management.

Hoe bevorder je diversiteit en inclusie op de werkplek?

Forbes vroeg the Young Entrepreneur Council, een vereniging van ’s werelds meest gepassioneerde, gedreven ondernemers, om advies voor een diverse inclusief cultuur. Daaruit komende volgende zeven tips:

 1. Maak er een continu proces van
  Diversiteit is geen promotie, maar een continu proces en realiseer je als organisatie dat het een essentieel onderdeel is van de groeistrategie.
 2. Huur leidinggevenden in die het belang van inclusie en diversiteit begrijpen

Om inclusiviteit en diversiteit op het werk te bevorderen, moet je managers hebben die dezelfde waarden belichamen.

 • Houd altijd een “open mind”
  Ga elke ontmoeting met nieuwe mensen in zonder verwachtingen en veronderstellingen. Luister naar nieuwe perspectieven van mensen van alle rangen en standen.
 • Help werknemers zich op hun gemak te voelen
  Het is essentieel om een omgeving te creëren waarin werknemers zich vrij voelen om zich te uiten op basis van hun unieke perspectieven.
 • Maak diversiteit een werkwoord
  Ga actief op zoek naar andere dan de gebruikelijke mogelijkheden; netwerk met nieuwe bedrijven en breid de potentiële aanwervingspool uit.
 • Creëer flexibele verplichte vakanties
  Je kunt inclusiviteit en respect voor andere culturen bevorderen door flexibele verplichte feestdagen in te stellen. Dit betekent dat er een aantal dagen worden toegewezen als bedrijfsvakantie, en een aantal dagen per regio worden bepaald
 • Houd regelmatig cultuurdagen

Een van de manieren om inclusie of culturele diversiteit op de werkplek te bevorderen is het houden van regelmatige cultuurdagen. Laat leden van verschillende achtergronden op deze dag spreken over hun cultuur.

Samenvattend

Een organisatie is alleen zo divers en inclusief als haar werknemers. Diversiteit en inclusiviteit een rol geven in de bedrijfswaarden is een belangrijke eerste stap. Maar alleen wanneer werknemers daadwerkelijk deze waarden uitstralen en beleven, zijn ze onderdeel van de cultuur. Dan wordt diversiteit en inclusiviteit onderdeel van de authenticiteit van de organisatie.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met