Assessment

Wat zijn assessments?

Assessments voor de werving en selectie van medewerkers

Assessments zijn beoordelingen die worden gebruikt om de prestaties en productiviteit van werknemers te evalueren. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een assessment een betere voorspeller is van gedrag dan een sollicitatiegesprek. Daarom gebruiken veel bedrijven een assessment om werknemers te selecteren en te ontwikkelen. Deze tests beoordelen de persoonlijkheid, bekwaamheid en vaardigheden.

Hoe maak je een assessment een effectief onderdeel van het werving en selectietraject?

Bij het maken van een assessment als effectief onderdeel van het werving en selectietraject, kan het verleidelijk zijn om een paar tests te ontwikkelen die geschikt lijken voor de openstaande functie. Voor de beste resultaten moet je echter een meer strategische aanpak hanteren.

Een stappenplan

Wij adviseren de volgende stappen:

Als start van een effectief assessment traject, identificeer je de huidige hiaten en behoeften

Voordat jullie je storten op het maken van een assessment traject voor een bepaalde functie, is het belangrijk eerst te kijken naar de behoeften van de organisatie als geheel.

  • Over welke vaardigheden en eigenschappen moet elk lid van de organisatie beschikken om succesvol te zijn? Waar zijn er momenteel organisatorische hiaten die door een nieuwe medewerker kunnen worden opgevuld?
  • Zijn er bepaalde zachte vaardigheden die van cruciaal belang zijn voor het behoud of de totstandbrenging van de bedrijfscultuur? Voor een startup met veel autonomie in elke rol, kan bijvoorbeeld probleemoplossingsvermogen en kritisch denken een belangrijke soft skill zijn voor iedereen die je selecteert.
Bepaal de specifieke wervingsdoelstellingen voor de functie

De volgende stap is het bepalen van de specifieke wervingsdoelstellingen voor de functie. Maak een overzicht van de kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn voor de openstaande functie.

Het is belangrijk om na te denken over de hiaten die jullie met deze rol opvullen en die je misschien mist als je alleen aan het dagelijkse werkgebied denkt.

  • Welke technische vaardigheden ontbreken er in de organisatie, zelfs als ze niet specifiek zijn voor die rol? Stel, alle app-ontwikkelaars experts zijn in Python, maar hebben beperkte ervaring in React. Dan zou dat voor de volgende werving een aanvullende vaardigheid kunnen zijn waar jullie je op richten.
  • Op basis van dit overzicht, kan je bepalen hoe je kandidaten gaat evalueren of benchmarken. Ben je op zoek naar een veelzijdige kandidaat die voldoet aan een bepaalde benchmark voor de meeste vaardigheden die je hebt opgesomd of zoek je liever een kandidaat die uitblinkt in één of twee vaardigheden, maar misschien tekortschiet op andere gebieden?

Denk bijvoorbeeld aan het scenario waarin je een werknemer hebt die alle vakjes aankruist, maar weinig groeipotentieel heeft. In sommige gevallen kan dat het ideale scenario zijn, omdat je op zoek bent naar stabiliteit. Maar misschien ben je op zoek naar een organisatorische klimmer die op een dag een leidende rol kan vervullen. In dat geval wil je misschien meer belang hechten aan leiderschapsvaardigheden of besluitvaardigheid.

Ontwikkel met RiddleStory een game based assessment

Ontwikkel met RiddleStory een game based assessment. Met RiddleStory kan je een verhaal ontwikkelen dat enerzijds iets vertelt over jullie cultuur, missie, visie en kernwaarden, terwijl je tegelijkertijd de vaardigheden en competenties toetst die van belang zijn om te slagen in jullie organisatie én in de vacature. Op deze manier vertel je iets over de organisatie, en kan ook de kandidaat beoordelen of de organisatie voor hem/haar ook echt aantrekkelijk is. Uitgangspunt is dat iedere sollicitant met dit verhaal aan de slag gaat, zodat uiteindelijk alleen echt geïnteresseerden solliciteren.

Je kunt zien hoeveel sollicitanten de uitdagingen hebben voltooid en op basis van hun scores zien hoe ze ervoor staan. De uitdaging heeft een tijdslimiet en het scorebord laat zien hoeveel verkeerde antwoorden zijn gegeven en hoeveel hints zijn ontvangen. Je kunt erop vertrouwen dat de scores echt iets zeggen over de capaciteiten van de kandidaten.

Voorbeeld van een online assessment met RiddleStory

Een online assessment voor een cybercrime specialist kan bijvoorbeeld in lijn zijn met het verhaal dat RiddleStory heeft ontwikkeld voor LauwBlauw. Voor deze organisatie is een aparte website ontwikkeld, die gehackt is en waar de kandidaat in de sourcecode op zoek moet naar contactinformatie.

RiddleStory combineert een online competentie assessment met een game based assessment; dus enerzijds is het een ervaring over de organisatie en anderzijds wordt getoetst op competenties. Een leuke, efficiënte en effectieve manier om sollicitanten te informeren, beoordelen én motiveren! Lees ook hier een inwerkprogramma voorbeeld.

De toekomst

Game based recruitment de toekomst?

Gamification, of ook wel Game based recruitment geeft recruiters heel veel kansen om kandidaten te beoordelen op eigenschappen die je op basis van een cv niet kan inschatten. Je toetst daadwerkelijk iemands kwaliteiten en krijgt ook direct inzage in iemands persoonlijkheid. Informatie die bijzonder waardevol is bij de selectie van een kandidaat.

Leren wat wij voor jou kunnen betekenen?

Ga de uitdaging aan

Neem contact op

Benieuwd geworden naar onze software en wil je het graag zelf beleven? Vraag dan een demo aan.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of plan je liever direct een afspraak in? Neem dan contact op met

Benieuwd hoe onze software eruit ziet?

Ontvang jouw persoonlijke demo-omgeving door hieronder je gegevens in te vullen! Deze demo kun je op elk gewenst moment zelf bekijken, zonder meteen ruimte in je agenda te hoeven maken.