Wat is acqui-hiring?

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Waar komt het woord acqui-hiring vandaan

Het woord “acqui-hiring” is afgeleid van de term “acquisition”, wat in dit geval verwijst naar het proces van het overnemen van een bedrijf of een deel daarvan. “Hiring” is een Engelse term voor het aannemen van nieuwe medewerkers. Samen vormen deze twee termen “acqui-hiring”, wat staat voor het proces van het overnemen van een bedrijf of een deel daarvan met het specifieke doel om hun personeel aan te nemen.

Inhoud van dit artikel

Wat is het verschil tussen acquire and acquihire?

Acquire en acquihire zijn twee verschillende termen die verwijzen naar verschillende soorten overnames.

Acquire is een term die wordt gebruikt wanneer een bedrijf een ander bedrijf of een deel daarvan koopt. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals het verkrijgen van nieuwe producten of diensten, het verhogen van het marktaandeel of het verkrijgen van nieuwe klanten.

Acquihire is een term die wordt gebruikt wanneer een bedrijf een ander bedrijf of een deel daarvan koopt met het specifieke doel om het personeel over te nemen. Dit kan gebeuren wanneer een bedrijf interesse heeft in de talenten en vaardigheden van een ander bedrijf, maar niet zozeer in de producten of diensten.

Kortom, acquire staat voor het overnemen van een bedrijf en alles wat daarbij hoort, terwijl acquihire specifiek gericht is op het overnemen van de medewerkers.

Hoe identificeer je bedrijven voor acquihiring?

Er zijn een aantal manieren waarop bedrijven de mogelijkheid tot acqui-hiring kunnen identificeren:

  • Marktonderzoek: Je kunt marktonderzoek doen naar bedrijven die zich richten op vergelijkbare producten of diensten, met name als deze bedrijven een team van ervaren medewerkers hebben met specifieke vaardigheden of expertise die jullie zoeken.
  • Netwerk: Je kunt ook gebruik maken van jullie netwerk om te weten te komen welke bedrijven in financiële problemen zitten of welke organisaties overwegen om zich terug te trekken uit de markt.
  • Zoeken naar specifieke vaardigheden: je kunt gericht zoeken naar bedrijven die specifieke vaardigheden of expertise hebben die jullie zoeken, zoals bijvoorbeeld kennis van een specifieke technologie of markt.
  • Branche- en markttrends: je moet  ook op de hoogte zijn van de branche- en markttrends en specifiek kijken naar bedrijven die te maken hebben met veranderingen die hen kwetsbaar maken voor acqui-hiring.

Wat is het voordeel van acquihiring?

Acqui-hiring kan een snelle en efficiënte manier zijn om specifieke vaardigheden of expertise binnen te halen. Bovendien kan het ook een geschikte manier zijn om een team van ervaren medewerkers te verwerven, die al jaren werken aan vergelijkbare projecten of producten.

Wat zijn de uitdagingen bij acqui hiring?

Acqui-hiring kan ook leiden tot problemen als het overgenomen bedrijf geen perfecte match is voor de overnemende organisatie. Bijvoorbeeld als de cultuur of de doelstellingen van de overnemende organisatie niet overeenkomen met die van het overgenomen bedrijf, kan dit leiden tot ontevredenheid bij de overgenomen medewerkers. Ook kan het leiden tot verlies van klanten of partners, of zelfs tot het verlies van de specifieke vaardigheden of expertise die je als bedrijf nu juist probeert te verwerven.

Daarnaast kan het proces van acqui-hiring ook complex zijn, vooral als er juridische, fiscale of financiële aspecten aan verbonden zijn. Bedrijven moeten hier rekening mee houden en zich voorbereiden op een mogelijk tijdrovend en complex proces.

Hoe maak je van acqui hiring een succes?

Het grootste risico voor het succes van acqui hiring is het vertrek van de waardevolle medewerkers. Daarom zijn er een aantal stappen die je als organisatie moet nemen  om ervoor te zorgen dat medewerkers blijven na een acquisitie:

  • Communiceer duidelijk: Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de veranderingen die zullen plaatsvinden en hoe de acquisitie hen zal beïnvloeden. Dit kan geruststelling geven en helpen om onzekerheid te verminderen.
  • Bied duidelijke carrièremogelijkheden: Medewerkers willen weten hoe de acquisitie hun carrièremogelijkheden zal beïnvloeden. Zorg ervoor dat er duidelijke groeimogelijkheden zijn voor de medewerkers, zodat ze een toekomstperspectief hebben.
  • Handhaaf de cultuur: Houd rekening met de cultuur van het overgenomen bedrijf en probeer deze zoveel mogelijk te behouden. Dit helpt om medewerkers zich welkom te laten voelen en de overgang gemakkelijker te maken.
  • Betrek medewerkers bij de integratie: Betrek medewerkers bij het integratieproces, zodat zij zich betrokken voelen en hun input kunnen geven.

Als laatste, en belangrijkste tip, investeer in een reboarding verhaal van RiddleStory. Laat medewerkers van de eigen organisatie én van het overgenomen bedrijf samen aan de slag gaan in een online uitdaging wat het verhaal van de toekomst vertelt. Zelf aan de slag, met nieuwe collega’s en op zoek naar de belangrijke kenmerken van de nieuwe organisatie. Een leukere kennismaking is er toch niet?

Acquire en acquihire is eigenlijk het overnemen van een bedrijf of een deel daarvan. Wil je meer weten hoe je onboarding en pre boarding in kan zetten met gamification modellen en E-learnings kijk dan rustig verder op RiddleStory.

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met