4C’s van onboarding

Inspiratie voor

Het nieuwe HR?

Volgens HR-specialisten houdt een succesvolle onboarding in dat de vier C’s proactief worden meegenomen. Het 4C model staat voor: compliance, clarification, culture en connection.

Inhoud van dit artikel

Eerste indrukken

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Dat is zeker waar wanneer nieuwe werknemers voor het eerst aan de slag gaan in jouw organisatie. Wanneer het onboardingsproces chaotisch en achterhaald is, zullen nieuwe werknemers aannemen dat het bedrijf niet goed wordt geleid. Ze gaan zelfs twijfelen aan hun beslissing om bij jullie aan de slag te gaan. Zeker niet het gevoel dat je wilt dat nieuwe teamleden op hun eerste dag hebben!

Lees ook het artikel wat is onboarding in de kennisbank waar wij ingaan op het belang van onboarding.

Wat zijn de 4C’s?

De 4c model voorbeelden

Marketeers leren allemaal de vier pijlers van de marketingstrategie. De 4 P’s – product, prijs, plaats en promotie – zitten vanaf de eerste dag van de opleiding in de marketingwereld in het geheugen gegrift. Ook deze 4 P’s worden inmiddels steeds vaker in de marketingmix aangepast naar de 4C’s: Consumer wants and needs, Cost, Convenience en Communication. Deze 4 C’s richten zich niet alleen op de marketing en de verkoop van een product, maar ook op de communicatie met de doelgroep vanaf het begin van het proces tot het einde. Maar in het kader van onboarding praten wij natuurlijk niet over de 4C’s in marketing, maar de vier C’s in onboarding.

Wat zijn de 4 C’s in onboarding?

De eerste van de vier C’s: Compliance

De meeste bedrijven, ongeacht hun standpunt over onboarding, behandelen de eerste van de vier C’s, Compliance, wanneer een nieuw teamlid wordt aangenomen. Het is tenslotte de wet. Compliance maatregelen omvatten meestal een overzicht van de bedrijfsrichtlijnen, voorwaarden rondom vertrouwelijkheid, veiligheidsrichtlijnen en meer.

De tweede van de vier C’s: Clarification

Deze tweede van de vier C’s is voor veel bedrijven vaak een uitdaging. Als HR-professionial moet je ervoor zorgen dat het nieuwe teamlid duidelijk begrijpt wat zijn rol in het bedrijf is en wat er van hem wordt verwacht. Dit gaat aan de ene kant over de algemene doelstellingen van het bedrijf en aan wie de nieuwe medewerker moet rapporteren tot details over waar ze moeten parkeren. Dit alles is essentieel voor een soepele en succesvolle inwerkervaring.

De derde van de vier C’s: Culture

Bedrijfscultuur is de derde van de vier C’s en wordt vaak als iets vanzelfsprekends beschouwd. Ook wordt cultuur verward met extraatjes zoals verzorgde lunches of onbeperkt verlof. Echte cultuur gaat dieper en omvat de missie van een organisatie, de waarden, de toekomstvisie en de manier waarop teamleden met elkaar omgaan. Cultuur moet een prioriteit zijn tijdens het inwerkprogramma maar moet eigenlijk al beginnen voor de nieuwe medewerker begint. Het leren van de unieke taal van het bedrijf is een belangrijke indicator voor hoe medewerkers zich aanpassen en wordt later vaak in verband gebracht met inzet, tevredenheid en verloop.

De vierde van de vier C’s: Connection

Om zakelijk succes te bereiken, moeten er verbindingen tussen medewerkers worden gelegd. Personeel is meer dan willekeurige individuen die specifieke functies uitvoeren. Het zijn teamgenoten die samenwerken om ambitieuze doelen te bereiken. Althans, dat zouden ze moeten zijn.

Bevorder de verbondenheid door nieuwe werknemers voor te stellen aan hun nieuwe collega’s. Als er binnen uw bedrijf collega’s zijn die volgens jou aansluiten bij de persoonlijkheid en/of de interesse van de nieuwe collega – bijvoorbeeld een groep mensen die op maandagavond samen tennist – zorg dan voor een introductie. Het kan zeker helpen om een buddy aan een nieuwe medewerker toe te wijzen, die hem/haar tijdens de eerste paar maanden de kneepjes van het vak kan leren, maar ook de weg kan wijzen in de gewoonten en gebruiken. Kortom een echt inwerkmaatje.

De 4C’s van onboarding en RiddleStory

In haar aanpak, kan RiddleStory het 4 C’s-model op een effectieve en leuke manier ondersteunen.

Compliance; door medewerkers op een leuke manier aan de slag te laten gaan met (saaie) richtlijnen, zorgen wij ervoor dat deze beter worden onthouden maar ook dat iedere medewerker weet waar ze te vinden zijn. Zie bijvoorbeeld het verhaal dat wij voor Edge hebben ontwikkeld.

Clarification; door middel van storytelling, zorgen wij ervoor dat iedere medewerker een consistent beeld krijgt van de prioriteiten van de organisatie en haar beleid.

Culture; RiddleStory vertaalt het verhaal van de organisatie in een ervaring. Cultuur staat aan de basis van ieder verhaal dat wij ontwikkelen en zie je terug in het beeldmateriaal, tone of voice, soorten opdrachten etc.

Connection; het is mogelijk om als team met ieder verhaal in RiddleStory aan de slag te gaan. Niets leuker toch dan met collega’s nieuwe richtlijnen of de nieuwe strategie te ontdekken?

Betrokkenheid van de werknemer

Succesvolle werknemers die zich inzetten en het bedrijf vooruit helpen, zijn betrokken werknemers. Je kunt er niet omheen. Als de werknemers van een bedrijf niet betrokken zijn bij hun werk, zullen ze slechte resultaten boeken. Betrokkenheid begint vanaf de ondertekening van het contract en vraagt om aandacht tijdens de pre-boarding en de onboarding. Sterker nog, studies tonen aan dat bedrijven die een gestructureerde onboarding programma’s implementeren 50% meer productieve werknemers produceren!

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Whitepaper: Storytelling in HR

Leer hoe je jouw (nieuwe) medewerker mee neemt in de cultuur en processen van de organisatie.
gratis

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.

Download hier gratis de Whitepaper

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met