De definitie authenticiteit

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Authenticiteit betkenis: dat iets echt en oprecht is en dat het aan de verwachtingen voldoet die erover bestaan. Het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de echtheid of oprechtheid van personen en het kan betrekking hebben op verschillende aspecten van iemands leven, zoals persoonlijkheid, gedrag, gedachten, emoties of verklaringen.

Authenticiteit kan ook worden gezien als de mate waarin iemand zichzelf is, in plaats van zich aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Dit kan leiden tot een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid, omdat mensen zich niet hoeven te verbergen of voor te doen als iets wat ze niet zijn.

Inhoud van dit artikel

Wat is authenticiteit in het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven refereert authenticiteit aan de echtheid en oprechtheid van een bedrijf. Dit kan betrekking hebben op verschillende aspecten van het bedrijf, zoals de missie, visie, waarden, gedrag en communicatie.

Een authentiek bedrijf is transparant over haar praktijken, waarden en doelstellingen. Dit zorgt voor meer vertrouwen van de klanten en medewerkers in het bedrijf. Het helpt ook om de verwachtingen van klanten en medewerkers beter te beheren en onnodige verwarring of frustratie te voorkomen.

Authentiek tijdens recruitment

Authentiek zijn is ook belangrijk tijdens het recruitmentproces. Wanneer een organisatie authentiek is tijdens het werven van nieuwe medewerkers, helpt dit om de kandidaten aan te trekken die een goede match zijn voor de organisatie en haar cultuur. Omdat de organisatie transparant is over haar cultuur en werkwijze, krijgt de kandidaat ook reëlere verwachtingen. Dit helpt om onnodige verwarring of frustratie te voorkomen. Lees ook het artikel over employer branding, dat laat zien dat voor het overgrote deel van de kandidaten reputatie en cultuur doorslaggevend zijn in de keuze bij welk bedrijf ze solliciteren.

Authenticiteit en onboarding

Authenticiteit heeft een belangrijke rol in de onboarding van nieuwe medewerkers. Als een organisatie authentiek is tijdens het onboardingsproces, kan dit nieuwe medewerkers helpen om zich sneller te identificeren met de organisatie en haar missie, visie en waarden. Dit kan helpen om de betrokkenheid, productiviteit en tevredenheid van medewerkers te verhogen.

Daarnaast kan een authentieke benadering van onboarding helpen om de gevoelens van isolement of verlies van identiteit te voorkomen, die vaak voorkomen bij nieuwe medewerkers. Hierdoor kan de organisatie een positieve ervaring creëren voor de nieuwe medewerkers.

Bedrijven die authentiek zijn

Er zijn veel bedrijven die authentiek zijn en dit laten zien in hun missie. Onderstaand twee sprekende voorbeelden van bedrijven die bekend staan om hun authentieke missie:

Patagonia staat bekend om haar focus op duurzaamheid en zorg voor het milieu. Hun missie is veranderd van het maken van “tools voor een leven op de berg” naar “wij zien dat het leven op aarde bedreigd wordt met uitsterving. Wij gebruiken onze middelen die we hebben – ons bedrijf, onze investeringen, onze stem en onze verbeelding – om daar iets aan te doen”.

Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf met een onderscheidende authentieke missie is Tony’s Chocolonely. Zij strijden voor 100% slaafvrije chocolade en werken aan een eerlijkere chocolade-industrie. Hun missie is om “een wereld te creëren waarin iedereen chocolade eet zonder schuldgevoel, omdat elk stukje chocolade eerlijk is gemaakt.” Ze hebben hun eigen unieke producten, die zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, en zetten zich in voor een eerlijkere chocolade-industrie door transparantie, educatie en samenwerking met andere organisaties.

Een ander voorbeeld van een Nederlands bedrijf met een onderscheidende authentieke missie is de firma “Fairphone”. Zij maken smartphones die op een eerlijke en duurzame manier zijn geproduceerd. Hun missie is om “de impact van de elektronica-industrie op mensen en planeet te verminderen, door het creëren van een eerlijkere productieketen en het aanbieden van een eerlijke smartphone.” Fairphone werkt aan een transparante productieketen en het verminderen van de milieueffecten van de productie, evenals het aanbieden van reparatie-instructies en onderdelen om de levensduur van de telefoons te verlengen.

Wat zoeken nieuwe medewerkers?

Voor bedrijven met een authentieke missie is het makkelijker om medewerkers aan te trekken, omdat hun authentieke missie en waarden vaak aansluiten bij de persoonlijke waarden en overtuigingen van veel mensen. Veel mensen willen werken voor bedrijven die een positieve impact hebben op de wereld en deze bedrijven hebben vaak een duidelijke, duurzame en ethische missie.

Lees ook meer over gamification, E-learning en laat je inspireren door inwerkprogramma voorbeelden.

Authenticiteit loont

Authenticiteit ontwikkelen binnen een bedrijf betekent vasthouden aan een centraal doel, ergens oprecht in geloven en er 100% voor gaan. En dat is belangrijk omdat mensen meer dan ooit geven om het “waarom” van merken waarmee ze zich associëren: wat ze kopen, voor wie ze werken en welke plaatsen ze bezoeken. Hoe virtueler ons leven wordt, hoe meer we blijken te verlangen naar iets echts. Mensen willen niet alleen een product of een dienst, maar een ervaring. Een ervaring die eerlijker en transparanter is … authentieker, en bedrijven zullen medewerkers en klanten moeten geven wat ze willen als ze willen overleven.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met