De optimale candidate experience

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

De candidate experience gaat over de interacties die een werkzoekende heeft met het bedrijf tijdens het wervingsproces. De ervaring van een kandidaat geeft aan hoe iemand het sollicitatieproces van een bedrijf ervaart. In grote lijnen kan de ervaring van een kandidaat de mening van een sollicitant over het bedrijf versterken of verzwakken om redenen die weinig met de feitelijke openstaande functie te maken hebben. Lees ook meer over de candidate journey.

Inhoud van dit artikel

Wat is het verschil tussen candidate experience en candidate engagement?

Het verschil tussen candidate experience en candidate engagement, is dat candidate engagement gaat over de interacties die je hebt met een kandidaat. Zie ook ons artikel over candidate engagement. Dit ligt voor een belangrijk deel in jouw handen.

Candidate experience gaat over hoe kandidaten zich voelen over die interacties en de indruk die ze hebben over jullie merk.

Candidate experience steeds belangrijker

Voor HR-professionals is de candidate experience een steeds belangrijker onderdeel van de wervingstaken. Daarbij is technologie onmisbaar. De uitdaging is het creëren van een goede candidate experience voor honderden of duizenden sollicitanten per jaar met wie je als HR-manager wellicht nooit persoonlijk contact zal hebben.

De sollicitatieprocedure

In iedere sollicitatieprocedure moet op zijn minst de functie-eisen helder zijn, de procedure kort zijn en de volgende stappen grondig worden uitgelegd aan een kandidaat. In persoonlijke gesprekken moeten de vaardigheden van een kandidaat worden afgewogen tegen de behoeften van de openstaande functie. Kandidaten die geen baan aangeboden krijgen, moeten worden afgewezen op een manier die hen een goed gevoel geeft over het bedrijf. Al deze factoren kunnen de ervaring van kandidaten verbeteren.

Een onnodig lange of ingewikkelde (online) sollicitatieprocedure, kan de ervaring van een kandidaat negatief beïnvloeden. Net als ongeorganiseerde sollicitatiegesprekken, het niet respecteren van de tijd van de sollicitant of het onjuist omschrijven van de vereiste vaardigheden.

Waarom de candidate experience zo belangrijk is

Een goede of slechte ervaring van een kandidaat kan ook een effect hebben op de klantrelaties en toekomstige wervingsinspanningen.

 • Veel sollicitanten zijn ook klanten die het merk en de producten van een bedrijf waarderen.  Als zij solliciteren naar een baan en het gevoel hebben dat hun sollicitatie in een zwart gat valt, lijdt de merkentrouw daaronder.
 • Werkgevers kunnen sollicitanten krijgen die niet geschikt zijn voor de huidige vacature, maar die mogelijk uitstekend geschikt zijn voor volgende vacatures. Bedrijven willen deze kandidaten toevoegen aan hun talentpijplijn of talentpool en hen wijzen op toekomstige mogelijkheden. Zelfs als kandidaten bij hun eerste poging geen baan krijgen, zal een goede ervaring de sollicitant hopelijk aanmoedigen om het opnieuw te proberen.
 • Een sollicitant die een negatieve ervaring heeft met een potentiële werkgever kan dit aan anderen vertellen en dat kan werving kan schaden. Eén op de drie werkzoekenden deelt hun negatieve ervaring. Een slechte ervaring kan er dus niet alleen voor zorgen dat de kandidaat het aanbod afwijst, maar ook dat hij of zij online een recensie plaatst, waardoor de reputatie van het merk wordt geschaad. Terwijl een goede ervaring met kandidaten helpt bij het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk, maken negatieve ervaringen het lastig om toptalent aan te trekken en te behouden.
 • Een goede candidate experience maakt het wervingsproces niet alleen de moeite waard voor de werkzoekende. Het verbetert jullie employer brand. Eenvoudig gezegd, hoe kandidaten zich ‘voelen’ over het wervingsproces beïnvloedt hun beslissing om al dan niet in te gaan op de vacature. Dit betekent dat een goede kandidaatervaring rechtstreeks verband houdt met een sterk werkgeversmerk.

