Wat is de van definitie van leidinggeven

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Leidinggeven betekent het aansturen en richting geven aan een groep mensen, meestal in een organisatie, om bepaalde doelen te bereiken. Het is de taak van de leider om de groep samen te brengen, te inspireren, te motiveren en te begeleiden. Leiderschap is dus het vermogen om anderen aan te sturen en te beïnvloeden om samen te werken aan het bereiken van een gezamenlijk doel.

Inhoud van dit artikel

Vormen van leiderschap, waaronder coachend leiddinggeven

In ons artikel over coachend leidinggeven gaan wij in op de zes verschillende vormen van leiderschap. In het kort:

 • Coachend
  Begeleiden, stimuleren en ondersteunen in plaats van sturen en bevelen.
 • Democratisch
  Een gelijkwaardige verdeling van macht en verantwoordelijkheid tussen de leider en de groep.
 • Mensgericht
  Gericht op persoonlijke ontwikkeling en verandering van de groep.
 • Autoritair
  De leider neemt de beslissingen en de groep volgt.
 • Competitief
  Nadruk op het creëren van een winnaarsmentaliteit en het benadrukken van het steeds verder verbeteren van de prestaties.
 • Visionair
  Uitleggen van de visie en ervoor zorg dragen dat het management en de medewerkers de visie delen en ernaar handelen.

Wat voor competenties zoekt de millenial of generatie Z in leidinggevenden

De young professionial, voornamelijk de millenial en de toekomstige arbeidsgeneratie, generatie Z verwachten van leiders een aantal competenties, waaronder:

 • Transparantie en open communicatie
  De huidige arbeidsgeneratie verwacht open en eerlijke communicatie van leiders. Ze willen op de hoogte worden gehouden van bedrijfsbeslissingen en achter de visie en missie van de organisatie kunnen staan.
 • Begeleiding en ontwikkeling
  Ze willen dat leiders hen begeleiden bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en hen uitdagen om zichzelf te verbeteren.
 • Work-life balance
  Millennials en generatie Z staan bekend om hun waardering voor een goede work-life balance en willen dat leidinggevenden hen de ruimte geven om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé.
 • Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
  Medewerkers zijn zich steeds meer bewust van maatschappelijke en duurzaamheid thema’s en willen dat leiders verantwoordelijkheid nemen voor de impact die ze hebben op de samenleving en het milieu.
 • Diversiteit en inclusie
  Ze verwachten een inclusieve en diverse werkomgeving en willen dat leiders hen waarderen en respecteren ongeacht hun achtergrond of identiteit. Het is belangrijk om deze thema’s daadwerkelijk te omarmen (link: artikel diversiteit nog publiceren).
 • Flexibiliteit
  Millennials en zeker generatie Z willen werken in een omgeving die hen de flexibiliteit biedt om te kiezen hoe, waar en wanneer ze werken, zolang de prestaties op peil blijven.
 • Technologie en digitalisering
  Deze generaties groeiden op met technologie en verwachten dat leiders hen op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen en hen helpen om zich aan te passen aan veranderende technologieën.

Meest succesvolle leiderschapsstijl

Er is geen enkele leiderschapsstijl die als de meest succesvolle kan worden beschouwd, omdat de meest effectieve leiderschapsvorm afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de situatie, de cultuur van de organisatie, de doelstellingen en de mensen die er werken.

Als wij kijken naar de meest succesvolle bedrijven wereldwijd, dan:

Is Amazon een voorbeeld van een succesvolle onderneming met visionair. Amazon wordt geleid door de CEO Jeff Bezos, die bekend staat om zijn duidelijke visie en innovatieve denkwijze. Hij heeft Amazon geleid van een start-up boekenwinkel tot een groot, wereldwijd technologiebedrijf. Bezos heeft een duidelijk perspectief op de toekomst en kan dit aan zijn team en klanten overbrengen, wat hen inspireert en de motivatie geeft om verder te groeien en te evolueren. Dit visionair leiderschap heeft bijgedragen aan de algehele groei en succes van de onderneming.

De leiderschapsstijl van Apple is vaak beschreven als autoritair en visionair, waarbij de CEO (historisch Steve Jobs) de visie en richting bepaalt en de medewerkers deze uitvoeren.

Een voorbeeld van een succesvolle onderneming met coachend leiderschap is Google. Google heeft een cultuur die zich richt op het ondersteunen en ontwikkelen van haar medewerkers door coaching en persoonlijke groei. Leidinggevenden bij Google coachen medewerkers door middel van open communicatie en het geven van feedback en begeleiding. Dit leidt tot hoge medewerker tevredenheid en productiviteit en heeft bijgedragen aan de algehele groei en succes van de onderneming.

Moderne leiderschap

Moderne leiderschap gaat over het creëren van een omgeving waarin mensen zich bevrijd voelen om hun talenten en capaciteiten te ontwikkelen en in te zetten om het bedrijf te helpen groeien en slagen. Het gaat om het aansturen van mensen door hen te inspireren, uit te dagen en te begeleiden en niet door hen te bevelen wat ze moeten doen. Moderne leiders werken samen met hun teams en creëren een cultuur van vertrouwen, respect, transparantie en verantwoordelijkheid. Ze zijn ook gericht op duurzaamheid en de verantwoordelijkheid die zij hebben voor de toekomst van hun bedrijf en de maatschappij in het algemeen.

Moderne leiderschap vereist ook een diep begrip van de veranderende zakelijke omgeving en de capaciteit om snel te reageren op veranderingen. Het is ook belangrijk om digitale vaardigheden te hebben en te begrijpen hoe technologie het bedrijfsleven beïnvloedt. De moderne leider moet daarnaast flexibel en nederig zijn en openstaan voor feedback en verandering. Of lees meer over de betekenis van situationeel leidinggeven

De leiderschap definitie

In het algemeen is de leiderschap definitie het bepalen van de richting en de toekomst van een organisatie en de mensen die er werken. Modern leiderschap vereist een combinatie van visie, moed en competentie. Succesvol leiderschap is vaak een combinatie van verschillende leiderschapsstijlen. Leidinggevenden moeten daarnaast flexibel zijn en moeten kunnen schakelen tussen verschillende stijlen om aan de veranderende behoeften van hun organisatie of team te voldoen.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met