ARTIFICIAL INTELLIGENCE in HR

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Een Innovatieve Kracht voor de Toekomst

Is artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) in HR de nieuwe steunpilaar, of zien we eenvoudigweg een slimme hype? In dit artikel zullen we deze vragen grondig verkennen.

Tegen 2029 zou kunstmatige intelligentie menselijke niveaus kunnen bereiken. En als we vooruitkijken naar 2045, kunnen we de intelligentie van onze beschaving zelfs miljarden keren vergroten, aldus de Amerikaanse futuroloog Ray Kurzweil.

Artificial intelligence (AI) is overal aanwezig, en HR ontkomt er niet aan. Van het automatiseren van tijdrovende taken, zoals het selecteren van cv’s, tot het verstrekken van inzichten voor slimme besluitvorming, AI staat op het punt om HR ingrijpend te veranderen.

Inhoud van dit artikel

Is artificial intelligence in HR een bedreiging?

Waarom zien sommige HR-professionals artificial intelligence nog steeds als een bedreiging? Ze denken misschien dat AI banen gaat inpikken, maar de realiteit is anders. Artificial intelligence verandert de aard van het werk; het maakt het efficiënter en laat meer ruimte voor menselijke interactie en beoordeling.

Artificial Intelligence in een Notendop

Kunstmatige intelligentie is het nabootsen van menselijke intelligentie in machines. Deze slimme machines kunnen taken uitvoeren zoals spraakherkenning, besluitvorming en probleemoplossing, vaak met meer nauwkeurigheid en snelheid dan mensen. Artificial intelligence is al aan het veranderen hoe we leven en werken, van gezondheidszorg tot financiën, en ja, zelfs in HR en marketing.

De rol van Artificial Intelligence in HR

De bijdrage van AI aan HR werkt als een verjongende wind, die de wanorde in het wervingsproces transformeert tot gestroomlijnde efficiëntie. Door AI in het bedrijf te integreren, optimaliseren we processen, ontdekken we nieuwe mogelijkheden en tackelen we complexe uitdagingen op manieren die we nooit voor mogelijk hielden.

Een glimp van AI’s evolutie in HR

De relatie tussen AI en HR is geen kortstondige trend, maar het gevolg van tientallen jaren technologische vooruitgang en HR-praktijken. Begin deze eeuw verschenen al de op artificial intelligence gebaseerde sollicitatievolgsystemen en cv-screeningsoftware. Nu zien wij AI vooral ingezet worden voor talentacquisitie en prestatiebeheer. Van een bescheiden begin is AI uitgegroeid tot een transformerende kracht in het HR-landschap.

Waarom artificial intelligence belangrijk is voor HR

Laten we eerlijk zijn: HR worstelt vaak met het beheren van een overweldigende hoeveelheid gegevens en taken, wat leidt tot inefficiëntie en fouten. De handmatige processen voor werving, in dienst nemen en het beheren van werknemers kunnen een uitdaging zijn.  De kracht van AI ligt in zijn vermogen om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken, routineuze taken te automatiseren en inzichten te bieden die HR-professionals helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Het gaat niet alleen om het verhogen van de efficiëntie; het gaat erom de meest urgente HR-problemen aan te pakken. Met AI aan hun zijde kan HR overstappen van reactieve naar proactieve besluitvorming, wat zowel de organisatie als haar werknemers ten goede komt.

Een evenwichtige AI benadering

Hoewel AI fantastisch is, kan het de nuances van menselijke interactie niet repliceren. Het kan (vooralsnog) empathie, emotionele intelligentie en de complexiteit van menselijke relaties niet vervangen. Artificial intelligence vult menselijke inspanning aan; het vervangt het niet.

RiddleStory en artificial intelligence

RiddleStory past eveneens AI toe op de plekken waar dit waarde toevoegt. Enerzijds in onze chatbot, die medewerkers ondersteunt bij het vinden van de juiste informatie om de oplossing in het verhaal te ontdekken. Anderzijds zorgen wij ervoor dat we 24/7 eenvoudig antwoorden kunnen bieden op vragen van medewerkers over bedrijfsinformatie en procedures. Wij zijn ervan overtuigd dat AI werk kan optimaliseren en ruimte kan creëren voor menselijke interactie en strategische taken. Deze innovatieve kracht draagt bij aan het vormgeven van de toekomst van HR.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met