Hoe creëer je een geweldige candidate experience?

Hieronder een aantal tips om een geweldige candidate experience te creëren

 • Ontwikkel een carrièrepagina die gemakkelijk te vinden en te begrijpen is

 • De carrièrepagina geeft inzicht in de cultuur van het bedrijf. Daardoor is het een geweldige manier om potentiële kandidaten aan te trekken. Het plaatsen van verhalen van werknemers en het vermelden van duidelijke sollicitatie-instructies helpen bij het opbouwen van een goede kandidaat ervaring. Daarnaast kan het gemakkelijk toegankelijk maken van de pagina ook bijdragen aan een soepele sollicitatie-ervaring.

 • Wil je iets unieks doen? Vertaal samen met RiddleStory jullie bedrijfsverhaal in een leuk online avontuur, waarbij kandidaten gestimuleerd worden op zoek te gaan naar wat jullie uniek maakt.

 • Introduceer een snelle en mobielvriendelijke sollicitatieprocedure. Aangezien de meeste kandidaten graag onderweg vacatures bekijken, moet de sollicitatieprocedure ook mobiel gebruiksvriendelijk zijn. Dit laat zien dat jullie ook denken aan de tijd en het gemak van de kandidaat.

 • Stel duidelijke vacature omschrijvingen op. Plan korte interviews met huidige teamleden om meer inzicht te krijgen in hoe het voelt om dagelijks in de functie of in het team te werken. Gebruik deze inzichten om de functieomschrijving aan te passen aan de huidige vaardigheden, teamcultuur en ervaringsbehoeften. Dit zal de functieomschrijving overtuigender maken en een potentiële kandidaat helpen zich de functie ook echt voor te stellen. Vermijd het gebruik van jargon en containerbegrippen die geen duidelijk beeld geven van de functie. Vermeld daarnaast de functietitel en de vereisten zodat je de juiste kandidaten aantrekt.

 • Plaats de vacatures niet alleen op jullie eigen carrièrepagina maar ook op verschillende sociale mediakanalen. Bijvoorbeeld ook op social media platformen als Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter zodat kandidaten kunnen bladeren en solliciteren.

 • Reageer op follow-ups en onderzoeks-mails

 • Hoewel het aantal sollicitaties dat je ontvangt misschien overweldigend is, mag je het bedanken of reageren op e-mails van kandidaten niet overslaan. Ook zij hebben tijd besteed aan hun sollicitatie! Stuur na ontvangst van de sollicitatie een bevestigingsmail of sms die is afgestemd op de functie waarop is gesolliciteerd. Dit zal de ervaring van de kandidaat zeker verbeteren. Door georganiseerd en persoonlijk te reageren, bied je de sollicitant een goede ervaring.

In het kort; meer toptalent winnen

We zitten in een kandidaat-gedreven markt, waardoor werkzoekenden veel keuzes hebben als het gaat om waar ze willen werken. Een goede candidate experience kan helpen meer werkzoekenden aan je te binden en de beste kandidaat over te halen jullie aanbod te accepteren.

 • Maak het kandidaten gemakkelijk om jullie bedrijf te leren kennen

 • Zet jullie carrièrewebsite aan het werk

 • Gebruik sociale media om het bedrijf in de schijnwerpers te zetten

 • Schrijf duidelijke en verleidelijke functiebeschrijvingen; verkrijg inzichten van huidige werknemers

 • Wees duidelijk over wie je zoekt

 • Verkrijg inzichten van huidige werknemers

RiddleStory heeft diverse onboarding, reboarding in combinatie met onboardingsprogramma’s om het inwerken van nieuwe werknemers efficiënter en leuker te maken. Dit door middel van E-learning en Gamification oplossingen. Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met